Rema 1000-sjef hang opp bilder av butikktyver

«Kommer noen av disse - kast dem ut av butikken», oppfordret han. Nå får han full støtte i Fredrikstad.

STILTE UT TYVENE Butikksjefen for Rema 1000 på Ålekilen i Fredrikstad Dan Tore Håland har skapt debatt, etter at han hang opp bilder av seks butikktyver i butikken sin. Foto: John T. Pedersen
STILTE UT TYVENE Butikksjefen for Rema 1000 på Ålekilen i Fredrikstad Dan Tore Håland har skapt debatt, etter at han hang opp bilder av seks butikktyver i butikken sin. Foto: John T. PedersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Butikksjefen for Rema 1000 på Ålekilen i Fredrikstad, ble så lei av butikktyver at han bestemte seg for å henge opp bilder av tyvene i butikken til spott og spe.

«Kommer noen av disse - kast dem ut av butikken. Og tilkall hjelp!» sto det under de seks bildene som fikk plass på veggen ved siden av kassene, ifølge lokalavisa Demokraten som først skrev om saken.

Butikksjefen, Dan Tore Håland, sier at bildene er printet ut fra overvåkningskameraer i andre Rema 1000-butikker på Østlandet.

- Publikum hjelper meg i blant med å tipse om tyverier, og så gjorde det at betjeningen lettere kunne se hvem de må være litt obs på, forklarer Håland Dagbladet.

Ingen betenkeligheter
Han ser ingen betenkeligheter med å henge ut tyvene i butikken, men da både  regiondirektøren i Rema 1000 og Datatilsynet reagerte, fjernet han dem umiddelbart.

- Jeg skjønte jo at Datatilsynet ikke ville sette pris på dette, men jeg gjorde det for å få i gang en debatt. Butikktyverier foregår i så stort skala at det er blitt et samfunnsproblem. Ikke bare dagligvarebutikker, men klesforretninger, sportsforretninger og ikke minst gullsmedene rammes av profesjonelle bander, som kan operere nesten uten risiko. Ikke en eneste gang har jeg opplevd at personer vi har tatt for tyverier har blitt straffet. Det blir alltid henlagt, sier butikksjefen.

Han har forståelse for at politiet må prioritere, men mener at politikerne må ta ansvar.

- Vi må ha et skikkelig ris bak speilet. Det nytter ikke at de få som faktisk blir tatt får en måneds luksusferie, sier butikksjefen, og sikter til standarden i norske fengsel.
Får full støtte
Fra folk i Fredrikstad har han fått så godt som full støtte.

87 prosent av deltakerne i lokalavisas nettavstemning støttet offentliggjøringen av bildene. Bare 13 mente det var feil.

- Jeg har bare fått gode tilbakemeldinger. De eneste som har vært negative er Datatilsynet. Den ærlige kunden setter pris på dette,  for det er til sjuende og sist de som betaler regninga når andre stjeler, mener Håland.