Legemiddel til behandling av coronasykdom:

Remdesivir blir godkjent i Norge

EU-kommisjonen har fredag godkjent legemiddelet Remdesivir til bruk mot covid-19. Det omfatter også Norge.

Publisert

Det bekrefter medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagbladet.

- Norge er ikke medlem av EU, men har en avtale med EU som gjør at når et legemiddel får sentral godkjennelse er vi forpliktet til å gi den samme godkjennelsen innen 30 dager, sier Madsen.

LEGEMIDDEL: Remdesivir omtales som det mest lovende legemiddelet til behandling mot Covid-19. Foto: Ulrich Perrey / AFP / NTB Scanpix
LEGEMIDDEL: Remdesivir omtales som det mest lovende legemiddelet til behandling mot Covid-19. Foto: Ulrich Perrey / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Automatisk

Han forteller at godkjennelsen er første skritt på veien, og at det videre må søkes om en markedsføringstillatelse og fastsettes en pris på legemiddelet, før det kan selges.

- Men selve godkjenningen er automatisk, forteller han.

CORONAVIRUSET: På verdensbasis er det omkring 100 ulike kandidater som jobber med å ferdigstille en vaksine. Reporter: Celina Morken. Video: KameraOne / NTB Scanix Vis mer

Legemiddelet Remdesivir er egentlig en ebolamedisin, men ble i mai hastegodkjent til særskilt behandling av de mest alvorlig syke coronapasientene.

Tester har vist at legemiddelet kan korte ned sykdomsforløpet, skriver NTB.

Har støvsugd markedet

Like etterpå kjøpte USA nesten hele produksjonen av Remdesivir.

- USA har fått tilgang til det meste av forsyningen av Remdesivir, så det er ikke noe igjen til Europa, sier seniorforsker Andrew Hill ved Liverpool University, til avisa The Guardian.

Remdesivir er det første legemiddelet som ble godkjent av helsemyndighetene i USA for behandling av covid-19-viruset. Én behandling av alvorlig syke coronapasienter koster om lag 22.700 kroner, opplyser legemiddelfirmaet Gilead.

- Bildet er litt mer nyansert enn det The Guardian sier, mener Madsen.

Delt marked

Han forklarer at de landene som nå rammes hardest av denne pandemien er USA og mange lavinntektsland. Derfor har legemiddelfirmaet Gilead inngått en avtale som deler markedet i to.

VARSLER: Dr. Rick Bright blir beskrevet som en varsler etter at han hevdet å ha blitt fjernet fra sin stilling fordi han viste motstand til Trumps anbefalinger om bruk av malariamedisin mot covid-19. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- De har inngått en avtale om produksjon i India og andre land som skal kunne forsyne 127 land med Remdesivir til en lavere pris enn det høyinntektslandene får. Der er produksjonen i gang, men om det blir nok til å dekke behovet, det vet vi ikke foreløpig.

- Er det slik at det er den delen tiltenkt høyinntektsland som USA nå har forsynt seg grovt av?

- Ja. Så vidt jeg kan se, er det. Men her er det foreløpig bare oppslag i mediene, så vi må vente og se hvilke konsekvenser dette får for forsyningene til Europa, sier Madsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer