UTSATT BRANSJE: Renhold er en utsatt bransje, sier Birgitte Ellefsen, politiekspert på menneskehandel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTSATT BRANSJE: Renhold er en utsatt bransje, sier Birgitte Ellefsen, politiekspert på menneskehandel. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Renholdere kan være ofre for menneskehandel

Kjøpere kan være med på menneskehandel uten å vite det, ifølge politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): — Renhold er en utsatt bransje. Her tas underleverandører i bruk i stor grad, det er et lavtlønnet yrke, og arbeidstakerne er sårbare, de jobber stort sett når folk ikke er til stede, forklarer Birgitte Ellefsen, som leder politiets Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel (KOM).

Hun er en av politiets fremste eksperter på menneskehandel, og mener det er store mørketall for menneskehandel og tvangsarbeid i Norge.

Hun er kjent med at politiet etterforsker flere saker med mistanke om menneskehandel innenfor renhold, men sier at de foreløpig ikke kan bevises.

Naive kjøpere
Hun tror mange bruker tjenester fra ofre for menneskehandel og tvangsarbeid uten å vite det.

— Det offentlige, så vel som det private, kan kjøpe tjenester uten å vite at de er med på menneskehandel. Her kreves det en bevissthetsendring hos oss alle, sier hun.

Hun sier at sosial dumping og menneskehandel er vanskelige saker å jobbe med.

— Det er nesten ingen som kommer til oss og sier de har vært ofre for menneskehandel. Mange har ikke engang begreper om at det er det de er utsatt for. Disse menneskene er sårbare, og frykter ofte kontakt med myndighetene, sier hun.

Føler seg medskyldige Det er også vanskelig fordi mange ikke ser på seg selv som ofre.

— Det er svært få som kidnappes til menneskehandel. De fleste er rekruttert og utnyttet i en sårbar situasjon, og lurt inn i det, slik at de føler seg medskyldig for å ha havnet der de har havnet.

Andre kommer fra kår som er mye verre, slik at det virker som om de har det bedre her og derfor ikke ser på seg selv som ofre, sier hun til Dagbladet.