Renneløkker utløste raseopptøyer

Svarte ungdommer som gikk til angrep risikerer nå 100 års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I den lille byen Jena i den amerikanske delstaten Louisiana har det denne uken samlet seg titusener av demonstranter. Med biler, busser og lastebiler har folk strømmet til byen, som normalt huser 3000 innbyggere.

Myndighetene innførte i går unntakstilstand i byen, og politiet forsøkte å stanse tilstrømmingen. De sperret trafikken, noe som kun førte til at folk forlot bilene sine, og gikk inn til byen til fots. De samler seg i Jena for å kjempe for seks svarte gutter de mener er offer for et rettssystem som fortsatt skiller mellom svart og hvit.

Jena 6, som de nå er kjent som, er alle siktet for drapsforsøk på Justin Barker, en hvit medelev. De slo ham bevisstløs i desember i fjor, men han var på fotene igjen etter få timer. Den eneste av de siktede som så langt er tiltalt, Mychal Bell, har sittet i fengsel i ni måneder, og venter nå på straffeutmålingen.

Renneløkker

Det er august i fjor. Ved den videregående skolen i Jena pleier svarte og hvite elever å sitte hver for seg i friminuttene. De hvite samler seg under et stort tre i skolegården, de svarte ved auditoriet. Så, like etter skolestart, setter en gruppe svarte elever seg ned under det de kaller det «hvite treet» i protest. Neste dag henger det tre renneløkker i treet, med klare referanser til Ku Klux Klans lynsjinger i USAs skremmende nære fortid.

Skolens ledelse mente dette kun dreide seg om en barnslig spøk, og unnlot å ta saken videre, noe som førte til nye og større protester. Gnisningene bare økte, og skolen innkalte til allmøte. De svarte elevene satt på én side av midtgangen, de hvite på den andre.

Statsadvokat Reed Walters var på dette møtet, og advarte elevene om at det lønte seg å ha ham på deres side.

- Med ett pennestrøk kan jeg ødelegge livene deres, sa Reed ifølge National Public Radio.

Flere av de svarte elevene mener statsadvokaten hadde blikket rettet mot deres side av salen da han sa dette, noe han selv benekter.

PROTESTERER: Titusener av mennesker strømmer til Jena for å støtte de seks svarte guttene som er siktet for forsettlig drapsforsøk på en gutt de slo ned etter en rasekrangel. Foto: REUTERS/Sean Gardner/SCANPIX
PROTESTERER: Titusener av mennesker strømmer til Jena for å støtte de seks svarte guttene som er siktet for forsettlig drapsforsøk på en gutt de slo ned etter en rasekrangel. Foto: REUTERS/Sean Gardner/SCANPIX Vis mer

Allmøtet hjalp ikke på stemningen på skolen eller i den lille byen. Da en av de som i dag er kjent som Jena 6 ble slått ned, sparket, og slått med ølflasker av hvite gjerningsmenn på fest i desember ble ingen arrestert. Neste dag ble de seks angrepet av en hvit mann med softgun. Han ble ikke siktet, men en av de seks, som klarte å overmanne mannen og ta våpenet ut av hendene hans, ble siktet for tyveri.

Så, to dager senere, var det de seks slo Justin Barker i ansiktet. Han ble slått bevisstløs, men var på bena igjen etter noen timer. De seks ble siktet for forsettlig drap. Ifølge Democracy Now kan få en samlet dom på 100 års fengsel.

Rasisme

– Hovedpoenget er at det i Jena er et klima med kraftige rasistiske undertoner, sier Richard McIntire, talsmann for menneskerettighetsorganisasjonen NAACP, ifølge Reuters.

– Unge svarte menn straffes hardt og mottar tiltaler langt over normalen, og det er bekymringsverdig. Vi kjenner alle til overrepresentasjonen av svarte og folk med søramerikansk bakgrunn i rettssystemet, sier McIntire.

Han var blant de titusener som strømmet til Jena for å vise sin støtte til Jena 6, og særlig Mychal Bell, som skulle få tildelt straff i går.

Han er den eneste av de seks som hittil har blitt tiltalt i saken. Bell, nå 17 år, har sittet i fengsel siden desember i fjor, fordi han ikke hadde råd til kausjonen på 90 000 dollar, eller 540 000 kroner, og ble kjent skyldig for grovt overfall i juni. Han skulle i går få vite hva straffen ble, men dommen ble tidligere denne måneden forkastet, delvis fordi Louisiana Third Circuit court besluttet av Bell, som var 16 år da han slo ned Barker, ikke kunne prøver som voksen. De lokale myndighetene har likevel ikke løslatt 17-åringen.

Den demokratiske senatoren Mary Landrieu har bedt justisdepartementet se på saken.

- Anklagene har delt samfunnet og ført til bekymring både i Louisiana og ellers i landet, sa Landrieu ifølge Reuters.

Renneløkker utløste raseopptøyer

I dag ble to gutter arrestert i nabobyen Alexandria for å ha kjørt igjennom byen med renneløkker hengende ned fra lasteplanet. Byen huser flere tusen av demonstrantene som deltok på gårsdagens markering i Jena, og de to guttene skal ifølge CNN ha kjørt frem og tilbake foran de svarte demonstrantene med renneløkkene ute. Passasjeren i bilen, en 16 år gammel gutt, innrømmer at familien hans er medlemmer av Ku Klux Klan.

RENNELØKKER: Det hele begynte med renneløkker som ble hengt opp i «det hvite treet».
FENGSLET: Melissa Bell på vei ut fra rettslokalene i Jena etter en høring av sønnen Mychal Bells sak i dag.