Rektor: - Ønsker at vi varslet videre

Fosen folkehøgskole mottok én bekymringsmelding om Philip Manshaus. Basert på det hun vet i dag, skulle rektor ønske at de hadde varslet videre. Nå er skolen i kontakt med politiet.

SIKTET: Terror- og drapssiktede Philip Manshaus møtte opp i fengslingsmøte i Oslo tingrett mandag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
SIKTET: Terror- og drapssiktede Philip Manshaus møtte opp i fengslingsmøte i Oslo tingrett mandag. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Fra august 2018 til mai i år gikk terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) på Fosen folkehøgskole i Trøndelag. Der var flere medelever bekymret for Manshaus holdninger.

Flere elever fra folkehøgskolen har de siste dagene uttalt seg anonymt til forskjellige medier om sine bekymringer knyttet til den nå terror- og drapssiktede 21-åringen.

- Jeg skjønte at noe sånt kunne skje. Jeg har tidligere sagt til en venninne: «Dette kommer ikke til å gå bra, noen kommer til å dø, enten ham eller noen andre», sa en tidligere medelev til VG.

Kvinnen fortalte også at han skal ha uttrykt innvandrings- og kvinnefiendtlige holdninger.

I kontakt med politiet

Rektor ved Fosen folkehøgskole, Arnhild Finne bekrefter overfor Dagbladet at en av deres elever kontaktet en lærer med en bekymringsmelding.

REKTOR: Arnhild Finne. Foto: Privat
REKTOR: Arnhild Finne. Foto: Privat Vis mer

- Skolen fulgte ham derfor ekstra opp. Hva som ble sagt der, er ikke naturlig å gjengi - det var mellom lærer og elev. Men det var ingenting der som indikerte den ekstremismen vi i dag kjenner. Da ville vi ha varslet videre.

Rektoren forteller til Dagbladet at politiet har kontaktet skolen.

- Vi bistår med de opplysningene vi har om den perioden han var elev hos oss.

- Rasekrig

Overfor TV 2 og NRK har en tidligere medelev stått fram som eleven som varslet skolen om Manshaus.

- Han snakket om at vi må forberede oss på rasekrig, fortalte han til NRK.

Medeleven har forklart til TV 2 at alarmen gikk da Manshaus sa han vurderte å kontakte høyreekstreme organisasjoner som nazistgrupperingen Nordfront.

Etter dette, en gang i januar eller februar, gikk han til en lærer og oppfordret vedkommende til å ta en prat med Manshaus.

Den tidligere medeleven har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Ekstreme holdninger

NRK har også snakket med flere elever som gikk på folkehøgskolen samtidig som Manshaus. De forteller blant annet at de oppfattet holdningene til 21-åringen som ekstreme. I løpet av skoleåret skal han også stadig ha blitt mer kristen.

TV2 skriver at de er kjent med at Manshaus forandret seg mye i løpet av månedene på folkehøgskolen. Samtidig skriver kanalen at flere elever oppfattet ham som snill, hyggelig og sosial.

En elev beskriver folkehøgskolen som åpen og inkluderende, med et godt miljø.

SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Video / Foto: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

- Jeg tror ikke han kan ha fått de holdningene der, sier hun til TV 2.

Rektor Finne medgir at skolen har gått noen ekstra runder det siste døgnet, hvor de har brukt tid på å reflektere rundt om de burde skjønt og gjort noe annerledes.

- Så er det et relevant spørsmål om ledelsen burde skjønt eller visst mer, når det nå framkommer at enkeltelever gjorde det. Basert på hva vi vet i dag, så skulle jeg virkelig ønske at vi hadde gjort det. Basert på hva vi vet i dag, er det også naturlig å si at vi ønsker at vi varslet videre, sier hun.

Men der og da opplevde skolen ikke innholdet i samtalene med Manshaus så urovekkende, understreker hun.

SE TV: Ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog, beskriver moskéskytingen i Bærum som «en tragisk hendelse». Reporter: Øystein Andersen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Uvirkelig situasjon

Manshaus gikk på linja «Sjølberging», ei linje som fokuserer på bærekraft og økologi, hvor skolen ønsker å gi elevene ferdigheter innenfor tema som konservering, høsting og dyrking av mat, husbygging, stell av dyr, fisking, smiing, reparasjon og gjenbruk.

