Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Renault-ledelsen anklages for utslippsjuks

Avviser påstanden. 

BESKYLDT FOR JUKS: Ledelsen hos den franske bilprodusenten Renault blir anklaget for utslippsjuks. Foto: AFP / NTB Scanpix
BESKYLDT FOR JUKS: Ledelsen hos den franske bilprodusenten Renault blir anklaget for utslippsjuks. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele ledelsen hos bilprodusenten Renault har vært innblandet i juks i forbindelse med forurensingstester, hevder etterforskere. Renault avviser påstanden.

Juksingen hos den franske bilprodusenten skal ha pågått i hele 25 år, ifølge etterforskerne. Utslippene til både bensin- og dieselmotorer skal ha blitt jukset med.

Hele ledelsen helt opp til toppsjefen Carlos Ghosn skal være innblandet i den angivelige utslippssvindelen, hevder etterforskerne.

Renault sendte onsdag ut en melding der de «formelt avviser» å ha jukset med utslippstestene.

- Renault jukser ikke, sier nestsjef Thierry Bollore.

- Falske resultater

Ifølge et dokument som er lekket til avisa Liberation, mistenker politiet bilprodusenten for å ha iverksatt bedrageriet "for å få falske resultater i utslippstester", slik at gjeldende utslippsregler overholdes.

En tidligere Renault-ansatt skal ha vært sentral i etterforskningen.

Granskingen har i hovedsak konsentrert seg om de nyere Renault-modellene. Men også tidligere modeller, blant annet den første generasjonen av Renault Clio som kom på markedet i 1990, kan ha blitt tuklet med.

VW-skandalen

Granskingen av Renault startet etter den verdensomspennende Volkswagen-skandalen. I 2015 erkjente Volkswagen, som blant annet produserer bilmerkene VW, Skoda, Audi, Seat og Porsche, å ha jukset med utslippsdata for over 11 millioner dieselbiler som er solgt verden over. I bilene var det plassert villedende programvare som førte til at utslippstallene ble kunstig lave.

Skandalen har kostet Volkswagen over 18 milliarder dollar, drøyt 150 milliarder kroner.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling