Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Religiøse er nå en minoritet i Norge: Human-Etisk Forbund til angrep på «kristne privilegier»

Jens Brun-Pedersen vil ha bort den daglige andakten på NRK.

FORNØYD: Jens Brun-Pedersen er glad tall endelig slår fast at de kristne er i mindretall i Norge. 
Foto: © Mimsy Møller / Samfoto
FORNØYD: Jens Brun-Pedersen er glad tall endelig slår fast at de kristne er i mindretall i Norge. Foto: © Mimsy Møller / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang er det nå flere som sier de ikke tror på gud enn det er folk som sier de tror på gud. I tillegg kommer en stor gruppe tvilere.

Tallene kommer fra Norsk Monitors kartlegging av verdigrunnlag og holdninger, skriver Vårt Land. På spørsmålet «tror du på gud?» svarte 39 prosent nei, mens 37 prosent svarte ja.

Flertallet av nordmenn tror ikke på gud, kan man i dag slå fast. 

- Arrogante kristne 23 prosent av de nesten 4.000 som har svart på undersøkelsen, som ble sendt ut med posten, sier de ikke vet.

- Flertallsarrogansen blant de kristne bør nok får seg en trøkk nå, sier Jens Brun-Pedersen til Dagbladet.

Han mener disse tallene må få konsekvenser for det han kalles «de kristnes privilegier» i samfunnet.

- Jeg håper dette maner til litt mer ydmykhet hos de kristne når de i det offentlige fellesskap har tendens til å gjemme seg bak kjøttvekta når de argumenterer for sine privilegier. Denne undersøkelsen viser at de kristnes argumentasjon om at flertallet tror på gud halter litt, sier han. 

- Ut med andakten Nå som flertallet av nordmenn for første gang ikke tror på gud, mener Brun-Pedersen vi bør endre visse deler av samfunnet vårt.

- Vi bør ha diskusjon om skolegudstjenester på nytt og om de daglige kristne andaktene i NRK. Vi bør snakke om at det langt på vei bare er prester i fengsler og på sykehus og vi bør vurdere om det er så klokt å utnevne Den norske kirke til folkekirke i Grunnloven, sier Brun-Pedersen videre.

Den tidligere tv-personligheten, som nå er pressekontakt ved Human-Etisk forbund, sier Norges kristne likevel ikke skal bekymre seg over å bli marginalisert i årene som kommer.

- Jeg kan trøste de kristne med at vi som er kalt en minoritet i alle år, vi som ikke tror på gud, vi ønsker ikke annet enn likhet. Vi kommer ikke til å be om humanistiske andakter på NRK eller humanistiske møter på skolene. Det mener vi vil være like galt som kristne andakter eller møter.

Ingen champis Forskningssjef Jan-Paul Brekke i Ipsos, som har gjennomført undersøkelsen, sier undersøkelsen ikke definerer hvem gud er.

- Det kan være både den kristne gud, en uavhengig gud, eller fra andre trossamfunn. Men siden vi har stilt det samme spørsmålet i 30 år, måler vi også den samme uklarheten hvert år, sier han. Det er en del innvandrere i materialet, men de fleste av dem kommer fra vestlige religiøse tradisjoner.

- Spretter dere champagnen i lunsjen i dag, Brun-Pedersen?

- Nei, det ville vært umodent av oss. Dessuten er ikke dette så overraskende tall. Men klart, vi synes alltid er hyggelig når rasjonaliteten vinner fram i samfunnet. 

For øvrig viser undersøkelsen at kvinner tror på gud i større grad enn menn, og at gudstroen står sterkere blant de eldre enn blant de yngre. Med 29 prosent som tror på gud, ligger Oslo lavest, mens Vest-Agder ligger høyest med sine 44 prosent. 

Hele Norges coronakart