Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rektor skulle hjelpe overgrepsoffer - begikk nytt overgrep

Har tilstått seksuell kontakt med jente han visste var misbrukt tidligere i barndommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Familien til den ene av de to jentene som har blitt utsatt for omfattende seksuelt misbrukt fra flere menn i Nord-Norge velger i kveld å gi en uttalelse til Dagbladet.no gjennom jentas bistandsadvokat.

De mener den spesielle saken har et skjerpende moment som bør komme fram i offentligheten.

- For flere år tilbake ble jenta utsatt for noe lignende. Nå var hun i en situasjon der hun jobbet for å legge dette bak seg, forteller bistandsadvokat Jon-Arne Østvik til Dagbladet.no.

Fikk familiens tillit

Den ene av de siktede, rektoren på jentenes skole, har ifølge politiet erkjent seksuell kontakt med Østviks klient. Denne delen av overgreppssaken er ikke så alvorlig som tilfellene de seks andre mennene er siktet for.

Men rektoren har likevel en svært spesiell rolle i overgrepssaken, også utover at han var sjef ved ofrenes skole: Rektoren var informert om jentas forhistorie, fordi familien ville skape en tryggest mulig fortsettelse på oppveksten for tenåringen.

- En av de siktede var en del av gruppen som var etablert rundt barnet for å ta vare på henne. Det har gjort belastningen enda større for de som har stått jenta nærmest. De er ekstra skuffet over at akkurat denne mannen har gjort noe slikt, sier Østvik.

Han vil ikke bekrefte at den siktede han viser til er rektoren, men Dagbladet.no kjenner identiteten til mannen fra annet hold.

Mindre alvorlig

Rektoren er siktet for seksuell handling og uanstendig adferd, Straffelovens § 200 og § 201. Dette omfatter ikke samleie eller oralsex, og medfører normalt betydelig mindre straff enn handlingene som andre menn i saken må svare for.

Gjerningspersonen i overgrepssaken som den omtalte jenta tidligere har blitt utsatt for, har blitt dømt. Vedkommende har ingen form for tilknytning til saken som nå rulles opp i Nord-Norge.

Dagbladet.no ringte den siktede rektoren i kveld. Han la på røret uten å uttale seg. Politiet, skolens øvrige ledelse og ordføreren i den aktuelle kommunen ble kontaktet, men hadde ikke anledning til å opprette annen kontakt med mannen på vegne av Dagbladet.no.

Fra kommunens side er det reist en personalsak mot rektoren som kan ende med suspensjon, men saken er ikke ferdigbehandlet. Siktede er per i dag sykmeldt.

Fem har tilstått

Tidligere i dag skrev Dagbladet.no at politiet jobber ut fra at ingen av de sju siktede visste at også andre menn begikk overgrep mot de to jentene.

- Min klient har ikke visst om noen av de andre tilfellene og har ingen tilknytning til de andre siktede. Såvidt jeg har forstått har ikke noen av mennene hatt kjennskap til de andres kontakt med disse jentene, sa advokaten til en av de siktede til Dagbladet.no.

Fem menn har tilstått alt eller deler av siktelsen mot dem, mens én mann nekter straffskyld. Den siste siktede befinner seg på Østlandet der politiet i Nord-Norge har bedt om bistand til avhør av vedkommende.

Etter det Dagbladet.no erfarer varierer overgrepene i alvorlighetsgrad, men alle mennene med unntak av rektoren er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, Straffelovens § 196.

To av mennene har ifølge politiet begått overgrep mot begge jentene.

Fordi flere har erkjent straffskyld er det ventet at noen av sakene kan bli avgjort som såkalte tilståelsesaker, uten at fornærmede nødvendigvis må møte i retten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media