Rektor snoker på Facebook

På eliteskolen Oxford blir studentene overvåket og bøtelagt gjennom Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For studentene på universitetet i Oxford er Facebook et yndet verktøy for å holde oversikt over festligheter og rykter. For skoleledelsen er det en ny måte å avsløre og straffe problembarn på, melder nyhetsbyrået AP. 

Etter eksamen er avlagt er det tradisjon at studentene ved det prestisjetunge universitetet hengir seg i vill festing.

Ikke ulikt den norske russefeiringen, går dagene med til å drikke, synge og dekke klassekamerater med mel, egg og skum. Studentene kaller det «trashing».

De siste åra har studentenes egne bilder fra de glade dagene naturligvis funnet sin vei inn på den store verdensveven. Da også på det svært populære nettsamfunnet Facebook.

Bøter og advarsler

Praksisen med bildedeling har blitt snappet opp av kloke hoder i skoleadministrasjonen.

– Skoleledelsen har begynt å sende ut e-post-bøter mellom 400 og 1000 kroner for brudd på skolens disiplinærreglement, forteller president Martin McCluskey i Oxfords studentunion til AP.

Alex Hill, 21 studerer matematikk og filosofi ved eliteskolen. Hun forteller at hun mottok en streng e-post fra skoleledelsen.

SØKER USØMMELGHETER: Administrasjonen ved universitetet i Oxford finkjemmer Facebook på jakt etter uskikkelige studenter. Her spisesalen kjent fra Harry Potter-filmene Foto: SCANPIX
SØKER USØMMELGHETER: Administrasjonen ved universitetet i Oxford finkjemmer Facebook på jakt etter uskikkelige studenter. Her spisesalen kjent fra Harry Potter-filmene Foto: SCANPIX Vis mer

– Jeg fikk servert tre bilder hvor jeg hadde barberskum over hele meg, og de kalte det usømmelig oppførsel. Selv mener jeg det er administrasjonens oppførsel som grenser til det usømmelige, forteller 21-åringen.

– Studenter overvåket

Studentpresidenten har nå sendt ut e-post til sine medelever og advart dem om at de blir overvåket av skoleledelsen. Ifølge McCluskey finkjemmer representanter ved skolen nettstedet for å finne sikkert bevis på studentenes «trashing».

– Ledelsens oppførsel er skamløs og uærlig. Skal vi straffes må vi ha innsyn i prosedyrene bak straffen, mener han.

Prosedyren synes å være enkle søk gjennom nettsamfunnets eget søkeverktøy.

– Antisosial oppførsel

En talsmann fra universitetet bekrefter praksisen. Han forteller at ansatte ved Oxford begynte å lete med lupe på weben etter at ledelsen hadde mottatt flere klager fra studenter som følte seg forulempet av festingen.

Det 800 år gamle universitet har praktisert bøtelegging av studentpøbelen siden 2004.

Rektor snoker på Facebook

– Studentene som har stelt i stand spetakkelet, og oppført seg antisosialt, må finne seg i å bli straffet i henhold til universitetets reglement, forteller en talsmann som ønsker å være anonym.

Studentunionen har nå anbefalt sine medstudenter om å forandre innsynsrettighetene på sine Facebook-kontoer. Slik kan de hindre at uvelkomne får tilgang til deres private, og, skal vi tro skoleledelsen, kompromitterende bilder.

MISS OXFORD: Misseutfordrer Lois Day gjennomfører sin mastergrad i finans og økonomi ved det prestisjetunge universitetet. Bildene av henne har så langt ikke fått konsekvenser.
GAMMELT OG NYTT Universitetet i Oxford er 800 år gammelt. Ledelsen tar nå i bruk nymotens metoder for å fakke problemstudenter.
PERSONVERN Studentpresident Martin McCluskey oppfordrer sine medstudenter om å skjerpe sikkerheten på sine Facebook-profiler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer