Byrådslederen om Frps bompengedemonstrasjon

- Ren desperasjon

- Frp står fritt til å bruke 1. mai til å demonstrere sin falskhet, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om dagens markeringer mot nye bompengestasjoner i hovedstaden.

Video: Fredrik N. Filtvedt. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- De ser at noen bompengelister får støtte. De svarer i ren desperasjon, sier Johansen som har lite til overs for at Fremskrittspartiet bruker arbeidernes dag til å demonstrere mot at det kommer 53 nye bompengestasjoner i Oslo om en måned.

NEI: Frp har stemt mot bompenger i Oslo, sier leder i Oslo Frp Aina Stenersen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NEI: Frp har stemt mot bompenger i Oslo, sier leder i Oslo Frp Aina Stenersen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Oslo Frp-leder Aina Stenersen har varslet aksjoner ved mange av de nye bommene over hele hovedstaden 1. mai.

- Vi har stemt mot bompenger lokalt og ønsker å vise at bompenger er usosialt, sa hun til NRKs Politisk kvarter tirsdag.

- Falskt og uærlig

- Det er ikke troverdig, kontrer byrådsleder Johansen.

- Jeg synes politikere skal være ærlige. Stemmer du på Ap så får du bompenger, men det gjør du om du stemmer på Frp også. Frp har hatt samferdselsministeren siden 2013 og vi har aldri hatt flere bomstasjoner og høyere bomsatser enn vi har nå, sier han.

Raymond Johansen er Arbeiderpartiets hovedtaler på Youngstorget i Oslo sentrum 1. mai.

- Hva synes du om at Frp demonstrerer mot nye bomstasjoner på 1. mai?

- Frp er et høyreparti som står veldig langt fra 1. mai-idealer om solidaritet. Men de er i sin fulle rett til å vise sin misnøye og demonstrere sin falskhet.

- Såpass?

- Ja, jeg mener det er falskt fordi det ikke er ærlig. Frp har med kort avbrekk styrt Oslo siden 1975, fram til vi tok over for tre og et halvt år siden. Bompengene ble innført på 1990-tallet. Så litt edruelighet hadde vært bra, sier Johansen.

- Redd for å tape

- Jeg tenker at Raymond Johansen er Oslos største populist, sier Aina Stenersen, som svar på kritikken om at demonstrasjonen er ren desperasjon.

- Dette er en virkelig inngripen i folks økonomi. Barnefamilier, pensjonister og folk flest sliter med økonomien på grunn av bombenger, og det må Raymond Johansen ta innover seg.

- Han kaller deg falsk og uærlig. Hva tenker du om det?

- Jeg tror han er redd for å tape valget i Oslo. Vi har stemt mot bombepnger i Oslo og mot rushtidsavgift. Vi er de sterkeste forkjemperne mot bomenger, så dette er en helt ærlig sak, sier hun.

Stenersen viser videre til at bypakkene er bestemt lokalt, og at det er byrådet som har stemt for bompenger.

- Så får Rayond Johansen heller svare for økte konstnader. Det er byrådet som har stemt for bompenger, fjernet taksten osv. Han vil ikke at velgerne skal vite det, men det skal vi fortelle dem.

Se videointervju med Aina Stenersen i videoen øverst i saken.

Mot seg selv

Senterpartiets Geir Pollestad, leder av næringskomiteen på Stortinget, mener at Frps bompengedemonstrasjon er en demonstrasjon mot eget parti.

- Etter at Frp overtok Samferdselsdepartementet i 2013 har vi fått 100 millioner kroner i nye bompenger hver eneste dag. Bilister betaler mer enn noen gang og antall bomstasjoner er rekordhøyt. Og det er altså ikke mulig å innføre en eneste ny krone i økte bompenger uten at samferdselsministeren sier ja og det blir vedtatt i Stortinget, sier Pollestad.

- Men bompenger må likevel vedtas lokalt der også Sp stemmer for?

- Utfordringen er at det stilles krav fra Statens vegvesen og Nye veier som innebærer høyere bompenger når det skal bygges nye veiprosjekt. Lokalpolitikerne blir tatt til gissel for Frps samferdselsminister. Så Frps demonstrasjon er en demonstrasjon mot Frp, mener Pollestad.