Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Renholdere vasket ulovlig for Erna Solberg

Renholderne på Statsministerens kontor har ikke fått overtidstillegg.

LEIER LOKALER: Statsministerens kontor holder til på dette området, ved Akershus festning. Foto: Anita Arntzen
LEIER LOKALER: Statsministerens kontor holder til på dette området, ved Akershus festning. Foto: Anita Arntzen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De vasker gulvene i maktens korridorer: for statsminister Erna Solberg (H) og Norges mektigste militære ledere. De rengjør Norges hemmeligste og mest sentrale militære installasjoner.

Men flere av renholderne har jobbet for langt dårligere arbeidsvilkår enn hva loven krever.

Vasker hos statsministeren Gjennom dokumenter, fortrolige opplysninger, bekymringsmeldinger, tilsynsrapporter og avviksmeldinger kan Dagbladet avdekke en rekke lovbrudd hos Abo Renhold, som blant annet vasker på Statsministernes kontor, Forsvarsdepartementet, og en rekke sentrale norske militære baser og installasjoner.

- Forsvarsbygg kjenner til at det har vært utfordringer, og vi er i dialog med både Abo Renhold og Forsvarsdepartementet for å løse disse, sier kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsbygg, Arve Rosland.

Statsministernes kontor (SMK) leier lokalene, inkludert renhold, av Forsvarsdepartementet. SMK viser derfor til Forsvarsdepartementet som ansvarlig oppdragsgiver for renholderne. Forsvarsdepartementet opplyser at de kjøper tjenester av Forsvarsbygg, og plasserer ansvaret her.

Statsminister Erna Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes (H) sier likevel til Dagbladet:

- Dersom disse opplysningene medfører riktighet, er det helt uakseptabelt, og vi forutsetter at det ryddes opp umiddelbart.
 
Ikke overtidsbetalt Etter det Dagbladet får opplyst, har renholderne på SMK ikke fått overtidstillegg, på tross av at enkelte renholderen har jobbet mer enn tolv timer i løpet av 24 timer, og over hundre timer ekstra i løpet av én måned. Det er brudd på arbeidsmiljøloven og den lovpålagte tarifflønna.

- Vi har noen nidkjære og meget ansvarsbevisste medarbeidere, som ønsker at kvalitet og gjennomføring skal være plettfri. Disse har hatt en tendens til å pålegge seg selv ansvaret for gjennomføringen, og ved sykdom og annet fravær tatt på seg for mye arbeid uten å følge selskapets rutiner for forhåndsgodkjenning av overtid, sier Johan Caillé, daglig leder for Abo Renhold.

Han mener dette har ført til «redusert mulighet for styring internt». Han sier de nå skal granske de påståtte bruddene på overtidsbestemmelsene.

Dagbladet har fått bekreftet at det skjedde en arbeidsulykke blant renholderne som vasket på SMK, og enkelte mener dette har en sammenheng med det økte arbeidspresset.

- Ekstra belastning - Det har vært noe ekstra belastning på ansatte. Vi har også registrert en skade på en ansatt her, denne er meldt inn til Nav etter gjeldende rutiner. Hva angår årsak til sykemeldinger og skade, kan vi ikke uttale oss om dette, da vi ikke har kjennskap til den enkeltes diagnose. Dette er det medisinsk ekspertise som må uttale seg om, sier Caillé.

Etter at Abo Renhold 27. januar 2014 tok over kontrakten ved SMK, Forsvarsdepartement og en rekke bygg hos Forsvarsbygg, har arbeidsmiljøloven blitt brutt flere ganger. Forsvarsdepartementet sier de ikke har sjekket lønns- og arbeidsvilkår hos renholderne, de mener det er Forsvarsbyggs ansvar. Forsvarsbygg mener de har fulgt opp ansvaret, og opplyser at de har funnet flere avvik, og at de nå er løst.

150-prosentstilling Blant annet har to ansatte hatt 150-prosentstillinger uten å få overtidsbetalt. Det bekrefter Forsvarsbygg.

