Rema 1000 hamstrer ris

Matvarekrisen får ringvirkninger i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagligvarekjeden Rema 1000 frykter leveransestans av ris på grunn av matvarekrisen, og hamstrer nå ris for fulle mugger.

I løpet av det siste året har prisen på ris skutt i været. Nylig passerte prisen på matris 1000 dollar per tonn. Det er mer enn dobbelt så mye som for et halvt år siden. Viktige risproduserende land som Vietnam, Filippinene og Brasil har nå stengt all eksport av ris til utlandet. Rema 1000 er bekymret.

- Det er veldig spent nå. Vi ber leverandører å sende mest mulig fortest mulig, sier importsjef Øyvind Simonsen i Rema 1000 til Dagens Næringsliv.

Dagligvarekjeden importerer årlig flere hundre tonn ris.

Simonsen frykter at leverandører skal holde igjen på rislagrene i påvente av enda høyere priser. Han gjør nå alt han kan for å fylle opp lagrene i Norge.

- Vi bestiller kanskje 60 til 70 prosent mer enn vi normalt ville gjort, og gjør alt vi kan for å få så mye som mulig av gårde, sier Simonsen.

Til vanlig sørger Rema 1000 for å ha én måneds behov for ris på lagrene. Nå har kjeden sikret seg nok ris til ut august. Simonsen understreker at det ikke er grunn til at kundene bør hamstre ris. Han tror ikke at hyllene i Norge blir tomme.

Også Rieber & Søn frykter risproblemer, og følger utviklingen nøye. Selskapet er landets største leverandør av ris gjennom merkene Toro, Ming og Geisha.

Foto: NINA RUUD
Foto: NINA RUUD Vis mer


(NTB)

Rema 1000 hamstrer ris