BØRS: Magnus Stangeland mener at det er viktig at gründere lykkes på børsen. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
BØRS: Magnus Stangeland mener at det er viktig at gründere lykkes på børsen. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer

Rektor Magnus Stangeland fulgte børsdrømmen

118 gründere har skapt verdier for over 200 milliarder kroner på Oslo Børs. Tidligere rektor og stortingsrepresentant Magnus Stangeland er en av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): De startet med to tomme hender, og i dag er livsverkene deres verdt 205 milliarder kroner, skriver Finansavisen i dag og viser at gründerne selv sitter igjen med 10 prosent av verdiskapningen.

Avisen trekker blant andre frem Magnus Stangeland (73), som har vært initiativtager til to av selskapene som er notert på Oslo Børs.

Den tidligere Storebø-rektoren startet supplyrederiet DOF sammen med drøyt 200 fiskere på Vestlandet i 1981. I dag har selskapet en børsverdi på 3,2 milliarder kroner.

Berg- og dalbane 26 år senere var han sentral i oppbyggingen av industrikonsernet Bergen Group, som senere skulle gjennom en berg-og-dalbane-ferd på børsen. Her er børsverdien i dag på mer beskjedne 152 millioner kroner.

- Det å børsnotere et selskap man selv har vært med på å starte er et stort steg å gå. Skal man vokse og utvikle idéene videre kreves kapital, og da er børsnotering et godt instrument, sier Stangeland.

En gjennomgang Finansavisen i dag har gjort blant selskapene på Oslo Børs og Oslo Axess viser at gründere i snitt er 50 år når de ringer i børsbjellen, og at stiftelsespapirene ble sendt inn til Brønnøysundregistrene ni år i forveien.

Fra Stortinget tilbake til næringslivet Etter 12 år på Stortinget for Senterpartiet mellom 1985 og 1997 ville Stangeland tilbake til næringslivet. Han tok over industridelen av DOF, men solgte seg senere ut av konsernet for å investere i det som nå er Bergen Group.

- Gründere som lykkes på børs er viktig for det generelle entreprenørskapet, ettersom de ofte har en sterk kreativ drivkraft og står bak viktige nyskapninger, sier han til Finansavisen.

Gründeren maler fremdeles bak i hodet på 73-åringen, og han sier at det er noe tankevirksomhet på gang, men at han ikke er like ung som han en gang var og at han ikke kan satse like hardt lenger.

Flere nyheter Toppsjef kan få en halv milliard i bonus
Sikrer Oljefondet 260 mill. i utbytte
Brandtzæg forlater Hydro - tar over som sjef i Yara