Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russefeiring:

Rektor forbød russe­klær. Nå vurderer han russeknutenekt

Rektor ved Lillehammer videregående skole, Torbjørn Ljones, har fått nok av en russefeiring som han mener stadig går utover opplæringen.

«RULLING»: Vi ble med russebussene Klassen 2018 og Paris Riots på "rulling". Foto/Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en del av et nytt reglement som har som formål å begrense aktiviteter som er forbundet med russefeiring, lanserte Lillehammer videregående skole mandag et forbud mot russeklær før feiringen begynner i mai.

Forbudet gjaldt altså ikke de tradisjonelle røde dressene russen bruker under russefeiringen, men genserne og andre klær som brukes for å vise hvilken russebuss de tilhører.

Elever ved skolen reagerte kraftig på forbudet, og allerede halvannet døgn etter valgte rektor Torbjørn Ljones å trekke det. Men han vil fortsette kampen mot russefeiringa.

- Mange mislykkes med å ta vitnemål. Noen på grunn av tøff russefeiring med mye alkohol og rus, hevder han overfor Dagbladet.

- Det vi ser, er at de etablerer seg i uniformerte grupper. Det utgjør en risiko for at noen blir kastet ut av disse gruppene i løpet av skoleåret. Noe som kan oppleves som hardt for disse elevene.

REKTOR: Torbjørn Ljones. Foto: Oppland fylkeskommune / Jørgen Skaug
REKTOR: Torbjørn Ljones. Foto: Oppland fylkeskommune / Jørgen Skaug Vis mer

Konsekvenser

Mange elever begynner allerede på ungdomsskolen å planlegge russegrupper og russekjøretøy.

Ljones mener langvarig russefeiring har konsekvenser for både det sosiale miljøet og opplæringsmiljøet i skolen.

- Hva mener du rammes hardest: Skolemiljøet eller opplæringsmiljøet?

- Det henger sammen ettersom utrygt skolemiljø går ut over opplæringen. I tillegg går det ut over opplæringen at elever bruker mye tid på festing og russeaktiviteter.

- Mener du et forbud mot russeklær vil føre til mindre festing?

- Forbudet mot russeklær er en del av det. For da vil vi bli kvitt den tydelige gruppedannelsen, sier Ljones.

Elevene raste

Elevene ved Lillehammer videregående skole raste mot forbudet i går. En av elevene, som NRK var i kontakt med, hevdet at noen på den ene russebussen har opptil sju russegensere.

- Jeg har fem, og det kostet rundt 4000 kroner, fortalte han.

Mens en annen elev ved skolen kalte det «urettferdig, og et brudd på ytringsfriheten».

I går fortalte fylkesopplæringssjef i Lillehammer fylkeskommune, Inge Myklebust, til Oppland Arbeiderblad at de hadde en dialog om dette, og at de mener det er klokt av rektoren å gå tilbake på forbudet.

- Det er helt opplagt at når vi som skoleeier eller han som rektor ikke har et rettslig grunnlag for å kunne innføre et slik forbud, så er det klokt å gå tilbake på det, sa Myklebust.

Vurder russeknutenekt

Rektor Torbjørn Ljones forteller også at de har nektet kommersielle aktører å reklamere for russeeffekter på skolen, og at de nå er opprettet en diskusjon med politiet og helserådsgiver om reglene rundt russeknuter skal innskjerpes.

- Om enkelte russeknuter viser seg å være ulovlige eller helseskadelige, vil vi legge ned forbud mot dem. Det kan for eksempel gjelde å drikke mye alkohol på kort tid, og å ta oppstilling i rundkjøringer.

- Russeknuten som dreier seg om å sitte under pulten i en skoletime, vil vi ikke godta.

Trakk forbudet

Ljones måtte trekke forbudet mot russeklær fordi det strider mot ytringsfriheten. Han sier at de vurderte elevers rett til å et trygt og godt skolemiljø som viktigere enn det.

Ljones mener det må komme et tydelig signal, og tydelige lover fra politisk hold, som kan håndtere den utviklende russefeiringen.

- Det er ingen andre land som driver på denne måten. Vi må starte en snuoperasjon, sier Ljones.

- Frykter du å bli oppfattet som en festbrems?

- Jeg har sett sommerens bilder fra diverse greske øyer, og mener det er foreldres oppgave å være festbrems. Mens det er skolens oppgave å bremse det som påvirker skoleaktiviteten, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!