FORTSETTER: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) vil ikke avskaffe nasjonale prøver, selv om disse prøvene nå får hard medfart av norske rektorer. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORTSETTER: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) vil ikke avskaffe nasjonale prøver, selv om disse prøvene nå får hard medfart av norske rektorer. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Rektorene slakter nasjonale prøver

Nasjonale prøver gjør ikke skolene bedre. Det er beskjeden fra norske rektorer til Kristin Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju av ti rektorer mener kommunene deres bruker nasjonale prøver til å sammenlikne og rangere skolene - selv om det ifølge kunnskapsminister Kristin Halvorsen ikke er hensikten.

Like mange sier at skolepolitikerne i mindre grad eller ikke i det hele tatt bruker resultatene til å iverksette støttetiltak der hvor prøvene avdekker svakheter i opplæringen.

- Fungerer ikke Disse konklusjonene kommer fram i en intervju-undersøkelse med 300 rektorer, gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Utdanningsforbundet.

- Nasjonale prøver er ment å fungere både som et styringsverktøy for politikerne og kartleggingsverktøy for rektorer og lærerne. Svarene fra rektorene bekrefter igjen at det ikke fungerer. Det er ikke mulig å nå to forskjellige mål med ett verktøy, sier Steffen Handal i Utdanningsforbundets sentralstyre.

Bare tre prosent av rektorene mener at resultatene brukes aktivt i budsjettarbeidet, og bare knapt halvparten vil beholde prøvene slik de er i dag.

«Utvalgsprøver» Nå foreslår Utdanningsforbundet at dagens nasjonale prøver erstattes med utvalgsprøver, hvor et utvalg elever kartlegges for å få et bilde av tilstanden i norsk skole.  

- Vi anbefaler utvalgsprøver fordi det vil gi nyttig informasjon til myndighetene, samtidig som vi slipper uheldig rangering på feil premisser. Med utvalgsprøver vil man dessuten kunne sammenligne resultatene fra ett år til et annet. Det kan man ikke med dagens prøver, sier Handal. Han mener utvalgsprøver vil gi politikerne den informasjonen de trenger.
- Så kan lærerne bruke andre gode tester for å få vite det de trenger, for å gi best mulig undervisning til hver elev. På denne måten kan vi også unngå rangering av skolene som vi ser i dag og heller fokusere på hva vi skal gjøre for at elevene skal lære mer, sier Handal. 

Vil ikke avskaffe Kunnskapsminister Kristin Halvorsen har ingen planer om å avskaffe ordningen. Hun har festet seg ved at 89 prosent av rektorene i undersøkelsen vil beholde de nasjonale prøvene i en eller annen form.
- Da har vi et godt utgangspunkt for å diskutere hva vi kan gjøre for at de kan brukes lokalt, at de ikke tar mer tid enn nødvendig, og at de gir nyttig informasjon for å utvikle skolene, sier hun til Dagbladet.