Rene (35) ble løslatt 90 år for tidlig, feilen oppdaget etter seks år

Men nå har han stiftet familie og blitt lovlydig.

TILBAKE I FENGSEL: Rene Lima-Marin (35) er tilbake i fengsel etter feilaktig å ha blitt løslatt. Nå må han sone resten av dommen på 90 år. Foto: BRENNAN LINSLEY / AP / NTB SCANPIX
TILBAKE I FENGSEL: Rene Lima-Marin (35) er tilbake i fengsel etter feilaktig å ha blitt løslatt. Nå må han sone resten av dommen på 90 år. Foto: BRENNAN LINSLEY / AP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 35-årige Rene Lima-Marin, fra Arapahoe utenfor Denver i Colorado, ble på grunn av saksbehandlingsfeil løslatt fra fengsel 90 år før soningstida var over. Nå har myndighetene innsett feilen og hentet ham tilbake til fengselet - men seks år er gått, og han har nå stiftet familie og blitt lovlydig.

Lima-Marin er dypt uenig i at han må tilbake til soning, spesielt nå som han har endret livsførselen. Han har anket avgjørelsen, med henvisning til at hans grunnlovsmessige retter er krenket, skriver nyhetsbyrået AP.

Væpnet ran Den nå tilbakeførte fangen ble i 2000 dømt for ran, kidnapping og innbrudd, etter at han og en kamerat gjennomførte væpnet ran av to videosjapper da han var 20 år gammel. Dommeren som dømte ham, la sammen de ulike dommene slik at den samlede straffen ble 98 års fengsel.

Men da saken skulle arkiveres i retten, skrev en funksjonær feil i dokumentet og oppga at soningen for alle dommene skulle starte samtidig, i stedet for etter hverandre. Fengselsledelsen bruker slike dokumenter nettopp for å kunne vite når en fange skal slippes ut, og Lima-Marin ble i henhold til ordlyden i skrivet løslatt i 2008.

Etter løslatelsen giftet han seg med sin tidligere kjæreste, og de fikk en sønn sammen. Han flyttet tilbake til samme nabolag som der han begikk forbrytelsene, men begikk ikke ny kriminalitet.

Så, da prøveperioden var over i januar i år, oppdaget myndighetene feilen i dokumentet, og brakte Lima-Marin tilbake til soning.

- Helt uvitende Hans advokat Patrick Megaro kjemper nå for at klienten skal slippe å sone de 90 gjenværende åra.

- Lima-Marin levde som en samfunnsborger, akkurat som sine naboer. Han var helt uvitende om at delstaten Colorado en dag ville rive ham bort fra hjemmet og familien og gjøre ende på et liv det tok ham flere år å bygge opp, sier advokaten.

Megaro har tidligere seiret i en liknende sak, der en ransmann ufrivillig brøt meldeplikten i 13 år på grunn av en saksbehandlerfeil.

Påtalemakten på sin siden mener 35-åringen var fullt klar over at han ble løslatt for tidlig, men ikke meldte ifra. De viser til at han i 2001 trakk tilbake anken på dommen i 2001, og ser det som et tegn på at han ville unngå oppmerksomhet rundt saken, som igjen ville avdekke feilen.

Akkurat dette skjedde med Lima-Marins medraner; også han fikk soningsopplysningene feilført i rettsdokumentet, men under ankebehandlingen ble feilen oppdaget, og han soner nå sine 98 år.

Massiv støtte Advokat Megaro framholder at det ville være helt irrasjonelt av Lima-Marin å sette spørsmålstegn ved den tidlige løslatelsen, og dermed insistere på å få sone 98 år i fengsel.

Over 200 000 personer har nå skrevet under en støtteerklæring for 35-åringen på oppropsida Change.org. På sida får han de beste skussmål som nabo og far, og folk gir uttrykk for at det vil være svært urettferdig å fengsle ham for 90 år for noe han gjorde da han var svært ung.

Lima-Marin sier han ikke lenger er «den dumme gutten» som utførte ranene for lenge siden, og at gjenfengslingen er en stor belastning for kona Jasmine og deres to sønner på 4 og 7 år. Et av ransofrene er ikke enig, og sier til AP at 35-åringen må forbli bak lås og slå.

Statsadvokaten vil ikke kommentere saken ut over å meddele at de behandler Lima-Marins anke.

NYTT LIV: Etter at han slapp ut, har Lima-Marin stiftet familie og blitt lovlydig borger. Foto: PRIVAT / CHANGE.ORG
NYTT LIV: Etter at han slapp ut, har Lima-Marin stiftet familie og blitt lovlydig borger. Foto: PRIVAT / CHANGE.ORG Vis mer