- Det stemmer at det ved kontroll fra Forsvarsbygg ble funnet avvik hva angår utbetaling av overtidstillegg. Disse forholdene ble rettet umiddelbart etter at de ble oppdaget, sier Johan Caillé, daglig leder for Abo Renhold.

Det ble også avdekket to vikarer uten arbeidskontrakt.

- Manglende avtaler til vikarer skyldes en rutinesvikt ute hos selskapets driftsledere, som har ansvar for dette. Disse forhold ble også umiddelbart rettet, og rutiner skjerpet inn ovenfor driftsapparatet, sier Caillé.

Valgte billigst Sommeren 2014 avdekket Arbeidstilsynet en rekke lovbrudd hos Abo Renhold, blant annet en rekke brudd på bedriftshelsetjeneste, brudd på HMS-arbeid og manglende oppfølging og forebygging av sykefravær. Påleggene er nå oppfylt. Forsvarsbygg bekrefter at pris var avgjørende for valget av Abo Renhold.

Dagbladet har fått tilgang til prisdokumenter som viser at Abo Renhold opererer med en timepris på 268 kroner for renhold ved SMK og Forsvarsbygg. NHO har laget et prisoverslag, en såkalt selvkostanalyse, for å veilede oppdragsgivere og renholdsbedrifter når de skal kjøpe eller selge renholdstjenester. Ifølge NHOs beregning bør man minimum ha en utgift på 331 kroner per time «dersom man driver i lovlige former og betaler tarifflønn».

- Vi taper penger Abo Renhold innrømmer nå overfor Dagbladet at prisen for lav, og de sier nå at de taper penger på å vaske på SMK.

- Vi ser nå at timeprisen som ble inngitt var for lav, hvilket også fører til at selskapet taper penger på den delen av avtalen som omhandler daglig renhold. Tilbudet var bindende, og vi har derfor valgt å gjennomføre avtalen på tross av at den er økonomisk ugunstig for selskapet, sier Johan Caillé, daglig leder for Abo Renhold.

Han sier de så langt har hatt tilleggskostnader på over en halv million kroner. Renholdsselskapet innrømmer at det har vært problem med underbemanning ved SMK, og at dette har ført til en ekstrabelastning for renholderne.

- På generell basis kan vi si at man har utfordringer med å få sikkerhetsklarert nye medarbeidere. Denne prosessen tar uforholdsmessig lang tid, og gjør at man til tider har vanskelig med å erstatte klarerte medarbeidere ved avgang og sykdom. Vi har ved en rekke anledninger meldt problemet inn til våre kontakter i Forsvarsbygg, uten at forholdene har bedret seg. Hva som er årsaken til den lange behandlingstida, er vi ukjente med, sier Caillé.

Han sier det har vært store problemer med å få sikkerhetsklarert ansatte og vikarer til SMK-bygget.

- Slik vi ser det, må noe av ansvaret for at man eventuelt ikke får gjennomført renholdet som planlagt falle på problemene med sikkerhetsklarering, samt utvidede sikkerhetstiltak ved bygget, sier Caillé.

Ingen garanti Han sier dette i «ytterste konsekvens vil føre til at renholdet ikke kan gjennomføres, da vi ser at belastning på eksisterende ansatte vil bli for stor og i brudd med lovverket».

- Utstrakt bruk av overtid i forbindelse med dette vil også påføre selskapet store kostnader som man ikke kunne ha forutsett. Vi har gitt beskjed til Forsvarsbygg om forholdet, herunder at vi ikke kan garantere at renhold vil bli gjennomført i henhold til avtale dersom vi ikke får gjennom både reklareringer og nye klareringer hurtigere, sier Caillé.

INNRØMMER LOVBRUDD: Abo Renhold AS vasker på Statsministerens kontor (SMK). Foto: Anita Arntzen
INNRØMMER LOVBRUDD: Abo Renhold AS vasker på Statsministerens kontor (SMK). Foto: Anita Arntzen Vis mer