BESKYLDT FOR JUKS: Ledelsen hos den franske bilprodusenten Renault blir anklaget for utslippsjuks. Foto: AFP / NTB Scanpix
BESKYLDT FOR JUKS: Ledelsen hos den franske bilprodusenten Renault blir anklaget for utslippsjuks. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Renault-ledelsen anklages for utslippsjuks

Avviser påstanden. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele ledelsen hos bilprodusenten Renault har vært innblandet i juks i forbindelse med forurensingstester, hevder etterforskere. Renault avviser påstanden.

Juksingen hos den franske bilprodusenten skal ha pågått i hele 25 år, ifølge etterforskerne. Utslippene til både bensin- og dieselmotorer skal ha blitt jukset med.

Hele ledelsen helt opp til toppsjefen Carlos Ghosn skal være innblandet i den angivelige utslippssvindelen, hevder etterforskerne.

Renault sendte onsdag ut en melding der de «formelt avviser» å ha jukset med utslippstestene.

- Renault jukser ikke, sier nestsjef Thierry Bollore.

- Falske resultater

Ifølge et dokument som er lekket til avisa Liberation, mistenker politiet bilprodusenten for å ha iverksatt bedrageriet "for å få falske resultater i utslippstester", slik at gjeldende utslippsregler overholdes.

En tidligere Renault-ansatt skal ha vært sentral i etterforskningen.

Granskingen har i hovedsak konsentrert seg om de nyere Renault-modellene. Men også tidligere modeller, blant annet den første generasjonen av Renault Clio som kom på markedet i 1990, kan ha blitt tuklet med.

VW-skandalen

Granskingen av Renault startet etter den verdensomspennende Volkswagen-skandalen. I 2015 erkjente Volkswagen, som blant annet produserer bilmerkene VW, Skoda, Audi, Seat og Porsche, å ha jukset med utslippsdata for over 11 millioner dieselbiler som er solgt verden over. I bilene var det plassert villedende programvare som førte til at utslippstallene ble kunstig lave.

Skandalen har kostet Volkswagen over 18 milliarder dollar, drøyt 150 milliarder kroner.

(NTB)