Skaper medisin-frykt:

- Ren og skjær idioti

Storbritannias helse- og visestatsminister, Thérèse Coffey, sables ned av britiske leger etter antibiotika-uttalelse. - Kan i verste fall være farlig, sier lege Wasim Zahid.

I HARDT VÆR: Thérèse Coffey, helseminister i Storbritannia har fått massiv kritikk etter en uttalelse om antibiotika. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
I HARDT VÆR: Thérèse Coffey, helseminister i Storbritannia har fått massiv kritikk etter en uttalelse om antibiotika. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP Vis mer
Publisert

Under et møte med det nasjonale sivile embetsverk i Storbritannia i forrige uke, fortalte den britiske helseministeren, Thérèse Coffey, en historie som fikk legene til å se rødt. Det melder blant andre The Guardian.

Coffey, som også er visestatsminister, fortalte nemlig at hun tidligere har gitt egen antibiotika til en venn av seg som ikke hadde mulighet til å skaffe det selv.

- Å dele reseptbelagt medisin, særlig antibiotika, er ikke bare potensielt farlig, men det er også ulovlig, og vi vil be vår helseminister om heller å støtte oss i å oppfordre til god og trygg reseptpraksis, sier lege Richard Van Mellaerts i den britiske legeforeningen.

Lege Rachel Clarke har også kalt Coffeys utspill «ren og skjær idioti».

- Hvis du har noen av den statusen som sier «vel, jeg deler ut antibiotika til venner og familie», er det praktisk talt å oppmuntre alle andre til å gjøre det samme. Det er så uansvarlig, sier hun.

- Verste fall farlig

Britiske leger får støtte fra lege Wasim Zahid her hjemme. Han reagerer også på helseministerens løsslupne forhold til å dele egen antibiotika med andre.

- Det skal man ikke gjøre. Reseptbelagt medisin er alltid personlig, og skal bare brukes av den legen har skrevet den ut til. En resept er skrevet ut etter en presis vurdering av en lege, og uten en slik vurdering er det i verste fall farlig å ta medisiner. Man kan ende opp med å gi medisiner til en som overhodet ikke skal ha dem, sier Zahid til Dagbladet.

SKUMMEL UTVIKLING: Ny forskning fra Harvard-universitetet viser at E. coli bakterien kan utvikle kraftig resistens ekstremt raskt. Mange er bekymret for dette og mener at utviklingen av antibiotika nå må gå raskere. Video: Harvard Medical School: http://hms.harvard.edu/news/bugs-screen Vis mer

Møtet Coffey deltok på dreide seg om å finne løsninger for å kutte ned på de massive legekøene i landet. Et av forslagene skal ha vært at man gir farmasøyter autorisasjon til å skrive ut flere medisiner, deriblant antibiotika, melder The Times.

Livsfarlige konsekvenser

Også dette får den britiske legeforeningen til å reagere kraftig.

- Antibiotika er en dyrebar ressurs, og bør bare skrives ut når det er helt nødvendig. Et overforbruk av antibiotika kan gjøre dem mindre effektive, og vil gjøre at enkelte sykdommer blir vanskeligere å behandle, sier Van Mellaerts.

STØTTER BRITENE: Lege Wasim Zahid støtter de britiske legenes bekymring over helseministerens utsagn. Foto: Geir Dokken Photography
STØTTER BRITENE: Lege Wasim Zahid støtter de britiske legenes bekymring over helseministerens utsagn. Foto: Geir Dokken Photography Vis mer

Ifølge lege Zahid kan det på lang sikt få livsfarlige konsekvenser dersom antibiotika blir skrevet ut uten en leges vurdering.

- Farmasøyter er uvurderlige, og de gjør en kjempejobb. Men det å stille en diagnose, bestemme behandling, type medisin, behandlingslengde og skrive ut en resept, det er en legejobb, sier han og legger til:

- Det er spesielt viktig med antibiotika, da antibiotikaresistens kan bli den største trusselen mot verdens helsesituasjon i dag. Vi bør være restriktive med bruken av det, da vi i verste fall kan ende opp med at man ikke har effektive antibiotika-typer i framtida. Dette kan potensielt skape en livsfarlig situasjon i stor skala, forklarer Zahid.

Ser til Skottland

En talsperson for Coffey sier, på vegne av helseministeren, at de har tatt høyde for antibiotikaresistens i drøftingen av forslaget.

- Ministeren har utforsket en rekke politiske alternativer for å lette presset på fastleger, inkludert hvorvidt det er mulig å tillate større forskrivning fra farmasøyter – slik det skjer mange steder, inkludert Skottland. Disse omfattende diskusjonene inkluderte refleksjoner over viktigheten av antimikrobiell resistens og samfunnsmessig atferd rundt antibiotika, sier en talsperson på vegne av Coffey.

Tall fra Skottland viser at man potensielt kan spare 8,4 millioner pund, over 100 millioner norske kroner, og 400 000 legetimer hvert år, ved å kunne skrive ut antibiotika for eksempelvis urinveisinfeksjon på apotek.

Det vil overraske Zahid om dette blir en løsning som settes til livs i Storbritannia. Dersom det likevel blir det, håper og tror han at nordmenn vil holde seg for god til å drive «antibiotika-turisme» av den grunn.

- Jeg tror vi i Norge er veldig fornuftige rundt medisinbruk, og dersom noen velger å gjøre det, tror jeg ikke det vil bli snakk om mange, sier Zahid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer