STØTTER MORSI:  Egyptiske studenter på Kairo-universitetet er her ute og demonstrerer til støtte for den folkevalgte Mohammed Morsi, som nå sitter i egyptisk fengsel. Det egyptiske militærstyre kaller Det muslimske brorskapet for en «terrorgruppe». I dag ble hele 528 medlemmer av brorskapet dømt til døden. Foto: Mohamed el-Shahed/Afp/Scanpix
STØTTER MORSI: Egyptiske studenter på Kairo-universitetet er her ute og demonstrerer til støtte for den folkevalgte Mohammed Morsi, som nå sitter i egyptisk fengsel. Det egyptiske militærstyre kaller Det muslimske brorskapet for en «terrorgruppe». I dag ble hele 528 medlemmer av brorskapet dømt til døden. Foto: Mohamed el-Shahed/Afp/ScanpixVis mer

- Ren heksejakt og forfølgelse av opposisjonen i Egypt

Norge har vært alt for veike med sin kritikk av Egypt, mener Midtøsten-forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det klart at hele 528 medlemmer av Det muslimske brorskap er dømt til døden i Egypt. De mange hundre menneskene er dømt for å ha drept en politimann, samt angrep på mennesker og deres eiendom.

- Dette er fryktelig alvorlig og er ren forfølgelse av meningsmotstandere. En ren heksejakt og en veldig farlig utvikling, sier Jacob Høigilt, seniorforsker ved Prio, til Dagbladet.

- Norsk stilltiende aksept Siden juli i fjor har det ikke-demokratisk valgte militærregimet i Egypt jaktet på meningsmotstandere. Minst 1400 personer er drept, i tillegg til at flere tusen egyptere sitter arrestert.

- Det er viktig å få fram at dette ikke bare er islamister som er i fengsel. Det er også et stort antall unge sekulære egyptere. 6. april-bevegelsen, som var aktive under revolusjonen mot Hosni Mubarak, har også en rekke av sine ledere i fengsel, sier Høigilt.

Han og forskerkollega Kristian Takvam Kindt har en kronikk i NRK Ytring i dag. Her ber forskerne norske myndigheter avslutte det de kaller en «stilltiende aksept» av «utviklingen mot diktatur i Egypt».

- Dårlig utenrikspolitikk Det egyptiske militærregimet har siden juli i fjor slått hardt ned på meningsmotstandere. I samme periode har norsk UD ligget lavt i terrenget når det gjelder uttalelser om Egypt. Den vanligvis så aktive minister Børge Brende og hans mannskap har bare kommet med et par pressemeldinger om utviklingen i Egypt. Her uttrykker Norge «bekymring» rundt ytringsfrihetens kår i landet.

STADIGE DEMONSTRASJONER:  Studenter og egyptiske sikkerhetstyrker endte til slutt i kamp utenfor al-Azhar-universitetet i Kairo i forrige uke. Flere hundre studenter protesterte mot at Morsi ble tvunget fra makta i fjor. Protesten ble møtt med tåregass. Foto: Mohammed Abu Zaid/Ap/Scanpix
STADIGE DEMONSTRASJONER: Studenter og egyptiske sikkerhetstyrker endte til slutt i kamp utenfor al-Azhar-universitetet i Kairo i forrige uke. Flere hundre studenter protesterte mot at Morsi ble tvunget fra makta i fjor. Protesten ble møtt med tåregass. Foto: Mohammed Abu Zaid/Ap/Scanpix Vis mer

- Vi velger å tro at UD ikke vet hvordan de skal gripe an situasjonen, som jo helt klart er vanskelig. Jeg tror ikke at UD og utenriksministeren ikke bryr seg om utviklingen, men fra den arabiske verdens ståsted, kan det fort se ut som at de gjør det, sier Høigilt og fortsetter:

- Mange muslimer vil tolke dette i en retning av at muslimske liv ikke er like mye verdt som ukrainske liv, og at Norge ikke bryr seg om det som skjer i Egypt. Dette er også dårlig utenrikspolitikk. Norge prøver å være en prinsippfast fredsnasjon i den arabiske verden, men når Norge nå ser ut til å godta autoritære regimers brutale behandling av egen befolkning, blir det vanskeligere på lang sikt å se på Norge som en seriøs fredsaktør i regionen, sier Høigilt.
 

«Sitt ned og hold kjept» Forskeren viser til at forskjellen i Norges tydelighet når det gjelder Ukraina og Egypt gir «vann på mølla» til de miljøene i den arabiske verden som kritiserer vesten for å være dobbeltmoralske og ikke bry seg om menneskerettigheter og demokrati når det ikke passer vestlige lands interesser.

Det ikke-valgte militærregimet gjør som Hosni Mubarak gjorde før dem: Slår knallhardt ned på meningsmotstandere. Den ikke-valgte regjeringen har erklært brorskapet som en «terrorist»-gruppe. De 528 som i dag fikk dødsdom, melder ifølge BBC at de vil anke saken.

- Det kan godt hende at dagens dom er et varselsskudd fra militærregimet. At de her gir egyptere beskjed om at det nå handler om å «sitte ned og holde kjeft». Men uansett er dagens dødsdom et vanvittig antall, og det er fryktelig alvorlig. Nå er det symbolsk viktig at Norge går ut og kritiserer det som skjer, sier Høigilt.

Flere kan bli dømt I morgen skal en ny gruppe på hele 700 medlemmer av Det muslimske brorskap inn i retten. Disse er angrepet for å ha angrepet folk og offentlig eiendom i det sørlige Egypt i august.

Blant de som kan få dødsdom i morgen, er bevegelsens leder Mohammed Badie.

FØLGER MED:  Utenlandske journalister og slektninger av den egyptiske menneskerettighetsaktivisten Alaa Abdel Fatah møtte i går opp ved Tora-fengselet i Kairo. Der ble Alaa Abdel Fattah og 24 andre egyptere løslatt mot kausjon. Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters/Scanpix
FØLGER MED: Utenlandske journalister og slektninger av den egyptiske menneskerettighetsaktivisten Alaa Abdel Fatah møtte i går opp ved Tora-fengselet i Kairo. Der ble Alaa Abdel Fattah og 24 andre egyptere løslatt mot kausjon. Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters/Scanpix Vis mer

• Nå må Norge bli mye krassere i sin kritikk av Egypt, skriver Egypt-kjennerne Jacob Høigilt og Kristian Takvam Kindt.

FÅR KRITIKK: Norges nye utenriksminister, Børge Brende (H), og norske myndigheter har vært for veike når det gjelder å kritisere utviklingen i Egypt, mener to norske Midtøsten-forskere. Her er Brende på sitt kontor på Utenriksdepartementet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Norges nye utenriksminister, Børge Brende (H), og norske myndigheter har vært for veike når det gjelder å kritisere utviklingen i Egypt, mener to norske Midtøsten-forskere. Her er Brende på sitt kontor på Utenriksdepartementet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer