- Ren flaks har reddet kloden fra asteroide-katastrofe

Nytt, hyperavansert rom-teleskop skal gi tidlig varsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asteroideeksplosjoner med enorm, ødeleggende styrke er langt vanligere enn det folk flest er klar over. Det sier anerkjente rom-eksperter.

- Mens de fleste store asteroider med potensiale til å ødelegge et helt land eller kontinent har blitt oppdaget, har mindre enn 10 000 av de mer enn en million farlige asteroidene med potensiale til å ødelegge et helt storbyområde blitt funnet, sier tidligere astronaut Ed Lu.

- Blind flaks Den tidligere NASA-astronauten er kjent fra romferge-ekspedisjoner og et russisk-amerikansk samarbeid i forbindelse med det russiske Soyuz-programmet i 2003. I dag leder han B612-stiftelsen, som jobber for å redde kloden fra framtidige katastrofale asteroidenedslag.

At det har gått bra til nå, mener Lu skyldes ren flaks.

- Fordi vi ikke vet hvor eller når det neste større treffet vil komme, er det eneste som har hindret en katastrofe fra en asteroide med størrelse til å ødelegge byer vært blind flaks, sier han ifølge en pressemelding fra stiftelsen.

Hiroshima Ifølge meldingen var det rundt omkring på kloden 26 asteroide-eksplosjoner mellom 2000 og 2013, hvor styrken var mellom ett og 600 kilotonn.

Til sammenlikning ble sprengkraften fra Hiroshima-bomben anslått til 15 kilotonn.
- Det er mye som faller ned, og det er slett ikke alt som blir oppdaget. Mesteparten eksploderer før det når ned til bakken, sier professor Emeritus Kaare Aksnes til Dagbladet.

ADVARER: - Det eneste som har hindret en katastrofe fra en asteroide med størrelse til å ødelegge byer har vært blind flaks, sier tidligere NASA-astronaut Ed Lu. På dette bildet fra ombord i det russiske Soyuz TMA-2 romfartøyet i 2003 er han nummer fire fra venstre, sammen med russiske rom-kolleger. Foto: AP/NASA TV
ADVARER: - Det eneste som har hindret en katastrofe fra en asteroide med størrelse til å ødelegge byer har vært blind flaks, sier tidligere NASA-astronaut Ed Lu. På dette bildet fra ombord i det russiske Soyuz TMA-2 romfartøyet i 2003 er han nummer fire fra venstre, sammen med russiske rom-kolleger. Foto: AP/NASA TV Vis mer

Til alt hell eksploderte de fleste av disse asteroidene for høyt oppe i atmosfæren til å gjøre alvorlig skade nede på bakken.
- Det aller meste gjør ikke noe skade på landjorda, men det var jo et unntak i Russland. Mesteparten av skadene der var fra eksplosjonen i lufta. Det blir som om en hydrogenbombe som eksploderere langt oppe i atmosfæren, sier Aksnes.

Blant de største asteroideeksplosjonene i moderne tid er den over Tunguska i Sibir i 1908, med en kraft på 5-15 megatonn, og den på 5-600 kilotonn i Tsjeljabinsk i Russland i 2013.
- Det er veldig liten sjanse for at dette skal skje over et befolket område, men hvis det skjer kan det bli en voldsom katastrofe. Såvidt jeg vet har ingen mennesker blitt drept av asteroidenedfall siden Tunguska i 1908, sier Aksnes.
Super-teleskop Nå har B612 satt seg som mål å gjøre kloden tryggere, og planlegger å bygge teleskopet Sentinel Space Telescope Mission. Med dette hyperavanserte spesial-teleskopet som vil kunne varsle om farlige asteroider allerede mens de er mange millioner kilometer unna.

Ifølge B612s pressemelding er planen å ha teleskopet i drift i 2018.
- Dette er seriøse folk, sier Aksnes.