Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rems nye media

I en alder av 37 år har dikteren Håvard Rem gått hen og tatt sitt livs første faste jobb. Informasjonsbyrået Geelmuyden Kiese er i stadig vekst og har innlemmet poeten blant sine 100 ansatte. - Etter en utvidet russetid på 19 år er jeg endelig blitt ni-til-fire-menneske, sier Rem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Æren for det gir han sønnen Simen (7). Sju år har det tatt å konvertere faren til A-menneskenes rekker. Nå har sønnen begynt i første klasse, faren har begynt i første faste jobb - begge har fått fadder.

- Jeg er forbauset over hvordan jeg mentalt har tilpasset meg, sier Rem. Nå er han en del av Skandinavias største informasjonsrådgivningsbedrift og deres avdeling «Nye medier». Rem kaller den bare setteriet.

Innholdsmenneske

I informasjonsbyråets terminologi går han under kategorien «innholdsmenneske».

- Vi har nok av administratorer og prosjektledere. Nå søker vi bare innholdsmennesker, sier daglig leder Knut Allum. Da han fikk Rems jobbsøknad som korrekturleser på bordet, bestemte han seg for å tilby ham en fri stilling. Rem hadde ikke noe imot det.

Da han tok jobben, måtte han si fra seg Forfatterforeningens treårige arbeidsstipend.

- Er du lei av å dikte?

- Nei, det er det eneste jeg kan. Men det er ikke sunt å skrive poesi 24 timer i døgnet. Å dikte er som å huske en drøm. Du kan ikke bare sette deg ned og bestemme deg for at skal jeg huske drømmen fra i natt. Det kommer innimellom andre gjøremål.

Inntil videre har jeg tvunget diktingen ned i underbevisstheten. Der jobber den godt.

Ut av gettoen

I den nye jobben har Rem ambisjoner om å bringe lyrikk ut til folket.

- Jeg begynner her for å bringe lyrikken ut av litteraturgettoen og over til nye medier. Boka er et godt format for en roman, men for diktet er boka bare et oppbevaringssted. Vi mangler fullstedig et apparat for å få dikt ut.

I dette landet er det flere som skriver dikt enn som leser dikt.

Diktet er kompatibelt med alle andre medier. Min visjon er å dokumentere dét gjennom å bringe dikt til blant annet Internett og CD-rom. For å få til det må jeg ha et sterkt og smidig apparat rundt meg.

Nettverksted

- Jeg vil opprette et verksted på Internett der musikere, forfattere og diktere jobber sammen på tvers av fagområdene, forteller Rem. Ambisjonen er å bli tilknyttet Firefly (www.firefly.com), som har 5000 brukere bare i Skandinavia.

22. oktober utgir han utvalgte dikt gjennom 19 år, «Taxameteret går» som billigbok. Omtrent samtidig kommer Morten Harkets norskspråklige plate med blant annet Rems tekster.