Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rem kranglet med Baasland om bokmanus

Den bedragerisiktede 35-åringen får provisjon fra salget av 400 sider lang biografi.

EKSKLUSIVT INNSYN: Forfatter Håvard Rem sier han nå kjenner Baasland-saken bedre enn noen andre utenforstående, og lover mange nye opplysninger i boka som kommer seinere denne måneden. Foto: ANNIKEN MOHR
EKSKLUSIVT INNSYN: Forfatter Håvard Rem sier han nå kjenner Baasland-saken bedre enn noen andre utenforstående, og lover mange nye opplysninger i boka som kommer seinere denne måneden. Foto: ANNIKEN MOHR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Ei rundt 400 sider lang bok om den tragiske Baasland-saken og hovedpersonens øvrige liv kommer ut på Schibsted forlag 29. oktober, og manuset er allerede ferdig.

- Baasland hadde et ønske om å gjøre dette i bokform, og er opptatt av at dette skal være hans historie, sier forsvarsadvokat Hege Birkeland Ersdal.

Etter det Dagbladet erfarer innebærer avtalen med forlaget at Baasland selv får betydelig provisjon fra salget av boka.

Om han kan få glede av pengene er mer uklart, da påtalemyndigheten i dag la ned påstand om inndragning av 26,6 millioner kroner fra den bedragerisiktede 35-åringen. Han har tidligere oppgitt at han totalt skylder de ulike kreditorene rundt 60 millioner som er spilt bort.

- Fjernet alle filtre
Ifølge forfatter Håvard Rem var det han som sammen med Schibsted tok initiativet og oppsøkte Bjarte Baasland ved årsskiftet. Siden da har Rem gjort omfattende egen research og hatt mange og lange samtaler med den bedragerisiktede biskopsønnen.

- Dette er en veldig spesiell sak med store tragedier, og bokformatet er mer egnet enn andre medier til å formidle sammenhengene her, sier forfatteren, som bekrefter at Baasland har kunnet sette ned foten for hva som skulle med.

Men betingelsene førte også til mer åpenhjertige intervjuer.

- Han kunne fjerne alle filtre da han snakket med meg, i visshet om at han fikk siste ord, sier Rem.

Kranglet på telefon
Rem mener at en tøff dragkamp mellom de to i sluttfasen har resultert i at det mest spennende har blitt værende i manus.

- Det har gått noen telefonrør i bakken på begge sider mens vi diskuterte dette, sier forfatteren.

Ifølge Rem har han fått høre langt mer utfyllende detaljer om saken direkte fra Baasland enn det som har kommet fram i politietterforskningen eller i media.

- Vi har tatt oss god tid. Etterhvert som vi fikk et tillitsforhold og han så at boka ga rom for mer nyanser, aksepterte han å gi opplysninger som han nok ikke hadde tenkt å fortelle om i utgangspunktet.

Rem satt i hele dag på tilhørerbenken i Oslo tingrett og fulgte tilståelsessaken der Baasland erkjente straffskyld for bedrageri på nærmere 28 millioner kroner. Men forfatteren beskriver rettssaken som «søvndyssende» sammenlignet med kunnskapen han har om saken.

- Jeg er nok den som kjenner saken best nå, sier Rem.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få tak i forlagsdirektør Vebjørn Rogne i Schibsted forlag for kommentarer til den økonomiske delen av avtalen med Baasland.

Dommen i straffesaken mot Bjarte Baasland faller i morgen. Aktor la i dag ned påstand om 3,5 års fengsel, mens Baasland selv og hans advokat mener straffen er altfor høy og at spilleavhengigheten bør telle i formildende retning. Også 35-åringens mor er siktet for bedrageri etter at hun formidlet flere av millionlånene.

TRAGEDIE: Historien om Bjarte Baasland dreier seg om spilleavhengighet, løgner, flukt fra loven og en ruinert familie. Faksimile: Dagbladet 11.09.08
TRAGEDIE: Historien om Bjarte Baasland dreier seg om spilleavhengighet, løgner, flukt fra loven og en ruinert familie. Faksimile: Dagbladet 11.09.08 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling