Valget i USA

- Ren løgn, ren svindel

USA-valget er «avslutningseksamen i demokrati», og Trump-leiren har «tapt så det ljoma». Det mener NRK-programleder Thomas Seltzer.

USA-KJENNER: Thomas Seltzer som har vokst opp i USA og laget dokumentar på NRK i forkant av valget, har klare meninger om Donald Trump. Vis mer
Publisert

- Det er ren løgn, ren svindel. Det er ikke noe annet ord for det, sier NRK-programleder Thomas Seltzer under Dagbladet TVs valgsending torsdag.

Seltzer, som selv har familie i USA, går hardt ut mot Trump og kampanjen hans. Årets presidentvalg er som en «avslutningseksamen i demokrati», mener han.

- Det republikanske partiet er såvidt meg bekjent det eneste partiet, i et vestlig demokrati i hvert fall, som i mange år har kjempet mot valgdeltakelse - de vil ikke at folk skal stemme.

- Tapt så det ljoma

Det ser vi nå kulminasjonen av nå, mener han. I går fant demonstrasjoner sted flere steder i USA.

I Detroit ropte demonstranter blant annet: «Stopp opptellingen!», noe Trump seinere gjentok på Twitter.

- La oss si at det avslutningseksamen i demokrati, og det republikanske partiet, i hvert fall den trumpistiske delen, har tapt så det ljoma. Dette er folk som rett og slett vil avvikle demokratiet. Det gjør de ved å kaste ut helt ubegrunnede falske rykter om poststemmegivning.

I går gikk Trump-leiren ut med harde anklager om valgfusk under et pressetreff i Philadelphia. Blant de frammøtte var Eric Trump, presidentens sønn.

Under pressetreffet kvitterte tidligere New York-borgermester Rudy Guiliani blant annet at poststemmene som rullet inn i delstaten for alt han visste «kunne være fra Mars», og fremmet anklager om at republikanerne ikke har fått ettergå stemmetellingsprosessen i tilstrekkelig grad.

- Min stemme

Det republikanske partiet, med Trump i spissen, har flere ganger antydet at Demokratene står bak omfattende valgfusk.

- Jeg hørte Rudy Guiliani si at det var ankommet 120 000 poststemmer til vippestaten Wisconsin, som kommer fra «ingen steder». Min poststemme var blant de 120 000, sier Seltzer.

De aktuelle stemmene var i stor grad fjernstemmer fra Wisconsin-folk bosatt utenfor USA, ifølge programlederen.

- Å høre sin egen stemme bli erklært som valgfusk av den slimålen der, mens sønnen til Trump står ved siden av og mer eller mindre oppfordrer folk til å ta saken i egne hender, det synes jeg er et utrolig moralsk nederlag for det republikanske partiet.

- Løgn

Flere er bekymret for at den anspente stemningen i USA kan bikke over i vold. Seltzer er imidlertid ikke blant dem som frykter at borgerkrig bryter ut i overskuelig framtid.

- Det er morsomt, for han har oppfordret folk til å bruke poststemmer selv, i de statene hvor det gagner ham, som i Florida. Der er det mange eldre republikanere som ikke vil gå ut på grunn av coronaen. «Ja, akkurat her i Florida er det veldig trygt med poststemmer» , sier han.

Det provoserer ham sterkt, sier han.

- Trump har væpna tilhengere, men det er ikke de som har voldsmonopol i USA. Det er det andre folk som har, og jeg tror ikke de kommer til å akseptere dette.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer