Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Julemat i Seljord:

Rektor truet etter julematbråk

Telemarksavisa skrev at Seljord ungdomsskole har byttet ut «julemat» med «tradisjonsmat». Kommunen politianmelder grove trusler mot rektor.

JULEFORVIRRING: Rektoren ved Seljord ungdomsskole har ifølge rådmannen i Seljord, mottatt grove trusler etter at Telemarksavisa skrev at skolen bruker ordet tradisjonsmat og ikke julemat. Foto: Scanpix
JULEFORVIRRING: Rektoren ved Seljord ungdomsskole har ifølge rådmannen i Seljord, mottatt grove trusler etter at Telemarksavisa skrev at skolen bruker ordet tradisjonsmat og ikke julemat. Foto: Scanpix Vis mer

Det råder full forvirring rundt bruken av ordet jul i Seljord, og debatten raser på Facebook.

Telemarksavisa skrev på lørdag at elever ved Seljord ungdomsskole, hevder at ord som «julemat» og «juleball», er byttet ut med henholdsvis «tradisjonsmat» og skoleball på skolen.

Reaksjonene har vært mange, og NRK skriver i dag at rektor ved ungdomsskolen, Kjersti Bollerud, skal ha mottatt så grove trusler at rådmannen i kommunen går til politianmeldelse.

Politiet oppgir til Dagbladet at de ikke har mottatt en anmeldelse på nåværende tidspunkt.

- Vi har heller ikke informasjon om hva slags trusler som skal ha blitt fremsatt, sier politiførstebetjent Bård Teigen.

Flere trusler

Rådmann i Seljord, Finn-Arild Bystrøm, bekrefter overfor Dagbladet at det i tillegg er kommet flere andre trusler kommunen vurderer å anmelde.

Rådmann i Seljord, Finn-Arild Bystrøm
Rådmann i Seljord, Finn-Arild Bystrøm Vis mer

- Det stemmer. Det er snakk om hatske uttalelser og utspill som kommuniserer ønske om kriminelle handlinger mot vedkommende, sier Bystrøm.

- Kommer truslene fra barn eller voksne?

- De kommer fra voksne.

Han forklarer at anmeldelsene ikke er levert politiet ennå, fordi de har prioritert å ta vare på ansatte, elever og foresatte de siste dagene.

- Feil

Ifølge Bystrøm ønsker Seljord ungdomsskole å vise frem tradisjoner som gjør at alle kan delta, men presiserer at skolen aldri har nektet folk å bruke ordet «julemat».

- Det er aldri kommunisert. Vi har aldri nektet noen å bruke ordet jul. Jul er et godt norsk ord som brukes på ungdomsskolen i Seljord. Men vi har brukt ordet tradisjonsmat i forbindelse med undervisning.

- Jehovas vitner har stor tilhørighet i kommunen, og det er også blitt ytret på Facebook at det ligger en sammenheng der. Er det grunnen til at skolen byttet ut ordet julemat med tradisjonsmat?

- Nei, det er det ikke. Om det er noen som opplever at de ikke kan være med å feire jul, kan de unntas, sier han og fortsetter:

- Det er ingen kobling der. Jeg ønsker ikke å kommentere enkeltgrupper. Folk har sin tro og religion. Og hvis ikke det passer inn med norske juletradisjoner kan man søke om fritak fra å være med på det, i Seljord som alle andre steder. Jul er et ord vi bruker i Seljord, sier Finn-Arild Bystrøm.

Han påpeker at skolen byttet ut ordet juleball med skoleball etter elevenes eget ønske for ti år siden.

- Vi er en kulturkommune som tar vare på juletradisjoner i tråd med opplæringsloven og lokal kulturarv. Vi mener hele saken er en direkte feil fremstilling av Telemarksavisa, og vurderer å gå til Pressens faglige utvalg med saken.

Bystrøm sa til NRK søndag at kommunen prøver å være mest mulig inkluderende.

- Vi har hatt et ønske om å ha aktiviteter som favner om flest mulig. Og i det prøver vi å vekte hva vi kaller ting og hva vi sier om ting.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 16.12.2011 EKSPERT VISER DEG RIBBETRIKSENE: Ikke så vanskelig som folk tror. Vis mer

- Dette blir for dumt

Mat og helselærer ved skolen, Solfrid Bjørge, ble sitert i Telemarksavisa på lørdag, og fortalte da at skolen har valgt bort ordet jul for ikke å støte noen.

- Vi har bevisst kalt det for tradisjonsmat og ikke julemat for ikke å støte noen, sa hun ifølge avisa.

