Religion er ikke årsak til krig

Neppe fred selv om Gud og Allah abdiserer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg sitter med en liste her – fra Wikipedia – over kriger som pågår i dag; Her er ikke én eneste religionskrig: Colombia? Nei. Laos? Nei, Sri Lanka? Nei.Uganda, Senegal, Nigeria? Nei. Irak og Afghanistan? Nei.

Årsakene til disse krigene ligger i hvert eneste tilfelle i andre forhold: Det dreier seg om territorium, om kontroll over naturressurser, vann, olje, transportveier, og det dreier seg om folkegrupper som vil bestemme selv. Tenker vi tilbake på de siste hundre årene ser vi det samme: 1. og 2. verdenskrig, Korea, Vietnam, Gulfen, Kongo. Den kalde krigen for den saks skyld.

Ikke én krig dreier seg om religion. Om himmelen åpnet seg, og Gud, Allah, Shiva kunngjorde at vi abdiserer, vi vil ikke høre fra dere igjen, vi bryr oss ikke, Gud er død, så ville det ikke spart oss for en eneste ny krig.

Det samme gjelder for terrorisme. Sri Lanka, Palestina, Filippinene. Materielle årsaker. Ikke en gang al Qaedas terror er religionskrig: World Trade Center var ikke noe religiøst senter, men et symbol på vestlig kapitalisme.

Men religion spiller en rolle i krig, den brukes til å legitimere kriger som likevel finnes, og er godt egnet til å motivere unge menn til å dø, som er en forutsetning for all krig. Sier vi Gud er på vår side, er det lettere å umenneskeliggjøre De Andre, for så å undertrykke, torturere, drepe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer