Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rema 1000 og Coop «tvunget» til samarbeid, nå danner de Core

- Sett for meg denne dagen siden Ica og NorgesGruppen gikk sammen.

BLIDE: Fanebust (foran) og Reitan på dagens pressekonferanse. De føler samarbeidet var det eneste riktige mottrekket, etter ICA og NorgesGruppen bestemte seg for å samarbeide. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
BLIDE: Fanebust (foran) og Reitan på dagens pressekonferanse. De føler samarbeidet var det eneste riktige mottrekket, etter ICA og NorgesGruppen bestemte seg for å samarbeide. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Avtalen er signert, og innkjøpsselskapet har fått navnet Core.»

Slik lyder meldingen fra Coop-direktør Svein Fanebust og Rema-direktør Ole Robert Reitan, som fredag morgen annonserte at de to ville innlede et innkjøpssamarbeid som tilsvarer avtalen mellom Ica og NorgesGruppen.

- Spennende dag - Dette er en morsom og spennende dag, sier Reitan. - Core er en god betegnelse for hva selskapet skal drive med - kjernen til en dagligvare: innkjøp. Det er det viktigste vi driver med, sier han.

- Denne dagen har jeg sett for meg siden den dagen Ica og NorgesGruppen gikk sammen, sier Reitan.

Rema-sjefen har vært svært kritisk til konkurrentenes avtale, som han har beskrevet som en «utrolig dårlig deal».

- Et slikt samarbeid er det eneste naturlige mottrekket når NorgesGruppen har bestemt seg for at det er slik de vil ha det, sier Reitan på pressekonferansen.

- Aldri målsettingen Coop og Rema 1000 legger til vekt at Core ikke vil dannes dersom Konkurransetilsynet ikke godkjenner samarbeidet til Ica og NorgesGruppen.

- Core er etablert, men vil ikke starte forhandlinger med leverandører før det er klart at innkjøps- og distribusjonssamarbeidet mellom de to blir iverksatt, sier Fanebust.

Reitan sier han ikke hadde ønsket å inngå samarbeidet, men at det er nødvendig.

- Det har aldri vært min målsetting, jeg har hele tida advart mot det Ica og Norgesgruppen var i ferd med å sette i gang - og det gjør jeg fremdeles. Men for oss er dette helt uungåelig, for dette er den eneste måten vi kan konkurrere framover, sier Reitan.

Avtalen skal være av betydelig størrelse og vil avhenge av Konkurransetilsynets godkjenning. Tilsynet har allerede innkjøps- og distribusjonsavtalen som NorgesGruppen og ICA Norge inngikk tidligere i år, oppe til vurdering.

- Umusikalsk og uintelligent Reitan har tidligere vist til at NorgesGruppen nå får en forhandlingsmakt på over 50 prosent når de skal bli enige med leverandører som Stabburet, Lilleborg, Bama og Gilde.

- Jeg forstår at ICA måtte gjøre noe, men dette setter både Coop og Rema 1000 i en vanskelig situasjon. I tillegg er avtalen umusikalsk og uintelligent fra ICAs side, både vi og Coop sto med åpne armer for å ta imot dem, har Reitan tidligere uttrykt overfor Aftenposten.no.

Dersom begge avtalene går igjennom, vil to grupperinger så å si dele det norske matvaremarkedet mellom seg.

Resultatet kan bli et såkalt duopol, som kan føre til høyere priser og dårligere utvalg for forbrukerne.

Forbrukerrådet er sterkt kritisk til avtalen mellom NorgesGruppen og ICA, og mente den kunne komme til å bli møtt med et mottrekk fra Rema og Coop. Dette trekket synes nå å ha kommet.

GÅR SAMMEN: - Mot alle odds, kan man kanskje si, sier Coop-direktør Svein Fanebust og Rema-direktør Ole Robert Reidan. Foto: Vegard Grøtt /  NTB Scanpix
GÅR SAMMEN: - Mot alle odds, kan man kanskje si, sier Coop-direktør Svein Fanebust og Rema-direktør Ole Robert Reidan. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer