Rensker ut for å sikre sønnen

Syrias president og diktator Hafez al-Assad (69) rensker ut tidligere kampfeller for å bane veien for sin sønn Bashar (34) som etterfølger. Internett-generasjonen er på vei inn i syrisk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en beinhard maktkamp som pågår. 7. mars fikk landets statsminister gjennom 13 år, Mahmoud Zohbi, sparken. Zohbi ble anklaget for korrupsjon. Da politiet i slutten av mai kom for å hente ham til avhør, ble han funnet død, med et skuddsår i panna. Den offisielle versjonen er selvmord. Ifølge avisa Jyllands-Posten går ryktene i Damaskus ut på at han enten ble tvunget til å ta livet sitt eller ble myrdet - fordi han visste for mye om for mange.

Omkom

Den aldrende og syke Assad har lenge vært opptatt av arvefølgen. Først satset han på sønnen Bashir, men da han omkom i en mystisk bilulykke i 1994, måtte strategien legges om. Den andre sønnen Bashar, som var øyelege, ble hentet hjem fra London og steg etter hvert i de militære gradene til å bli oberst.

Sakte men sikkert har Assad rensket ut folk fra den gamle garde og byttet dem ut med folk som er lojale mot Bashar, ikke minst innen landets beryktede sikkerhetstjenester. Assad den yngre fikk også mer enn ett ord med i laget da en ny syrisk regjering ble utnevnt i midten av mars.

Datafrelst

Bashar, som er en datainteressert og moderne ung araber, har alliert seg med en krets av yngre arbeidsomme forretningsfolk som har liten tilknytning til det regjerende Baath-partiet. Han er ansvarlig for at datamaskiner er kommet mer inn i syriske skoler og for innføring av mobiltelefoner og Internett. Internett er foreløpig strengt begrenset i landet.

Bashar er venn med Jordans kong Abdullah, og mange ser ham som et fredshåp. Om en drøy uke har Baath-partiet sin kongress. Spenningen knytter seg til om Bashar da formelt stiger ytterligere i det syriske hierarkiet. Hans syke far vet at det haster.

jan-erik.smilden@dagbladet.no

ARVEFØLGEN: Den ennå allmektige faren Hafez al-Assad skuer ned fra bilder på alle kanter i Syria. Nå bruker han sine siste krefter på å bane vei for sønne Bashar.