RYSTET: Rektor Hege Wilhelmsen Kaada fant svært grov sjikane av elevene sine på nettet: - Det var trakassering, på grensen til sjikane. Det gikk på kropp, utseende, familie — det var nærmest slik at om mobberne ikke hadde noe annet å ta ofrene sine på, gikk de på de nære og kjære ting, sier hun.
Foto: Tommy Ellingsen
RYSTET: Rektor Hege Wilhelmsen Kaada fant svært grov sjikane av elevene sine på nettet: - Det var trakassering, på grensen til sjikane. Det gikk på kropp, utseende, familie — det var nærmest slik at om mobberne ikke hadde noe annet å ta ofrene sine på, gikk de på de nære og kjære ting, sier hun. Foto: Tommy EllingsenVis mer

Rektor fikk et mobbetips og valgte å spionere på elevene: - Jeg fant trakassering, på grensen til sjikane

Hege (33) er rektoren som tok et oppgjør med nettmobberne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): I november i fjor fant rektor Hege Wilhelmsen Kaada (33) ved Rennesøy skule ut at noe var veldig galt på skolen.

- Jeg har faste samtaler med noen av elevene, og der kom det fram at det var et nettsted der det pågikk ugreie ting. Jeg hadde ikke hørt om dette nettstedet før — Ask.fm — og undersøkte hva det var for noe og hva elevene holdt på med, sier Kaada til Dagbladet.

- Jeg fant ut at du kan lage brukerkonto helt anonymt, så jeg valgte å lage en konto der jeg brukte mitt eget fornavn. Jeg har ikke ønsket å gå ut med det tidligere, siden elevene kunne finne meg, sier rektor Kaada til Dagbladet.

Det hun fant var ikke pent.

Kropp, utseende og familie - Jeg så at det var et stort antall trakasserende meldinger der inne, som var skrevet anonymt til elevene mine, begynner hun.

- Jeg lagde en intern sak av det — et skriv der jeg ga beskjed til de om at jeg var der inne og at jeg fulgte med. Da fikk jeg en god anledning til å plukke opp de som var blitt utsatt for meldingene, slik at jeg kunne gi dem en del råd om hvordan de skulle håndtere det. Men jeg kunne ikke ta det valget for dem — jeg kunne ikke avgjøre hvordan de skulle håndtere dette. Dette var noe som for det meste skjedde på fritiden, så elevene måtte selv få avgjøre hvorvidt de fortsatt ville være på Ask.fm. Men samtidig var det så alvorlig det som skjedde, at jeg var nødt til å ta grep.

- Hva slags meldinger fant du?

- Det var trakassering, på grensen til sjikane. Det gikk på kropp, utseende, familie — det var nærmest slik at om mobberne ikke hadde noe annet å ta ofrene sine på, gikk de på de nære og kjære ting. Det er sårt og vanskelig, spesielt i den alderen de er i.

Konfronterte - Hvordan reagerte elevene på at du «spionerte» på dem?

- Jeg fikk veldig forskjellige reaksjoner. Noen ble sinte på meg, de følte at Ask var et sted jeg ikke hadde noe med. Men noen var takknemlige og glade. Det er tøft å bli utsatt for slik hets som en del elever ble uten at noen voksne vet om det. Det jeg har sett i ettertid er at flere og flere uttrykker at de er glade for at vi brydde oss og blandet oss inn. Nå tør de å si det. Og det er ganske modig gjort.

- Hvem er det som gjorde dette?

- Det vet jeg ikke. Den saken er gitt videre til politiet — det meste skjedde jo anonymt. Det var noen få av de som uttalte seg ugreit
som gjorde det under fullt navn, og de har jeg tatt tak i og hatt samtaler med. De beklagde seg og skjønte at de hadde gjort noe som ikke var greit. De fleste har også beklaget seg til de som de var ugreie mot.

- Hvorfor ble de mobbere?

- De sa at dette språket var sjargongen på Ask.fm. De hadde ingen gode forklaringer. Men de skjønte fort at de hadde gjort noe galt.

- Utbredt Rennesøy skule har tradisjonelt hatt lave mobbetall — og så skjedde dette. Kaada kan ikke gi et nøyaktig tall på hvor mange elever som var involvert. Men sier at «de fleste elevene» på 9. og 10. trinn kjente til hva som skjedde.

- Hvorfor skjedde dette akkurat hos dere?

- Jeg tror ikke dette skjedde «akkurat hos oss». Jeg tror dette skjer overalt, sier Kaada.

IKKE UVANLIG: - Jeg tror ikke dette skjedde «akkurat hos oss». Jeg tror dette skjer overalt, sier rektor Kaada om den grove nettmobbingen som fant sted på hennes skole. Foto: Tommy Ellingsen
IKKE UVANLIG: - Jeg tror ikke dette skjedde «akkurat hos oss». Jeg tror dette skjer overalt, sier rektor Kaada om den grove nettmobbingen som fant sted på hennes skole. Foto: Tommy Ellingsen Vis mer

- Vi var heldige som fant ut av det på et relativt tidlig tidspunkt, og klarte å stoppe det. Men jeg tror ikke dette er særegent for oss, jeg tror dette er veldig utbredt. Nå håper jeg fokuset på vår sak har vært med på å sette søkelyset på hvor ugreit netthets er. Jeg tror foreldrene er mer observante på nettet enn de var før.

Elevene som ble utsatt for hetsen har, sier Kaada, ingen forklaring på hvorfor akkurat de ble mobbet.

- De vet ikke hvorfor akkurat de var utsatt for det. Flere av dem sa at de ikke følte seg alene om å bli trakassert på nettet. Det var så mange som ble utsatt for dette at volumet nesten ble en trøst. Men det er det ikke, slår rektoren fast.