Skolen har tatt kontakt med elevene som gikk på samme linje som Manshaus. Rektor forteller at de tar elevenes behov for å snakke om det som har skjedd på alvor.

- Elevene opplever i likhet med oss situasjonen som uvirkelig, og ingen personer jeg har snakket med antok at dette kunne skje. Det er en trist situasjon for alle. Når nye elever begynner på skolen, vil vi være åpne på hvordan skolen og tidligere elever har opplevd dette.

Det er så langt mange av hans tidligere medelever som har tatt kontakt med skolen.

- Det er godt for både oss og dem at vi kan snakke sammen i en vanskelig tid, sier Finne.

- Ikke en sånn type person

En tidligere klassevenninne av Manshaus beskriver ham som rolig og hyggelig.

- Han var veldig pratsom og han var alltid veldig snill mot alle, sier hun til Dagbladet.

- Jeg hadde ikke inntrykk av at han var en type person som kunne gjøre noe sånt, sier hun og forteller videre at mannen var en del av den sammensveisede gjengen i klassen.

En annen venn omtaler 21-åringen som «smart».

- Det var ikke noe vi kunne se på den tiden som tilsa at han kunne gjøre noe sånt. Han var en veldig smart og snill fyr. Han var ikke noe mer uvanlig enn det alle andre på skolen vår var, sier vedkommende til Dagbladet.

Kjenning av politiet

21-åringen fra Bærum er tidligere ustraffet, men er likevel en kjenning av politiet. Først fortalte politiet at han ble undersøkt «for ei tid tilbake» da de mottok bekymringsmeldinger angående hans aktivitet på internett.

Under en pressekonferanse mandag, bekreftet PST at de for ett år siden fikk tips om Manshaus.

- Det ble på bakgrunn av tipset samarbeidet mellom PST og politiet uten å finne grunnlag for å følge opp dette tipset nærmere, sier Sjøvold, som beskriver tipset som vagt og ikke i retning av «forestående terrorplanlegging».

PST-sjefen fikk spørsmål om hvordan tipset var fulgt opp og om de snakket med Manshaus, men det kan han på nåværende tidspunkt ikke gi noe svar på.

Moskéskyting og drap

Det var lørdag ettermiddag at politiet mottok melding om skyting ved moskeen til Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum. Der ble Philip Manshaus pågrepet, etter at han ble overmannet av personer til stede i moskeen.

Samme dag ble hans 17 år gamle stesøster, Johanne Ihle-Hansen, funnet død i boligen på Eiksmarka i Bærum hvor begge bodde. I tillegg til terrorsiktelsen, er Manshaus siktet for å ha drept henne.

MINNESTUND: Tirsdag ble det holdt minnestund for Johanne Ihle-Hansen på Sandvika Videregående Skole. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MINNESTUND: Tirsdag ble det holdt minnestund for Johanne Ihle-Hansen på Sandvika Videregående Skole. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Mandag møtte Manshaus i fengslingsmøte i Oslo tingrett. Det ble på forhånd annonsert at han hadde samtykket til fotografering. Han smilte flere ganger i retten, blant annet målrettet til presseoppmøtet.

21-åringen bar tydelig preg av basketaket mellom ham og personene som overmannet ham da han gikk inn i Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag, etter å ha avfyrt skudd. Han hadde tydelige merker i ansiktet, blant annet det som kunne se ut som blåveiser på begge øynene.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Begjærte seg løslatt

Siden han ble pågrepet lørdag kveld, har Manshaus selv nektet å forklare seg overfor politiet.

Heller ikke under fengslingsmøtet mandag avga han noen forklaring om bakgrunnen for angrepet mot moskeen i Bærum eller drapet. Det eneste han oppga var personalia, at han nektet straffskyld og begjærte seg løslatt.

- Han ønsker ikke å sitte i fengsel, sa 21-åringens forsvarer, Unni Fries til Dagbladet, i etterkant av fengslingsmøtet som varte i omkring 35 minutter.

Likevel ble Manshaus varetektsfengslet i fire uker, de to første i full isolasjon.

Alle fire ukene er med brev- og besøksforbud. Fengslingsmøtet ble holdt bak lukkede dører, med hensyn til etterforskningen.