Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nazi-parade:

Rektor måtte gå etter denne naziparaden

- Avskyelig.

HAKEKORS OG PAPPTANKS: Dette bildet av elever ved Kuang Fu High School i Taiwan gikk viralt på internett. Da fikk det konsekvenser for skolens rektor og for det videre utdanningsopplegget. Foto: EPA / NTB Scanpix
HAKEKORS OG PAPPTANKS: Dette bildet av elever ved Kuang Fu High School i Taiwan gikk viralt på internett. Da fikk det konsekvenser for skolens rektor og for det videre utdanningsopplegget. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På lille julaften arrangerte elever ved Kuang Fu High School i Taiwan en parodiparade hvor Nazi-Tyskland var tema.

Det melder BBC, som siterer den nasjonale avisa The Taipei Times.

Studentene la ut bilder fra paraden på sosiale medier, noe som ganske naturlig forårsaket internasjonal furore og raseri etter at flere av bildene gikk viralt.

På bildene ser man at elever ved den private skolen i naziuniformer bærer skilt med hakekors. Elevene hadde også laget en papptanks og på et bilde ser man en elev gjøre hitlerhilsen mens han står inni tanksen. Paraden ble arrangert i anledning et såkalt cosplay-arrangement.

KONTROVERSIELT: Elevene hadde ikke tenkt over hvor kontroversielt paradetemaet var. Nå har rektoren ved skolen sagt opp jobben. Foto: EPA / NTB Scanpix 
KONTROVERSIELT: Elevene hadde ikke tenkt over hvor kontroversielt paradetemaet var. Nå har rektoren ved skolen sagt opp jobben. Foto: EPA / NTB Scanpix  Vis mer

Asher Yarden, fra Israels kontor for handel og kultur i Taipei, kalte arrangementet avskyelig, og Taiwans president har beklaget hendelsen. Og allerede 1. juledag fikk påfunnet konsekvenser for skolens rektor.

Sa opp jobben

Cheng Hsiao-ming sa han tok fullt ansvar. Også han beklaget hendelsen, men to dager etter arrangementet sa han opp jobben som rektor.

I sitt offentlige oppsigelsesbrev unnskyldte han seg overfor allmennheten generelt og overfor ofrene for Nazi-regimet, skriver The Taipei Times.

Rektoren, som etter planen skulle slutte i jobben i februar, skrev videre at han ville akseptere straffen han eventuelt ville få fra utdanningsdepartementet. Ledelsen ved skolen ønsket at han skulle fratre tidligere for å redusere skadeomfanget.

BEKLAGET: På julaften beklaget rektor Cheng Hsiao-ming og dekan Liao Ching-lin hendelsen. Foto: EPA / NTB Scanpix
BEKLAGET: På julaften beklaget rektor Cheng Hsiao-ming og dekan Liao Ching-lin hendelsen. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Selv om elevene bør bli oppfordret til å være kreative, er det like viktig at de lærer å respektere alle parter som kan bli berørt av et slikt arrangement og ha sympati for dem, sa rektoren, som informerte om at det i de kommende dagene ville avholdes en rekke skoletimer som inkluderte å se filmer om Holocaust, blant annet «Schindlers liste» og «Livet er herlig».

Stor tabbe

En av lærerne på skolen, Liu Hsi-cheng, hadde foreslått at paraden skulle ha et arabisk tema, men elevene gikk for Adolf Hitler-tema etter to runder med avstemninger.

The Taipei Times skriver at elevene gikk for et nazitema fordi man enkelt kunne gjøre om skoleuniformen til en naziuniform.

Læreren sa at han fortalte elevene hvor kontroversielt temaet var, men at han valgte å respektere elevenes valg. Det innrømmet han at var hans livs største tabbe.

Ifølge avisa hadde ikke elevene tenkt over hvor kontroversielt temaet var og heller ikke tenkt over det faktum at Hitler sto bak holocaust, som tok livet av omtrent seks millioner jøder, 400 000 sigøynere og 250 000 funksjonshemmede og homofile.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!