Rektor ga sin egen sønn topp-vitnemål

TROMSØ (Dagbladet): Rektoren ved Bardufoss videregående skole ble avslørt da han jukset med sin egen sønns vitnemål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han var sjenerøs og ga sønnen bedre karakterer i fire fag.

Ved skolen er både elever og ansatte i sjokk. Troms fylkeskommune viser ingen nåde og har avskjediget den tidligere så høyt betrodde skolelederen - med øyeblikkelig virkning. Rektoren (49) er også anmeldt for dokumentforfalskning. Men saken er i praksis allerede oppklart, ettersom rektoren erkjenner de faktiske forhold.

- Jeg vet bare ikke hvorfor jeg gjorde dette. Hadde jeg kunnet forklare det, ville jeg gjort det. Utover det vil jeg ikke si noe.

- Men godtar du oppsigelsen?

- Ja, og jeg kommer ikke til å protestere på den, sier en sønderknust rektor til Dagbladet.

Uforståelig

Skandalen ble oppdaget av hans kolleger ved skolen, da lærerne foretok rutine-kontroller av elevenes vitnemål.

Rektoren syntes sønnen hadde fått for dårlig betalt i fire fag: I norsk skriftlig og muntlig, samt historie og religion. Derfor logget han seg inn på dataanlegget og justerte sønnen en karakter opp i disse fagene.

- Jukset ble avslørt, det er tross alt betryggende at slikt fanges opp av systemet, sier fylkesutdanningsjef Arnljot Næss til Dagbladet.

Han omtaler saken som en personlig tragedie. Rektoren skal - blant annet på grunn av flere personalsaker - ha vært under et voldsomt press det siste året.

- Det ligger dessuten i sakens natur at han har hatt voldsomme ambisjoner på sønnens vegne. Men gutten er jo skoleflink og hadde gode nok karakterer, jukset var derfor helt unødvendig. Det er det som er så ubegripelig, sier Næss til Dagbladet.

Tillitsbrudd

Ifølge Næss var sønnen, som er avgangselev denne våren, fullstendig uvitende om farens triksing med vitnemålet.

- Han ante ingenting og er jo helt uskyldig i det som har skjedd. Dette er tragisk også for ham.

Fylkesutdanningssjefen mener han ikke hadde noe annet valg enn å gi rektoren sparken.

- Det inntrufne er et grovt tillitsbrudd. Vi må kunne stole på at folk i toppstillinger ikke misbruker sin posisjon på en slik graverende måte, sier han.

Det er ikke under omstendighetene aktuelt å gi mannen tilbud om en annen stilling i fylkeskommunen. Rektoren har vært ansatte på samme skole i 20 år. Først som lærer, siden som inspektør. De tre siste åra har han vært rektor.