BESKYLDT FR Å DREPE JULA: Rektor Line Lofstad Andersen ved Ekholt skole i Rygge gjorde seg upopulær da hun ba foreldre vurdere å ikke bruke ordet jul foran ordet julelunsj. Bildet viser et juletre utenfor Telenor på Fornebu
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
BESKYLDT FR Å DREPE JULA: Rektor Line Lofstad Andersen ved Ekholt skole i Rygge gjorde seg upopulær da hun ba foreldre vurdere å ikke bruke ordet jul foran ordet julelunsj. Bildet viser et juletre utenfor Telenor på Fornebu Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Har fått drapstrusler etter «juleopprøret på Ekholt»

Rektoren frarådet foreldre til å si ordet «jul» - fikk drapstrusler og ble dyttet av tilfeldig mann på gata

Rektoren på Ekholt skole oppfordret foreldre til å utelate ordet jul i julelunsjen.  Da brøt helvetet løs.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag denne uka skrev Dagbladet om det såkalte juleopprøret på Ekholt skole i Rygge kommune.

Rektoren ved barneskolen skapte nemlig full furore i foreldregruppa da hun oppfordret foreldre til å prøve å unngå ordet jul i forbindelse med en julelunsj foreldrene ville arrangere.

Både foreldre, lokal- og stortingspolitikere oppfattet det som et forsøk på å forby julen.

Etter at Dagbladet omtalte saken, ble den plukket opp flere ander norske aviser, såvel som den danske avisa Berlingske Tidende.

Rektoren er blitt pepret av grove trusler.

- Landsforræder

- På sosiale medier har det tatt helt av. Flere sender meldinger hvor de sier at jeg er landssviker, at jeg skulle blitt satt på et fly til Syria så de hadde blitt kvitt meg, og at jeg burde vært skutt. Det har også kommet meldinger på min private mail og telefon om hvor udugelig jeg er og hvor farlig jeg er, fordi jeg er så muslimvennlig. Det har tatt helt voldsomt av, sier rektoren til Dagbladet.

Hun er sjokkert over hva enkelte får seg til å skrive.

Den mest skjellsettende opplevelsen var likevel da hun jogget i nærområdet mandag denne uka, og ble dyttet av en ukjent mann.

- Jeg er sånn at jeg nikker til folk jeg jogger forbi, fordi jeg vil være hyggelig. Siden jeg er rektor, er det nok en del som vet hvem jeg er og hvordan jeg ser ut. Da jeg jogget forbi denne mannen og nikket til ham, responderte han med å dytte meg og si at jeg ikke fikk lov til å hilse på ham, og at jeg var en «jævla muslim-elsker», sier rektoren.

Episoden, som først ble omtalt av Moss Avis, skremte henne.

Ikke anmeldt

Rektoren har likevel ikke varslet politiet.

- Hvis jeg hadde visst hvem denne personen er, hadde jeg anmeldt, for det å fysisk angripe noen er å overskride en grense. Når det kommer til drapstrussel-aktige ting på nett, tenker jeg at jeg hever meg over det, sier hun til Dagbladet.

Nå tror hun gemyttene vil roes.

I går hadde hun nemlig et møte med over hundre av foreldrene på skolen for å diskutere saken.

Gedigen misforståelse

Der fikk hun ryddet opp i det hun mener er en gedigen misforståelse.

Hun har nemlig hele tiden understreket at skolen ikke har noe juleforbud. Tvert imot feirer skolen jul på vanlig måte.

Hennes eneste ønske var at foreldrene - på to årlige trivselsarrangement de har ansvar for å holde - unnlot å bruke religiøse ord som kan ekskludere barn som ikke feirer jul.

Rektoren har nemlig lagt merke til at noen barn faller utenfor i det vanlige juleopplegget til skolen.

Derfra kom forslaget om å ikke kalle foreldrearrangementet julelunsj.

- Det står jeg fortsatt for, på disse to arrangementene. Da jeg forklarte hva jeg mente for foreldrene i går, fikk jeg massiv støtte. Foreldrene synes nå at dette har tatt helt av, og signaliserer at det ikke er noe de vil henge seg på og identifisere seg med, sier hun.

- Kan ikke ha lest

Hun tror ikke at personene som har truet henne i ettertid av avisoppslagene, har lest annet enn tittel eller ingress i avissakene, og sier det er klare rasistiske tendenser i det de skriver.

Mange beskylder henne for å være «muslim-vennlig» - selv om rektoren både i Dagbladet og ovenfor Moss Avis har understreket at muslimer eller innvandrere ikke er utfordringen, men norske barn med tilknytning til deler av kristendommen som ikke feirer jul.

- Hvis man bare leser tittelen eller ingressen i en sak, skjønner jeg kanskje at folk kan bli sinte, men jeg skjønner ikke at de da kommer med trusler, sier rektoren.