Rent flertall for Høyre og Frp i april

Et gjennomsnitt av meningsmålingene i forrige måned viser for første gang rent flertall for Høyre og Fremskrittspartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Et gjennomsnitt av meningsmålingene i forrige måned viser for første gang rent flertall for Høyre og Fremskrittspartiet.

Valgforsker Bernt Aardal har satt sammen gjennomsnittet av ni meningsmålinger i april og gjennomført mandatberegningen for Dagens Næringsliv. Han sier til avisen at resultatet er historisk:

- Vi kan med rimelig sikkerhet slå fast at for første gang på gjennomsnittet har de to alene et flertall, sier Aardal til avisen.

Både Høyre og Fremskrittspartiet går litt fram i april. Partiene er jevnstore, med Frp et hestehode foran Høyre. Frp får 23,8 prosent og ville fått 43 mandater, mens Høyre får 23,5 prosent og ville fått 42 mandater.

Til sammen ville det vært blåblått flertall på Stortinget med 85 mandater dersom gjennomsnittet av meningsmålingene i april hadde vært valg.

Arbeiderpartiet faller under 30-tallet for første gang siden september 2008, altså før finanskrisen. Ap måles til 29,9 prosent. Det ville gitt 53 mandater, 11 færre enn i dag.

SV ligger rimelig stabilt og måles til 6,1 prosent, tilsvarende 11 mandater, mens Senterpartiet faller til 5,3 prosent, tilsvarende 9 mandater.

Venstre måles i snitt til 3,8 prosent, KrF får 5,1 prosent, Rødt 1,3 prosent og andre 1,2 prosent.

De fleste målingene i april ble tatt opp før regjeringen i forrige uke presenterte avtalen med Russland om delelinjen, lovet mer penger til jernbanen og presenterte en krisepakke for verftene.

(NTB)