«RULLING»: Vi ble med russebussene Klassen 2018 og Paris Riots på "rulling". Foto/Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Russefeiring:

Rektor forbød russe­klær. Nå vurderer han russeknutenekt

Rektor ved Lillehammer videregående skole, Torbjørn Ljones, har fått nok av en russefeiring som han mener stadig går utover opplæringen.

Som en del av et nytt reglement som har som formål å begrense aktiviteter som er forbundet med russefeiring, lanserte Lillehammer videregående skole mandag et forbud mot russeklær før feiringen begynner i mai.

Forbudet gjaldt altså ikke de tradisjonelle røde dressene russen bruker under russefeiringen, men genserne og andre klær som brukes for å vise hvilken russebuss de tilhører.

Elever ved skolen reagerte kraftig på forbudet, og allerede halvannet døgn etter valgte rektor Torbjørn Ljones å trekke det. Men han vil fortsette kampen mot russefeiringa.

- Mange mislykkes med å ta vitnemål. Noen på grunn av tøff russefeiring med mye alkohol og rus, hevder han overfor Dagbladet.

- Det vi ser, er at de etablerer seg i uniformerte grupper. Det utgjør en risiko for at noen blir kastet ut av disse gruppene i løpet av skoleåret. Noe som kan oppleves som hardt for disse elevene.

REKTOR: Torbjørn Ljones. Foto: Oppland fylkeskommune / Jørgen Skaug
REKTOR: Torbjørn Ljones. Foto: Oppland fylkeskommune / Jørgen Skaug Vis mer

Konsekvenser

Mange elever begynner allerede på ungdomsskolen å planlegge russegrupper og russekjøretøy.

Ljones mener langvarig russefeiring har konsekvenser for både det sosiale miljøet og opplæringsmiljøet i skolen.

- Hva mener du rammes hardest: Skolemiljøet eller opplæringsmiljøet?

- Det henger sammen ettersom utrygt skolemiljø går ut over opplæringen. I tillegg går det ut over opplæringen at elever bruker mye tid på festing og russeaktiviteter.

- Mener du et forbud mot russeklær vil føre til mindre festing?

- Forbudet mot russeklær er en del av det. For da vil vi bli kvitt den tydelige gruppedannelsen, sier Ljones.

Elevene raste

Elevene ved Lillehammer videregående skole raste mot forbudet i går. En av elevene, som NRK var i kontakt med, hevdet at noen på den ene russebussen har opptil sju russegensere.

- Jeg har fem, og det kostet rundt 4000 kroner, fortalte han.

Mens en annen elev ved skolen kalte det «urettferdig, og et brudd på ytringsfriheten».

I går fortalte fylkesopplæringssjef i Lillehammer fylkeskommune, Inge Myklebust, til Oppland Arbeiderblad at de hadde en dialog om dette, og at de mener det er klokt av rektoren å gå tilbake på forbudet.

- Det er helt opplagt at når vi som skoleeier eller han som rektor ikke har et rettslig grunnlag for å kunne innføre et slik forbud, så er det klokt å gå tilbake på det, sa Myklebust.

Vurder russeknutenekt

Rektor Torbjørn Ljones forteller også at de har nektet kommersielle aktører å reklamere for russeeffekter på skolen, og at de nå er opprettet en diskusjon med politiet og helserådsgiver om reglene rundt russeknuter skal innskjerpes.

- Om enkelte russeknuter viser seg å være ulovlige eller helseskadelige, vil vi legge ned forbud mot dem. Det kan for eksempel gjelde å drikke mye alkohol på kort tid, og å ta oppstilling i rundkjøringer.

- Russeknuten som dreier seg om å sitte under pulten i en skoletime, vil vi ikke godta.

Trakk forbudet

Ljones måtte trekke forbudet mot russeklær fordi det strider mot ytringsfriheten. Han sier at de vurderte elevers rett til å et trygt og godt skolemiljø som viktigere enn det.

Ljones mener det må komme et tydelig signal, og tydelige lover fra politisk hold, som kan håndtere den utviklende russefeiringen.

- Det er ingen andre land som driver på denne måten. Vi må starte en snuoperasjon, sier Ljones.

- Frykter du å bli oppfattet som en festbrems?

- Jeg har sett sommerens bilder fra diverse greske øyer, og mener det er foreldres oppgave å være festbrems. Mens det er skolens oppgave å bremse det som påvirker skoleaktiviteten, sier han.