Renates fortvilte nødanrop fra Utøya rørte hele tingretten

22-åringens telefonsamtale med politiet fikk flere til å gråte under Breivik-rettssaken i dag.

RINGTE POLITIET FRA UTØYA: Oslo tingrett fikk i dag høre samtalen Renate Tårnes hadde med politeit mens Breivik skjøt like ved henne. Foto: Paul Aage Hegvik/ Fosna-Folket.
RINGTE POLITIET FRA UTØYA: Oslo tingrett fikk i dag høre samtalen Renate Tårnes hadde med politeit mens Breivik skjøt like ved henne. Foto: Paul Aage Hegvik/ Fosna-Folket.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Renate Tårnes (22) fra Bjugn rømte inn på et toalett i Kafébygget på Utøya og ringte politiet mens Breivik avfyrte rundt 50 skudd mot venner og bekjente av Renate som var i rommet ved siden av.

- Jeg hadde ikke forestilt meg at lydklippet var så beskrivende som det var, sier Renate til Adressa.no.

Flere gråt da samtalen som Renate hadde med Søndre Buskerud politidistrikt, ble spilt for Oslo tingrett under Breivik-rettssaken i dag. Avspillingen skjedde i forbindelse med innledningsforedraget til aktor Svein Holden.

Klokka viste 17.26 den 22.juli i fjor da nødanropet ble mottatt hos Søndre Buskerud politidistrikt. Slik foregikk samtalen:

Politiet: Politiets nødtelefon.

Renate: Hei, det er utløst skudd på Utøya i Buskerud i Tyrifjorden.

Politiet: Er det noen som er skadet eller?

Renate: Ja, jeg er ganske sikker på at det er flere som er skadet.

Politiet: Er det avfyrt flere skudd?

Renate: Ja, det går hele tiden. Det er full panikk her. Han er inne.

På opptaket høres et skrik. På dette tidspunktet høres også lyden av Behring Breiviks våpen for første gang i samtalen. Først kommer noen spredte skudd, deretter følger flere skudd etter hverandre. Tilsammen kunne man høre over femti skudd bli avfyrt i løpet av den i overkant tre minutter lange samtalen.

TENKTE PÅ DATTERA: Yasin Mohamad Jamil tenkte på sin egen datter, Rafal, som ble drept på Utøya, da telefonsamtalen mellom Renate og politiet ble avspilt i retten. Foto: Tomm W. Christiansen
TENKTE PÅ DATTERA: Yasin Mohamad Jamil tenkte på sin egen datter, Rafal, som ble drept på Utøya, da telefonsamtalen mellom Renate og politiet ble avspilt i retten. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

- Det er spesielt og tungt å bli satt tilbake til situasjonen man var i på Utøya, det gjelder for alle som var der og hørte det i dag. Lydopptaket er veldig brutalt og ærlig, man hører veldig godt hvordan situasjonen var utpå der. Og det var grusomt, sier Tårnes til avisen.

- Min klient ønsker ikke å gi flere uttalelser/intervjuer nå, skriver hennes bistandsadvokat Børge Haugseth i en tekstmelding til Dagbladet.

- Tungt Lydloggen rev bort mye av avstanden skapt av månedene som har gått siden terroren på Utøya.

Ni måneder etter at Breivik dro til Utøya med AUF-leder Eskil Pedersen som ett av sine hovedmål, satt Pedersen i dag i samme rom som massemorderen for første gang.

Pedersen synes det var sterkt å høre lydloggen. Han satt til venstre i rettsalen sammen med sin bistandsadvoakt John Christian Elden. Til Dagbladet forteller han hvorfor det var ekstra vanskelig.

- Jeg kjente den jenta som ringte veldig godt. Det var tungt å høre på, sa han til Dagbladet i ettermiddag.

Tenkte på datteren Yasin Mohamad Jamil som mistet datteren sin Rafal på Utøya, fikk også en reaksjon da nødmeldinga fra Renate ble spilt av i retten.

- Det var vanskelig å høre på telefonsamtalen mellom jenta og politiet. Det fikk meg til å tenke på Rafal og på da han drepte henne. Det var det bildet som dukket opp hos meg da, sier Yasin til Dagbladet.

Gikk ut av retten Advokat Tore Øydne er bistandsadvokat for en kvinne som mistet datteren sin på Utøya. Hans klient valgte å gå ut av rettssal 250 da telefonsamtalen mellom Renate og politiet ble spilt av.

- Min klient valgte å gå ut. Det er tøft å være her, sier Øydne til Dagbladet.
- Denne dagen er nok bare et forvarsel på hva vi har i vente av flere vanskelige opplevelser i retten, tilføyer han.

Eskil Pedersen kjenner Renate . Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
Eskil Pedersen kjenner Renate . Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer