Rektor svimeslått av elev

Rektor Rune Grahn ble slått i svime da han innkalte en elev til samtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BJØRKELANGEN/OSLO (Dagbladet): Skolen har vært for lite flink til å sosialisere de vanskeligstilte elevene, mener han.

For fem år siden skulle Grahn ha samtale med en elev ved Skedsmo videregående skole som hadde brutt ordensreglementet. De to var på vei inn på kontoret til rektoren, da den 17 år gamle eleven uten forvarsel slo rektoren rett i ansiktet. Grahn deiset i bakken, og ble bevisstløs i noen sekunder.

-  Jeg hadde aldri drømt om at noe slikt kunne skje, sier Grahn.

-  Mer på vakt

-  Jeg synes egentlig mest synd på gutten. Han ante ikke rekkevidden av det han gjorde.

-  Jeg har fått et helt annet syn på enkelte elever. Jeg er blitt langt mer på vakt enn før, sier Grahn.

-  Problemet er at skolen har satt et så sterkt fokus på det faglige, at man har glemt at en del elever må sosialiseres inn i samfunnet. Dessuten har skolen et for lite apparat til å fange opp elever med atferdsvansker, sier Grahn.

Ifølge forsvareren til gutten, Gunhild Lærum, ble 17-åringen bortvist til en institusjon i Haugesund.

TRUET OG SLÅTT:  Rektor Rune Grahn (t.v.) ved Skedsmo videregående skole ble slått ned av en elev da han skulle ha samtale med gutten som hadde brutt skolens ordensreglement. Sønnen til Rune, rektor Per Grahn er blitt truet av elever ved Nes videregående skole. Foto: Robert S. Eik
TRUET OG SLÅTT: Rektor Rune Grahn (t.v.) ved Skedsmo videregående skole ble slått ned av en elev da han skulle ha samtale med gutten som hadde brutt skolens ordensreglement. Sønnen til Rune, rektor Per Grahn er blitt truet av elever ved Nes videregående skole. Foto: Robert S. Eik Vis mer

-  Gutten møtte stor språklig og kulturell frustrasjon i skolehverdagen. Voldsepisoder er vanligvis et uttrykk for frustrasjon. Etter denne episoden skjønte gutten at han hadde gått over streken. Etter å ha blitt tatt ut av det lokale gjengmiljøet, har det gått bra med ham, sier Lærum.

Sønnen til Rune Grahn, Per Grahn, er rektor ved Nes videregående skole. Han er også blitt truet av elever ved skolen.

-  Respekten for lærere og rektorer er blitt mindre de siste åra. Det kan være en årsak til at det også er lettere å ty til trusler overfor dem, sier han.

Assisterende rektor og lærer Rune Ek ved Jordal ungdomsskole er også blitt angrepet av elever. Da han pekte ut noen av skolens elever som hadde begått et tyveri i en kiosk, ble han truet av en gjeng elever. En dag da han var alene igjen på skolen, gikk de til angrep.

Kniver og pistoler

-  Nå hender det at jeg må snu meg rundt og se meg over ryggen. Sånn kan man ikke ha det på en arbeidsplass, sier Ek til Dagbladet.

-  I dag snakker vi ikke bare om elever som stjeler epler. Nå snakker vi om å håndtere elever som går med pistoler og kniver på innerlomma, sier Ek.-  Vold i skolen er et problem i hele Norge. Nå er det på tide at vi er ærlige og anerkjenner hvor ille det er, og begynner å tenke nytt, sier rektor Leif Østli.

I høst startet Jordal skole et program for elever med atferdsvansker. I samarbeid med politiet og barnevernet gir skolen en mer individuell oppfølging.

-  De har helt elementære behov som mat, omsorg og kjærlighet, som de ikke får dekket i en klasse med 30 elever. Ved å ha dem i en mindre gruppe, kan vi følge dem opp bedre, sier Østli.

b> PISTOLER: - Elever har med pistoler og kniver, sier lærer Rune Ek ved Jordal ungdomsskole. Rektor Leif Østli (t.h.).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer