Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Renovasjonsetaten i Oslo slaktes i granskings­rapport etter søppelskandalen i høst og vinter

I anbudsprosessen valgte Oslo kommunen bort mekanismer som kunne redusert risikoen for svikt i søppelhentingen, ifølge Deloitte-rapport.

SØPPELKAOSET: Samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) om avsløringene og om å bryte med Veireno. Video: Sveinung Ystad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søppelkrisa som herjet Oslo fra oktober medførte titusener av klager og søppel som fløt i Oslos gater.

I dag ble en 93 siders granskingsrapport som kommunen har bestilt fra revisjonsselskapet Deloitte offentlig.

De har gransket både anbudsprosessen og kontraktsoppfølgingen av Veireno. De kommer med ramsalt kritikk av Renovasjonsetaten i Oslo kommune, som hadde ansvaret for kontrakten.

Kunne gjort mer for arbeiderne

Dagbladet avdekket i februar hvordan Veireno i løpet av få måneder brøt arbeidsmiljøloven over 2000 ganger. Som følge av lovbruddene ble Veireno kritisert i to tilsynsrapporter fra Arbeidstilsynet, og politianmeldt to ganger. Den siste gangen ble Veireno-sjef Jonny Enger også politianmeldt personlig. Dagbladet får opplyst fra Follo-politiet at etterforskningen i saken fortsatt pågår.

Dagbladet avdekket også at informasjonen som Renovasjonsetaten ga til byråden om hvorvidt Veireno brøt arbeidsmiljøloven, i realiteten kom fra Veireno selv.

Deloitte bekrefter nå i sin rapport at Renovasjonsetaten manglet kontroll, og ikke i tilstrekkelig grad kvalitetssikret informasjonen de fikk om arbeidsforholdene i Veireno.

For, selv om Renovasjonsetaten ifølge Deloitte-rapporten hadde laget «et tilstrekkelig regime for oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår», kan man samtidig lese følgende i rapporten:

«Etter Deloittes vurdering burde REN i den situasjonen som oppstod, likevel i større grad ha kontrollert og kvalitetssikret det omfanget av arbeidstidsbrudd som ble rapportert fra Veireno, og som ble rapportert videre til overordnede nivåer», heter det i rapporten.

Sjekket ikke at dispensasjon var gitt

Dagbladet avdekket også at Renovasjonsetaten visste at Veireno ikke hadde dispensasjon fra arbeidsmiljøloven da de startet søppeltømmingen i Oslo, til tross for at de gjennom flere måneder før oppstarten hadde fortalt etaten at de var avhengig av det.

Også dette blir nå Renovasjonsetaten kritisert for:

«Veireno hadde ikke fått innvilget dispensasjon fra overtidsbestemmelser som forutsatt, klageomfanget viste at Veireno ikke hadde tilstrekkelig kapasitet for oppdraget og i slutten av oktober rapporterte Veireno flere brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Med de «røde flaggene» knyttet til manglende etterlevelse av arbeidstidsbestemmelsene som forelå, burde Renovasjonsetaten etter Deloittes mening gjort mer for å sikre at det fulle omfanget av arbeidstidsbrudd ble identifisert, herunder som grunnlag for korrekt rapportering til byrådsavdelingen for miljø og samferdsel (MOS) og som et grunnlag for iverksetting av tilstrekkelige tiltak».

Renovasjonsetaten ønsker ikke å kommentere rapporten, men viser til at de vil sende ut en pressemelding senere i dag. Dagbladet har også vært i kontakt med Pål A. Sommernes, som i midten av januar måtte gå av på grunn av søppelkrisa, men han ønsker ikke å kommentere Deloitte-rapporten.

- Jeg viser til mine uttalelser til Deloitte. Øvrige spørsmål bes rettet til min arbeidsgiver, skriver Sommernes i en tekstmelding til Dagbladet.

Sammensatte grunner

Deloitte peker i rapporten også på flere og sammensatte årsaker til at søppelkrisa i Oslo oppsto:

• Mangler i utformingen av tilbudet: «Etter Deloittes mening har Renovasjonsetaten valgt bort flere mekanismer i anskaffelsen som samlet eller enkeltvis kunne redusert risiko for svikt i leveransen», heter det i rapporten.

• Krevde ikke nok dokumentasjon: I anbudsprosessen ble det ikke stilt krav til leverandørene om «å dokumentere en driftsmodell som ivaretok oppdragets leveransekrav og sammenhenger med hensyn til ruter, mannskap, biler, etc., som grunnlag for kontraktstildeling», ifølge rapporten.

Deloitte mener videre at Renovasjonsetaten ved kontraktoppstart ikke hadde sørget for at etaten visste at Veireno hadde en forsvarlig dekning av personell og rutedimensjonering i forhold til lagsammensetning og arbeidsbelastning per lag. Etaten manglet dermed dokumentasjon på at oppdraget var «realistisk gjennomførbart» fra Veirenos side.

• Mangler i kompetansen: «Dersom Renovasjonsetaten hadde utnyttet renovasjonsfaglig kompetanse i etaten på en bedre måte ville etaten etter Deloittes mening tidligere avdekket manglende sammenheng mellom ressurser som var nødvendig for oppdraget og Veirenos tilbud», heter det i rapporten.

• Burde ikke tillatt endring av skiftordninger: Deloitte mener styringsgruppa tok valg som fikk konsekvenser for leveransesikkerheten. «Dette gjaldt beslutning om tillatelse til skiftordninger og valg om å ikke tilrettelegge for flere leverandører», skriver Deloitte.

Her kan du sjekke søppelkrisa i Oslo gate for gate.

ENIG OG UENIG: Både Rødts Bjørnar Moxnes og Frps Car I. Hagen er kritiske til byrådets håndtering av søppelkaoset i Oslo, men på løsningen er de uenig. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media