Rektor ved skole som mistet 16 elever i flystyrten: - Vet ikke hvordan jeg skal komme meg gjennom morgendagen

Tårevåt pressekonferanse i Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HALTERN AM SEE (Dagbladet): Det er gått litt over 24 timer siden et Airbus 320-passasjerfly på vei fra Spania til Tyskland plutselig fra radaren, og styrtet i de franske alpene

Alle de 150 passasjerene, kabinansatte og pilotene døde. Byen Haltern am See har mistet 16 skoleelever og to lærere.

- Elevene har det vondt, de sørger. Dette er bare tragisk, sier utdanningsminister Sylvia Löhnmann til Dagbladet etter å ha besøkt skolen. 

Hun forteller at delstaten Nordrhein-Westfalen vil holde ett minutts stillhet i morgen klokka 10.53 - samme tidspunkt som da flyet forsvant fra radaren over de franske alpene. 

Sammen med ordfører Bodo Klimpel og holdt utdanningsminister Löhrmann og skolens rektor, Ulrich Wessel, en pressekonferanse i rådhuset i byen. 

Klimpel gråt da han snakket med Dagbladet etter pressekonferansen. 

- Byen er sjokkert, alle er lei seg. Det er en horribel situasjon, sier han. 

Da utdanningsministeren snakket under pressekonferansen, sa hun at de føler med alle som har mistet sine kjære. 

- Mine damer og herrer. Først vil jeg si at det som skjedde i går er dypt, dypt tragisk. Det er et skrekkscenario for oss. For elevene, deres familie, foreldre og venner en fryktelig tragedie, sier utdanningminister Löhrmann.

Kriseteam Rundt dem var presse fra hele verden, og det var så fullt i rådhuset at journalistene sitter på alt av ledige plasser - på gulv og i kriker og kroker i rommet.  

Utdanningsministeren uttrykket sin dypes medfølelse for alle byens borgere etter tragedien.

- Det er enorme smerter for oss alle. Å miste et familiemedlem, en venn eller en kollega gir oss en smerte vi ikke kan uttrykke. I dag tidlig har vi pratet med skolelederne og kollegaer av oss. Det er et kriseteam til stede som utelukkende skal hjelpe de som sørger, sier Löhrmann.

- Naturligvis er vi alle i sorg sammen med elevene og lærerne. Vi har forsøkt å trøste elevene så godt som vi klarer. De er vel klar over at de har mistet venner. Vi har også sagt, via kriseteamene hvor blant annet psykologer bidrar, at dette er en tragedie vi må takle på best mulig vis, sier Löhrmann.

- Skrekkelig Rektor Ulrich Wessel sier de omkomne ansatte var unge:

- Det er skrekkelig hver gang noen dør, om vedkommende var morsom eller tilbakeholden.  Dette var svært unge kolleger.  Den ene hadde giftet seg den 2. oktober, den andre planla å gifte seg.  Her ble livsdrømmer ødelagt på minutter, sier Wessel.

MØTER PRESSEN: Ordføreren og utdanningministeren i regionen møter pressen nå klokka 11 i Haltern am See i Tyskland. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
MØTER PRESSEN: Ordføreren og utdanningministeren i regionen møter pressen nå klokka 11 i Haltern am See i Tyskland. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer

- Å miste kolleger og elever på denne måten river opp et sår som det vil ta lang tid å lege. Hvis jeg skal være ærlig, vet jeg ikke hvordan jeg skal komme meg gjennom morgendagen.  Vi er en europaskole og kontakt med utlandet hører med.  Men jeg vet ennå ikke om vi kommer til å fortsette utvekslingsprogrammet, sier rektoren.

Utenfor Joseph König-skolen der de 16 elevene gikk, var det i formiddag flere unge barn og ungdommer som gråt for de døde skolekameratene sine, tente lys, skrev lapper og la ned blomster.