<strong>UTSATT BRANSJE:</strong> Renhold er en utsatt bransje, sier Birgitte Ellefsen, politiekspert på menneskehandel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTSATT BRANSJE: Renhold er en utsatt bransje, sier Birgitte Ellefsen, politiekspert på menneskehandel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Renholdere kan være ofre for menneskehandel

Kjøpere kan være med på menneskehandel uten å vite det, ifølge politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): — Renhold er en utsatt bransje. Her tas underleverandører i bruk i stor grad, det er et lavtlønnet yrke, og arbeidstakerne er sårbare, de jobber stort sett når folk ikke er til stede, forklarer Birgitte Ellefsen, som leder politiets Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel (KOM).

Hun er en av politiets fremste eksperter på menneskehandel, og mener det er store mørketall for menneskehandel og tvangsarbeid i Norge.

Hun er kjent med at politiet etterforsker flere saker med mistanke om menneskehandel innenfor renhold, men sier at de foreløpig ikke kan bevises.

Naive kjøpere
Hun tror mange bruker tjenester fra ofre for menneskehandel og tvangsarbeid uten å vite det.

— Det offentlige, så vel som det private, kan kjøpe tjenester uten å vite at de er med på menneskehandel. Her kreves det en bevissthetsendring hos oss alle, sier hun.

Hun sier at sosial dumping og menneskehandel er vanskelige saker å jobbe med.

— Det er nesten ingen som kommer til oss og sier de har vært ofre for menneskehandel. Mange har ikke engang begreper om at det er det de er utsatt for. Disse menneskene er sårbare, og frykter ofte kontakt med myndighetene, sier hun.

Føler seg medskyldige Det er også vanskelig fordi mange ikke ser på seg selv som ofre.

— Det er svært få som kidnappes til menneskehandel. De fleste er rekruttert og utnyttet i en sårbar situasjon, og lurt inn i det, slik at de føler seg medskyldig for å ha havnet der de har havnet.

Andre kommer fra kår som er mye verre, slik at det virker som om de har det bedre her og derfor ikke ser på seg selv som ofre, sier hun til Dagbladet.

Følg saken: Renholdsbransjen

• Renholdsbransjen preges av lav lønn, mange useriøse aktører, uklare ansettelsesforhold og utenlandsk arbeidskraft med liten kunnskap om sine retter.

• NHO anslår at det er 44 000 renholdsansatte i privat og offentlig sektor.

• I går skrev Dagbladet at politiet etterforsker svart renhold i kemnerens lokaler i Bærum.

• Fredag skrev Dagbladet at statseide Sem Gjestegård bruker estiske stuepiker fra et firma som betaler fra 40 kroner timen etter skatt, pluss kost, losji og reise.

• Torsdag skrev Dagbladet at en underleverandør til Cleanit as, som blant annet vasket for Olav Thon, er dømt til fengselsstraff for narkotika og formidling av drapstrusler. Dommen er anket. Cleanit har nå avbrutt samarbeidet med denne underleverandøren.

Les også:

- Ba om lønn, fikk sparken

- Ny frisk, gamle koster

- Underbetaling på statens praktgård

Etterforsker svart vask hos kemneren i Bærum

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer