Renser Mount Everest

Amerikanske klatrere og nepalske sherpaer har nå fjernet enorme mengder søppel som fløt omkring på Mount Everest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere enn 900 klatrere har besteget Mount Everest de siste 47 årene, og tusenvis av klatrere og turister besøker området ved fjellet hvert år.

632 oksygenflasker, 435 gassbeholdere, 1000 batterier og noen hundre kilo brennbart søppel var fangsten et ryddelag bestående av amerikanere og nepalske sherpaer satt igjen med etter et raid i fjellsidene opp til 7900 meters høyde, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Alt det brennbare avfallet vil bli brent nær Namche Bazaar. Metall og glass er brakt til Katmandu for resirkulering og annet avfall tar vi med oss tilbake til USA, sier Jamie Ross, miljøsjefen i ryddelaget.

Ryddeaksjonen har fått navnet «Everest 2000 Environmental Expedition», og 13 klatrere har vært med til topps. En lokal sherpa benyttet sjansen til å klatre til toppen av Everest - 8848 meter - på rekordraske 11 timer.

Når miljøarbeiderne først var i gang i fjellsidene, tok de også prøver av vannet opp til 6300 meters høyde og av snøen. - Og formålet med hele ryddeaksjonen er å gjøre folk bevisste på at det er viktig å holde naturen rein omkring Mount Everest.

VÅRRENGJØRING: Nå ryddes det opp til 7900 meters høyde på Everest.