VILLE OMPLASERE RENHOLDER: Da ISS tok over renholdet ved Oslo Lufthavn Gardermoen 1. februar 2013 tok de også over de ansatte som vasket på flyplassen. Men ISS ønsket å omplassere en 48-år gammel renholder til et annet sted i Oslo/Akershus-området. Det fikk de ikke rettens medhold til å gjøre. Foto: 
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DAGBLADET
VILLE OMPLASERE RENHOLDER: Da ISS tok over renholdet ved Oslo Lufthavn Gardermoen 1. februar 2013 tok de også over de ansatte som vasket på flyplassen. Men ISS ønsket å omplassere en 48-år gammel renholder til et annet sted i Oslo/Akershus-området. Det fikk de ikke rettens medhold til å gjøre. Foto: Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DAGBLADETVis mer

Renholdsgigant mente 2000 i måneden var «småpenger» - retten var ikke enig

ISS ville omplassere en 48 år gammel mann og kutte lønna hans. Nå må de gi trebarnsfaren jobben tilbake på Oslo Lufthavn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da ISS tok over renholdet ved Oslo Lufthavn Gardermoen 1. februar 2013 tok de også over de ansatte som vasket på flyplassen.

Men ISS ønsket å omplassere en 48-år gammel teamleder til et annet sted i Oslo/Akershus-området. Mannen jobbet som tillitsvalgt.

Stridens kjerne er om ISS hadde rett til en såkalt «endringsoppsigelse», det vil si om de har rett til å gi mannen jobb et annet sted i virksomheten.  

Fikk erstatning Dette nektet trebarnsfaren, og etter en lenger konflikt endte saken opp i retten. Der fikk 48-åringen full medhold. Nå mener Øvre Romerike tingrett at ISS betale må betale mannen 50 000 kroner i erstatning, dekke mannen saksomkostninger og gi han jobben tilbake.

Dommen er ikke rettskraftig, men ISS vedgår overfor Dagbladet at de har gjort feil.

- Her har det innledningsvis blitt begått en rekke saksbehandlingsfeil. Vi tar dommen på det sterkeste alvor og vi vil etterleve dommen, sier kommunikasjonsrådgiver i ISS, Jan Bjørneboe, til Dagbladet. 

Renholderen sier til Dagbladet at han er fornøyd med dommen.

- Jeg er takknemlig for at de trodde på meg og at LO hjalp meg med denne saken, sier 48-åringen til Dagbladet. Han ønsker å være anonym.

- Ikke vist hensyn ISS er et serviceselskap. Selskapet er kanskje mest kjent for renholdstjenester, men det tilbyr også en rekke andre tjenester, som catering, kontorstøtte, sikkerhet og vaktmestertjenester. Konsernet har mer 500.000 ansatte fordelt på 50 land og har en omsetning på verdensbasis på 78 milliarder kroner.

Retten skriver i dommen at «de i den framlagte dokumentasjonen ikke kan se spor av at ISS har foretatt en vurdering av hensynet til arbeidstakere forut for eller samtidig med oppsigelsen. Dette er en klar forsømmelse fra ISS' side».

Retten mener det ikke er vurdert godt nok om mannen kunne fortsette som teamleder, og de skriver videre at ISS heller ikke har vurdert de sosiale hensynene godt nok.

- Småpenger «Endringsoppsigelsen innebærer endret arbeidstid, endret arbeidssted med lengre arbeidsvei, endrede arbeidsoppgaver og derved endret lønn dersom arbeidsgiver får medhold i oppsigelsen», skriver retten, som mener dette er så betydelige endringer at «de ikke uten videre kan ignoreres».

 I dommen kommer det fram at ISS i retten har argumentert med at en netto inntektsendring per måned på 2000 kroner «er for småpenger å regne». Dette er ikke retten enig i.

«For en familie på fire med inntekter i det nedre sjikt er en inntekstending på kr 2000 per måned eller kr 24 000 årlig ikke småpenger, slik retten vurderer det», skriver dommerne.

- Her må jeg si meg enig med rettens vurdering, sier Bjørneboe fra ISS.

- BLE GJORT FEIL: - Her har det innledningsvis blitt begått en rekke saksbehandlingsfeil. Vi tar dommen på det sterkeste alvor og vi vil etterleve dommen, sier kommunikasjonsrådgiver i ISS, Jan Bjørneboe, til Dagbladet. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET
- BLE GJORT FEIL: - Her har det innledningsvis blitt begått en rekke saksbehandlingsfeil. Vi tar dommen på det sterkeste alvor og vi vil etterleve dommen, sier kommunikasjonsrådgiver i ISS, Jan Bjørneboe, til Dagbladet. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET Vis mer