- Religionsfriheten trues

Paven mener religionsfriheten trues i noen europeiske land. Han sikter blant annet til debatten om hodeplagg i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paven Johannes Paul II mener enkelte tror at skille mellom kirke og stat er det samme som forbud mot religion i det offentlige rom. Paven uttrykte dette i en tale til Vatikanstatens diplomater, og viste blant annet til debatten om hvorvidt Europas kristne arv skal nevnes i EUs kommende grunnlov.

Hodeplaggforbud

Uten å si det rett ut henviste paven trolig også til debatten i mange land om å forby muslimske jenter å bære det muslimske skautet hijab på offentlige skoler.

- Den siste tiden er vi blitt vitne til en holdning i enkelte europeiske land som kan true religionsfriheten, sa den 83 år gamle paven på fransk.

- I et pluralistisk samfunn innebærer sekularisme at det fins et forum for kommunikasjon mellom nasjonene og de ulike åndelige tradisjoner, fortsatte paven.

Forslaget om å forby muslimske jenter å bære hijab, men la jøder, kristne, sikher og andre få bære sine hodeplagg, raser hardest i Frankrike. Kritikerne mener forslaget er et angrep mot islam, og utspillet har høstet en storm av protester fra representanter for alle de store religionene.

- Debatten om Europas kristne røtter har vist hvilke vanskeligheten enkelte har med å godta religion i det offentlige rom, mener pave Johannes Paul II.

(NTB)

AUDIENS: Pavens mange ambassadører møttes med jevne mellomrom. Da var under et slikt møte i Vatikanet i går at paven uttrykte skepsis til vikende religionsfrihet i Europa.