Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Religion skal erstattes av sport

Norsk ungdom i Hviterussland kjemper for trosfrihet. Frykter for egen sikkerhet når regimet strammer grepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norsk ungdom reiser til Hviterussland for å støtte religiøse gruppers krav om trosfrihet. Flere kirkesamfunn har blitt lagt ned de siste årene. Nå er New Life Church under press fra myndighetene.

Da den protestantiske menigheten kjøpte en nedlagt bondegård utenfor Hviterusslands hovedstad Minsk i 2002 trodde de at framtidens menighetshus var sikret.

Men det var før Hviterusslands diktator Aleksandr Lukasjenko ombestemte seg. Nå vil myndighetene nedlegge menigheten fordi den ikke er offentlig godkjent.

Godkjenning av religiøse menigheter er vanskelig å få, og forutsetter et nært samarbeid med myndighetene for å sikre at de ikke blir et samlingspunkt for opposisjonen eller driver med annet arbeid som regimet ikke bifaller.

- Sport skal erstatte kirken

To norske jenter har deltatt i ulovlige gudstjenester og demonstrasjoner til støtte for menigheten.

- Vi har ønsket å vise støtte til ytringsfrihet og menneskerettigheter. Det deltok rundt 1500 mennesker der. Mange hviterussere reagerer på den tvangen og forfølgelsen religiøse utsettes for her, sier de to til Dagbladet.no.

Av sikkerhetshensyn ønsker de to, som allerede opplever press fra myndighetene, å forbli anonyme. De to frykter aksjoner fra politiet i dagene som kommer.

MOTSTAND: Hviterusslands president Lukasjenko har møtt hard motstand. Her er demonstranter samlet for å protestere mot at regimet forsøker å kontrollere det sivile samfunnet i Hviterussland. Foto: Scanpix
MOTSTAND: Hviterusslands president Lukasjenko har møtt hard motstand. Her er demonstranter samlet for å protestere mot at regimet forsøker å kontrollere det sivile samfunnet i Hviterussland. Foto: Scanpix Vis mer

- Slik den kommunistiske ideologien praktiseres av Lukasjenko så skal religion erstattes av sport, sier den ene jenta til Dagbladet.no.

President Lukasjenko er kjent for sitt lidenskapelige forhold til ishockey, og deltar hvert å innenfor en rekke idrettsgrener, der han ofte vinner, til tross for at han aldersmessig har passert middagshøyden.

Den ene jenta har i over seks år reist til det som kalles «Europas siste diktatur» for å bygge et sivilsamfunn, ved siden av det sterkt statsstyrte regimet som slår hardt ned på alle bevegelser som ikke føyer seg etter president Lukasjenkos krav.

- Jeg er personlig kristen, men dette er også en kamp for ytringsfrihet og menneskerettigheter, sier hun til Dagbladet.no.

Sultestreik

De ulovlige gudstjenestene har funnet sted i kirken. Myndighetene har kjørt fram bulldosere og gravemeskiner og truet med å rive bygningen, som menigheten nekter å gi fra seg til myndighetene etter at de kjøpte den i 2002.

- De har tilbudt småpenger mot hva menigheten har investert i oppussning, sier hun.

Flere titalls mennesker er nå i sultestreik for å hindre nedlegglese av kirken, for 19. dag på rad. Undergrundsavisen Belarus Today skriver at dette er den største sultestreiken i landets historie.

Alexandr Milinkevitsj, opposisjonens presidentkandidat fra valget i mars 2006 som tidligere har møttes i Norge med utenriksminister Jonas Gahtr Støre, var i går på besøk hos de sultestreikende.

- Jeg ser sterke og modige mennsker her, som har en sterk tro på Gud, og som tror på rettferdighet. Disse menneskene er uovervinnelige og de kjemper for en grunnlegegnde rettighet, trosfrihet, sa han.

<B>SPORTS-PRESIDENT: Aleksandr Lukasjenko er berømt for sin hang til ishockey. Her spiller han, og vinner, i en av sine kamper. Nå vil han legge ned enda et kirkesamfunn i Hviterussland.
ULOVLIG MENIGHET: Her samles de kristne i bønn. Samlingene er nå ulovlige etter at hviterussiske myndigheter presser menigheten til å stenge.
<B>OPPOSISJONSLEDER:</B> Alexandr Milinkevitsj møtte de sultestreikende i går.
I SULTESTREIK: Nær hundre mennesker er i sultestrik i Hviterussland, i protest mot myndighetenes aksjoner mot kirken. De krever å få være i fred for statlig inngripen i det menighetens arbeid.
STRIDENS KJERNE: Hviterusslands totalitære regime krever at kirkesamfunnet selger denne gården tilbake til staten. Bulldosere og gravemaskiner står klare om krevet ikke etterfølges.