Rektor slår alarm: 70 elever involvert i nettmobbing på skole i Rogaland

Sjokkert over elevenes mobbing på Ask.fm. - De forferdeligste ting blir skrevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg hadde aldri forestilt meg at de kunne snakke sånn til hverandre, sier rektoren Hege Wilhelmsen ved Rennesøy skule til Stavanger Aftenblad.

Skolen slår nå alarm, etter å ha avdekket at så mange som 70 av elevene på ungdomsskoletrinnene kan være involvert i nettmobbing.

Saken ble først omtalt i Bygdebladet.

Nettmobbing Det sosiale mediet Ask.fm baserer seg på at brukerne stiller spørsmål, og er veldig populært blant elevene på Rennesøy Skole i Rogaland. Det var også derfor rektoren bestemte seg for å lage en profil og se hva elevene holdt på med.

- Over seks millioner ungdommer benytter denne appen. De skriver om hvordan andre ser ut, og det er også en del sexfikserte kommentarer. Jeg fant sjikane og grov mobbing av elever, sier rektor Wilhelmsen til Dagbladet.

Det hun fant på Ask.fm, ga rektoren sjokk. Hun opplyser at elevene skrev de forferdeligste ting om hverandre, gjerne anonymt. 

- Den dagen jeg ble tipset om nettstedet, så innkalte jeg SLT-koordinator, helsesøster og politi til et møte umiddelbart. Jeg tror ikke elevene ser konsekvensene av at dette er et åpent nettsted, sier Wilhelmsen til Dagbladet.

Hun sier de fleste elevene lager en bruker i sitt eget navn, og du får opp hva andre barn skriver på elevenes «vegg» og hvilke kommentarer det får. Rektoren ber nå om hjelp fra foreldrene, for å få bukt med den grove mobbingen.

- Det er vanskelig å avdekke mobbere når en kan skrive anonymt, derfor må dere hjelpe oss med dette, skriver rektoren i en beskjed til foreldrene.

Advarer mot anonymitet En undersøkelse fra Medietilsynet viser at 26 prosent av barn har lagt merke til mobbing eller truing av andre barn på sosiale medier. Og mobbing på Ask.fm er ifølge Medietilsynet et kjent problem.

- Alt innhold man poster på ask.fm er offentlig og kan sees av alle som besøker nettstedet - de trenger ikke engang være medlemmer av nettverket, skriver de.

På samme måte som Medietilsynet, anbefaler skolen nå elevene å nekte anonyme spørsmål på appen.

MOBBING PÅ SOSIALE MEDIER:  Ask.fm har 134 million registrerte brukere. Nå slår rektoren ved Rennesøy skole alarm om nettmobbing på den populære tjenesten. Foto: Skjermdump
MOBBING PÅ SOSIALE MEDIER: Ask.fm har 134 million registrerte brukere. Nå slår rektoren ved Rennesøy skole alarm om nettmobbing på den populære tjenesten. Foto: Skjermdump Vis mer

- Ungdommene våre bør ikke godta det, da de forferdeligste ting blir skrevet. Først og fremst må foreldrene gå inn på innstillingene og sørge for at barna ikke godkjenner anonym utspørring. For det er der den groveste mobbingen skjer. Har foreldrene gjort det, har de gjort mye, sier Wilhelmsen til Dagbladet.

- Mye mer utbredt enn jeg trodde Ikke overraskende, så var dette forslaget lite populært blant elevene på skolen.

- Jeg fikk en umiddelbar negativ reaksjon fra elevene. De sa dette var deres private rom. Men det jeg ser etter hvert, når vi har fått litt fokus på det, at elevene er veldig positive. Flere er veldig glade for at voksne har kommet inn og gitt beskjed om at dette ikke er greit, sier rektoren.

Gamle elever har også ringt rektoren og uttrykt takknemmelighet for at mobbingen tas opp. Skolen har valgt å varsle politiet om de groveste tilfellene, og i tillegg planlegger SLT-koordinatoren nå et større foreldremøte for å få bukt med mobbingen.

- Vi har ikke hatt mye mobbing på Rennesøy, i alle fall ikke ut ifra elevundersøkelsene. Så jeg ble veldig overrasket over det jeg fant. Jeg har tatt en kontrollsjekk med andre skoler, for å høre om det er bare oss. Og det er det ikke, sier Wilhelmsen.

- Dette problemet er mye mer utbredt enn jeg trodde i første omgang, sier rektoren til Dagbladet.

• Tips oss på SMS TIL 2400 eller på mail til 2400@db.no!