Rema 1000 tause om First House-lobbyisme

Vil ikke si om de har brukt matminister Listhaug (Frp) som lobbyist.

HEMMELIG: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) vil ikke opplyse om hun har hatt Rema 1000 som kunde da hun jobbet for First House.  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HEMMELIG: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) vil ikke opplyse om hun har hatt Rema 1000 som kunde da hun jobbet for First House. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For en uke siden var landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) lobbyist for PR-byrået First House, som blant andre har matvarekjedene Rema 1000 og Coop som oppdragsgivere. Hun vil ikke fortelle om kjedene var blant hennes kunder.

Det vil heller ikke Rema 1000.

- Vi kjøper ulike tjenester av flere leverandører på forskjellige områder, og ønsker ikke å gå inn på hvilke de er, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Mette Fossum Beyer i Rema 1000 til Dagbladet.

På fornavn med Rema-sjefen Senest i år skrev Dagens Næringsliv at nettopp Rema 1000 brukte First House i kampen mot et innkjøpssamarbeid mellom NorgesGruppen og Ica. Listhaug avsluttet andre dag i ny jobb med en landbruksdebatt på NRK, der også administrerende direktør Ole Robert Reitan i Rema 1000 deltok

- Det var mange som reagerte da Listhaug kalte Reitan ved fornavn. Det viste seg at de fant det naturlig. Ingen vet om hun gjennom First House har vært engasjert hos ham, eller andre i dagligvarebransjen, sier Sp's Per Olaf Lundteigen til Dagsavisen.

I motsetning til Rema 1000 er Coop og Dagligvareleverandørenes Forening (DLF) åpne om hvorvidt Listhaug har jobbet for dem som First House-rådgiver. Konstituert kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop Norge og DLF-leder Helge Hasselgård avviser overfor Dagsavisen at de har brukt Listhaug.

Hemmelig kundeliste Da Listhaug ble landbruksminister, var det første gang noen har gått rett fra en toppstilling i PR-bransjen til Kongens bord.

Som Dagbladet har omtalt tidligere, har Listhaug gitt departementsråd Leif Forsell en liste over hvem hun har hatt som kunder i First House. Nå vil flere se denne listen. En av dem er Per Olaf Lundteigen (Sp), som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Han mener Listhaugs overgang fra PR til politikk er et særtilfelle som gjør at Stortinget bør få innsyn i hvem hun har jobbet for.

- At Listhaug går direkte fra PR-byrået til embetet som statsråd gir oss en ny alvorlig realitet å forholde oss til. Muligheten for å få åpenhet om listene vil jeg drøfte med mine rådgivere, og det er en problemstilling jeg ønsker å ta ved første anledning med kontrollkomiteen, sier Lundteigen til Dagsavisen.

Landbruksministeren vil ikke svare på om hun har hatt noen av dagligvareaktørene som kunder i First House.

- Jeg kommer ikke til å kommentere min kundeliste. Jeg har levert listen til departementsråden, og kommer til å løpende vurdere min eventuelle inhabilitet, sier Listhaug til Dagsavisen. 

Som Dagbladet har omtalt tidligere, har Sylvi Listhaug (Frp) hatt permisjon fra sitt verv som sentralstyremedlem i Frp etter valget.