INGENTING TIL STATEN: Rema 1000-kvitteringen skulle vist at salgssummen omfatter 14 prosents moms på Red Bulls store boks. Isteden tilfaller hele salgssummen butikkjeden. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
INGENTING TIL STATEN: Rema 1000-kvitteringen skulle vist at salgssummen omfatter 14 prosents moms på Red Bulls store boks. Isteden tilfaller hele salgssummen butikkjeden. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer

Rema 1000 solgte momsfri Red Bull i over en måned

Staten kunne gått glipp av store beløp. - Vi legger oss flate, sier Remas innkjøpssjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Har du opplevd liknende feil med momsen? Tips oss i boksen nederst i artikkelen.

(Dagbladet): - Jeg har tre ganger de siste fire-fem ukene kjøpt store Red Bull-bokser i ulike Rema 1000-butikker og stusset over at det på kvitteringene står at momsen er 0 prosent, sier en 26-åring fra Oslo undrende til Dagbladet.

- Jeg sendte Rema en e-post i midten av mai, og de sa de skulle ordne opp - men nå, en halv måned seinere, krever de fremdeles ikke inn momsen, sier 26-åringen, som selv jobber i dagligvarebransjen.

Han har vist Dagbladet de tre kvitteringene. Og ganske riktig: Nederst er momsen oppgitt å være 0 prosent. Utsalgsprisen er imidlertid den samme som den ville vært hadde momsen vært innregnet - 32,90 kroner, pluss pant.

Viktig inntekt Reglene er klare: All mat og drikke skal selges fra butikk med 14 prosents moms. Momsen utgjør hele 21 prosent av det offentliges samlede skatteinntekter.

- Den lille boksen på 0,25 liter har vært i norske butikker et års tid. Den store boksen på 0,473 liter (en amerikansk pint, red.anm.) ble introdusert i dagligvarebutikkene i månedsskiftet april/mai, etter å ha vært å finne på Narvesen og 7-Eleven siden februar, opplyser Kristian Kjelman, kommunikasjonssjef i Red Bull Norge, til Dagbladet.

Dagbladet var i går selv en runde i ulike Rema 1000-butikker og kjøpte både store og små Red Bull-bokser. Og fikk bekreftet at den store boksen ble solgt uten moms. For den lille boksen ble momsen derimot rettmessig innkrevd.

Red Bull Norge vil ikke opplyse hvor mye de selger av energidrikken. Men flere butikker i Oslo var i går utsolgt for så vel store som små bokser.

For hver store Red Bull-boks som selges på Rema for full utsalgspris, men uten momsen korrekt iberegnet, går statskassa potensielt glipp av 4,04 kroner. Eller 4040 kroner per 1000 solgte bokser. Og siden den store boksen har vært i salg i over en måned, dreier det seg med all sannsynlighet om et betydelig beløp.

- Aldri opplevd liknende Anders Moe, innkjøpssjef i Rema 1000, sier han er svært overrasket over momsfraværet.

FEIL OG RETT: På Narvesen-kvitteringen framgår det at både den store og den lille boksen rettmessig er priset med 14 prosents moms iberegnet. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
FEIL OG RETT: På Narvesen-kvitteringen framgår det at både den store og den lille boksen rettmessig er priset med 14 prosents moms iberegnet. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

- Også den store Red Bull-boksen skal selvsagt ha momsen inkludert i prisen. At den ikke har det, er en feil som ikke skal skje hos oss, og vi legger oss flate, sier han til Dagbladet.

- Hvordan har dette skjedd?

- Foreløpig vet vi rett og slett ikke, men jobber på spreng med å finne årsaken. Dette har aldri skjedd før i mine fem år i Rema, og vi setter pris på å bli gjort obs på slike tilfeller som dette.

- Ikke fått melding - Tipseren vår sier han meldte fra om dette for over to uker siden. Hvorfor er momsen fremdeles feil?

- Det vet jeg ikke, saken var ukjent for meg. Det beklager vi.

- Dere selger boksen til samme pris som om den inneholdt momsen. Hvor blir differansen av?

- Denne feilen er rettet opp i nå. Det fins jo lover og regler for dette, og om vi beholdt differansen selv, ville det vært ulovlig.  Vi skal nå regne ut differansen og etterbetale denne momsen, uavhengig av hvor lite eller mye det er - rett skal være rett hos Rema. Dette ville før eller siden blitt fanget opp og ryddet opp i, sier innkjøpssjefen.

Kan gå ubemerket hen Også Lars Jone Skimmeland, avdelingsdirektør i Skattedirektoratet, blir overrasket da Dagbladet skisserer opp Red Bull-tilfellet for ham.

- Hva blir konsekvensen når en butikkjede unnlater å legge inn momsen, men likevel selger varen for samme pris som om den var med? Tilfaller differansen kjeden?

- Hvis opplysningene på kassalappen din stemmer, kan feilen forplante seg videre i systemet. Men det avhenger av hvordan kjeden håndterer dette i regnskapet og innberetningen.

- Fanger dere opp slike feil dersom dere ikke blir gjort oppmerksom på det?

- Ikke nødvendigvis. Feil oppdages gjennom skatteetatens kontrollvirksomhet, og i dette tilfellet synes butikkjeden å være klar over at opplysningen som framgår av kassalappene, er gal. Det er da naturlig å legge til grunn at kjeden selv sørger for riktig registrering i regnskap, riktig innberetning i omsetningsoppgaver. Og at kassalapper ved framtidig salg viser riktig mva.-beløp.

- Når slike feil kommer for dagen, må dere da kreve dere differansen tilbakebetalt?

- Enhver butikk som selger drikkevarer, er forpliktet til å kreve inn merverdiavgiften på 14 prosent, og deretter innberette og innbetale den til skattemyndighetene, er svaret fra Skimmeland.