Julediskusjonen i Seljord har fått stor oppmerksomhet siden saken ble publisert lørdag. Høyre og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er blant dem som har engasjert seg på Facebook.

ENGASJEMENT: Saken fra Seljord vekker engasjement. Høyre får masse kritikk i sosiale medier for sitt innlegget på Facebook. Ansvarlig redaktør i Telemarksavisa påpeker at avisa aldri skrev at ordet jul ikke skal brukes på skolen, men at ordet julemat er blitt byttet ut med tradisjonsmat. Foto: skjermdump
ENGASJEMENT: Saken fra Seljord vekker engasjement. Høyre får masse kritikk i sosiale medier for sitt innlegget på Facebook. Ansvarlig redaktør i Telemarksavisa påpeker at avisa aldri skrev at ordet jul ikke skal brukes på skolen, men at ordet julemat er blitt byttet ut med tradisjonsmat. Foto: skjermdump Vis mer

- Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul. Enig? skriver han og deler et innlegg fra Høyre. Ifølge NRK oppfordrer han alle til å senke skuldrene.

- For meg signaliserer dette litt berøringsangst og egentlig utrygghet. Senk skuldre, slapp av. Vi feirer jul i Norge. Det er jeg helt sikker på at alle innvandrere også setter pris på å lære om hvordan vi gjør.

Lokalavisa Telemarksavisa endret tittelen på saken etter publisering. da de opplevde at den kunne misforstås. I utgangspunktet var tittelen at elevene ikke får lov å si «julemat».

BRUK STEKEPANNE: Tre av kokkene i The Flying Culinary Circus viser hvordan pinnejøtt enkelt kan få en ekstra god smak. Her kan du studere oppskrifta. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Sjefredaktør i Telemarksavisa Ove Mellingen sier til Dagbladet at de står fullt og helt inne for saken.

- Vi har aldri skrevet at et ord er forbudt i Seljord. Vi står fullt og helt inne for denne saken. Vi har snakket med rektor, en besteforelder som tok kontakt med oss, og med en lærer som vedgår at de på skolen «bevisst har kalt det for tradisjonsmat og ikke julemat for å ikke støte noen». Der ligger kjernen i saken, sier Mellingen og fortsetter:

Sjefredaktør i Telemarksavisa Ove Mellingen.
Sjefredaktør i Telemarksavisa Ove Mellingen. Vis mer

- Det er en viktig debatt og jeg er glad den blir tatt i media og ikke på det mørke internett.

I 2011 verserte en tilsvarende debatt da rektor ved Øren skole i Drammen oppfordret sine elever til å ikke gå med nisselue.

Tove Fredriksen, som var rektor ved skolen, forklarte da at nisseluenekten ble gjort for å skåne elever fra norske religiøse minoriteter som ikke feirer jul. Ifølge henne ble den ikke tatt av hensyn til muslimske elever - noe mye av debatten dreide seg om.

Hun ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet i dag, men sa dette til Drammens Tidende i 2011:

- Hensikten var å kunne inkludere alle, og helt konkret i dette tilfellet også elever fra norske religiøse minoriteter. Siden dette dreier seg om barn ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på hvilke minoriteter dette dreier seg om, presiserte Fredriksen.

Dagbladet har vært i kontakt med Seljord ungdomsskole. De ønsker ikke å uttale seg og henviser til kommunen for kommentar. Dagbladet har også vært i kontakt med elevrådsleder. Guro Mariann Flatland, leder i foreldreutvalget (FAU) ved skolen skriver følgende til Dagbladet mandag kveld:

- Som leder av FAU, kjenner jeg ikke igjen det bildet som blir framstilt i media vedrørende skolen og ledelsens holdninger til feiring av jul og gjennomføring av juleaktiviteter i skolen. Dette har ikke blitt spilt inn til FAU på noen av møtene i høst. FAU samarbeider tett med ledelsen ved skolen og opplever en ledelse med en rektor og assisterende rektorer, som er opptatt av å ivareta de juletradisjonene skolen alltid har hatt. Slik flere foreldre påpeker vil barna våre i år delta på juleverksted, gå i nissemarsj, ha juleavslutninger klassevis, ha julegudstjeneste i kirka, ha sangsamling der de synger tradisjonsrike julesanger, feire Lucia og arrangere juletrefest, slik som i fjor og tidligere år. Jeg oppfordrer med dette folk til å vise hensyn og respekt slik at ungene våre kan få en fin førjulstid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media