Rektor i pengenød

Navn: Hallstein GrønstølAlder: 62Yrke: Veterinærprofessor og rektor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mens Landbruksdepartementet bevilger stadig flere penger til kontroll av mat- og dyreimport, har Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet snart bare smuler igjen til Norges veterinærhøgskole. Altså: Rapportene fra utlandet om smittespredning og det faktum at EØS-avtalen har åpnet grensene for mat og dyr, har ført til at budsjettene til Dyrehelsetilsynet og Veterinærinstituttet er blitt fordoblet, mens institusjonen som utdanner dyrlegene må klare seg med én million kroner mindre i måneden.
  • Dette paradokset irriterer Veterinærhøgskolens rektor Hallstein Grønstøl. Og til Nationen i går sa han at pengekrisa ved høgskolen kommer til å gå ut over veterinærenes utdannelse. Hvis ikke skolen får større bevilgninger over statsbudsjettet. I dag må rektor Grønstøl forsøke å finne penger, slik at han kan tilbakebetale det skolen skylder KUF som følge av at budsjettene har vært overskredet tidligere år. Han forsøker så godt han bare kan å skjerme studentenes undervisning, men han vet at det bare er et spørsmål om tid før den svekkes.
  • Derfor skal Dagboka her og nå yte rektoren litt assistanse: Kjære Trond Giske, når det neste statsbudsjettet skal snekres, må du kjempe igjennom økte bevilgninger til veterinærutdanningen i Norge. Slik hjelper du rektor Grønstøl til å slippe å hente inn midler til å drive det som så vakkert heter anvendt forskning, men som egentlig er forskning på oppdrag fra næringslivet. Gi veterinærhøgskolen spillerom til å styrke kunnskapsnivået hos dem som skal drive for- og ettervern av landets dyrestell. Oppgrader grunnforskningen og det samlede nivå av viktige basiskunnskaper. Slik at vi kan vite hvorfor og hvordan vi kan stå imot smittefaren i dyrebesetningene og derigjennom vite at vi spiser trygg mat.
  • Grønstøl og hans lærerstand utdanner fortsatt bare 56 veterinærer og 14 dyrepleiere i året. Omtrent det samme antall studenter kommer hjem med en utenlandsk embetseksamen i lomma. Og disse har ikke fått med seg mye av det som er spesifikt viktig for norsk veterinærmedisin, f.eks. kunnskap om fiskesykdommer og matvaretrygghet. Og i hvert fall ikke den samfunnskunnskapen som Norges veterinærhøgskole, inntil videre, har hatt råd til å gi sine studenter.
  • Men hvis utdanningsminister Giske gjør som han skal, kan han være trygg på at rektoren på NVH tar ballen. Sunnhordlendingen Grønstøl har nemlig spilt fotball i over førti år.