Rensker stranda for norsk oljesøl

Fire kilometer strandlinje tilgriset av utslipp etter lossing av norsk tankbåt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire kilometer strand langs kysten av Uruguay ble tilgriset av et oljeutslipp da en norsk tankbåt skulle losses i går morges.

Det var den norske båten Front Brabant som losset oljen utenfor den lille fisker- og turistbyen José Ignacio rett øst for badebyen Punta del Este, melder NTB.

I følge V.Ships Norway, som drifter skipet, skal ulykken ha oppstått på grunn av en skade på rørledningen mellom lossebøya og terminalen på land.

- Det er viktig for oss å få frem at det ikke var skipet som slapp ut oljen. Skipet er koplet til en rørledning som går til en bøye. Fra denne bøya går det en ledning videre til terminalen på land. Det er på denne ledningen lekkasjen oppstod, sier administrerende direktør i V.Ships Norway Dag Christoffersen til Dagbladet.no.

Fredriksen-eid

Front Brabant tilhører flåten til den norske rederen John Fredriksens og hans gigantrederi Frontline.

Viseminister for miljø, Jaime Igorra, sier til det spanske nyhetsbyrået EFE at marinen iverksatte en rask og effektiv opprydningsaksjon. Han sa at utslippet ikke var stort.

Rundt 15 000 liter olje skal ha lekket ut, ifølge Observa.com.uy.  Til sammenlikning var utslippet ved Statfjord A-plattformen  for litt over en uke siden på rundt 3 840 000 liter. 

- Da skipet fikk beskjed fra land om at det var oppstått en lekkasje, stoppet vi umiddelbart lossingen. Det er terminalens egne dykkere som da fant ut at ledningen inn til land var skadet. Skaden skal nå være reparert og lossingen igangsatt igjen, sier Christoffersen til Dagbladet.no. 

Like fullt ble fire kilometer strand griset til. Frykten er at strendene skal bli ødelagt i forkant av sommersesongen og at en koloni med sjøløver i området skal rammes, skriver NTB.

OLJESØL:   Fire kilometer strand i et viktig turistområde i Uruguay er tilgriset av olje etter lossingen fra en norsk tankbåt. Foto: Scanpix/Reuters Andres Stapff
OLJESØL: Fire kilometer strand i et viktig turistområde i Uruguay er tilgriset av olje etter lossingen fra en norsk tankbåt. Foto: Scanpix/Reuters Andres Stapff Vis mer

Punta del Este, 140 kilometer øst for hovedstaden Montevideo, er en av Sør-Amerikas mest berømte feriebyer. Fra jul og ut januar er det høysesong for turisme i den lille byen med bare rundt 10 000 fastboende innbyggere.

Rensker stranda for norsk oljesøl
SJØLØVE: En død sjøløve ligger tilgriset av olje. Fire kilometer kystlinje ble tilgriset
MARINESOLDATER: Marinesoldater samler opp olje.