KLIENTEN FRIFUNNET: Den 45 år gamle mannen ble frifunnet for voldtekt av en 18 år gammel kvinne på en kjendisrestaurant i Oslo i juni i fjor. Mannens forsvarer, advokat Thor Bache-Wiig, varsler erstatningssak etter hans klient, som er erklært uskyldig,satt i varetekt siden juni i fjor til april i år. FOTO:  TORBJØRN BERG / DAGBLADET
Mottatt fra epost: 05.03.2010
KLIENTEN FRIFUNNET: Den 45 år gamle mannen ble frifunnet for voldtekt av en 18 år gammel kvinne på en kjendisrestaurant i Oslo i juni i fjor. Mannens forsvarer, advokat Thor Bache-Wiig, varsler erstatningssak etter hans klient, som er erklært uskyldig,satt i varetekt siden juni i fjor til april i år. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Mottatt fra epost: 05.03.2010Vis mer

Renholder (45) ved kjendisrestaurant frifunnet for «sovevoldtekt»

Dømt i tingretten, frifunnet av juryen i lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 45 år gammel renholder er i Borgarting lagmannsrett frifunnet for voldtekt av en 18 år gammel kvinne.

9. desember i fjor dømte Oslo tingrett han til tre års fengsel for «sovevoldtekt» på en kjendisrestaurant i Oslo i juni. 45-åringen jobbet som renholder på stedet og inviterte tre jenter inn til restauranten etter stengetid.

Det ble servert alkohol og på et tidspunkt skal en av jentene lagt seg på et rom for å hvile. 45-åringen mener den påfølgende seksuelle kontakten var frivillig, mens 18-åringen mener det skjedde en voldtekt.

Nei Juryen i lagmannsretten svarte nei på spørsmålet om mannen var skyldig i å ha hatt seksuell omgang med en person som var bevisstløs eller som av andre grunner var ute av stand til å motsette seg handlingen.

Juryen svarte også nei på spørsmålet om 45-åringen var skyldig i grov uaktsomhet. Dermed ble mannen erklært uskyldig og fikk en frifinnelsesdom.

Mannen ble ikke idømt oppreisning overfor den fornærmede kvinnen. Retten vurderer det slik at det ikke foreligger klar sannsynlighetsovervekt for at kvinnen var bevisstløs eller av andre grunner var ute av stand til å motsette seg den seksuelle handlingen.

- Våken før og etter Retten understreker at de ikke bestrider at kvinnen ikke husker noe fra hendelsen. Det var ingen andre som så hennes tilstand da det skjedde og bildedokumentasjon av kvinnen før og etter trekkes fram som viktige. Bilder viser at kvinnen var våken i tida før og en stund etter den påståtte voldtekten.

Retten bemerker at det ikke får betydning for saken at kvinnen ikke ville hatt seksuell omgang med en mye eldre mann enn henne dersom hun var edru og at en høy promille reduserer vurderingsevnen.

«At vurderingsevnen er redusert, er imidlertid ikke det samme som at hun ikke var i stand til å registrere og motsette seg den seksuelle omgangen.» heter det i domsvurderingen.

Krever erstatning - Vi mener dette er en riktig dom. Min klient har hele tida ment han er uskyldig, noe han nå har fått medhold i, sier mannens forsvarer under lagmannsrettssaken, advokat Thor Bache-Wiig til Dagbladet.

Han varsler nå at det vil kreves oppreisningskrav etter at den frifunnede har sittet i varetekt siden pågripelsen i juni i fjor og fram til saken ble avsluttet i april i år.

- Det har vært et tøft år for min klient. Han har mista jobben som følge av dette og det vil nok kreves erstatning for tapt arbeidsinntekt også. Dette er ingen moralsk dom, men besvarer et spørsmål om en person har vært bevisstløs eller ikke, sier Bache-Wiig.

Anker Kvinnens bistandsadvokat Halldis Winje opplyser ti Dagbladet at de har anket spørsmålet om erstatning til Høyesterett.

- Min klient mener dommen er feil. Vi har anket til Høyesterett fordi vi ønsker å prøve spørsmålet om hva som ligger i å ikke være i stand til å motsette seg en seksuell handling, sier Winje.

Oslo statsadvokatembeter opplyser at de ikke kommer til å anke voldtektsfrifinnelsen til Høyesterett. Alternativet ville ha vært å anke på saksbehandlingsfeil eller påstand om feil lovanvendelse.

DØMT I TINGRETTEN, FRIFUNNET I LAGMANNSRETTEN: 45-åringen er endelig frifunnet for voldtekt i Borgarting lagmannsrett. Saken vil ikke bli anket videre til Høyesterett. Fornærmedes bistandsadvokat vil på sin side anke inn oppreisningsspørsmålet, men det er ikke klart om Høyesterett vil ta opp saken.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
DØMT I TINGRETTEN, FRIFUNNET I LAGMANNSRETTEN: 45-åringen er endelig frifunnet for voldtekt i Borgarting lagmannsrett. Saken vil ikke bli anket videre til Høyesterett. Fornærmedes bistandsadvokat vil på sin side anke inn oppreisningsspørsmålet, men det er ikke klart om Høyesterett vil ta opp saken. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer