- Renta bør ned med 1 prosent

Krever rekordstor rentenedgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) forventer at Norges Bank setter ned styringsrenta med ett prosentpoeng på det framskutte rentemøtet onsdag.

Ned 1 prosent

Onsdag ble det kjent at Norges Bank fremskynder neste rentemøte, slik at det finner sted onsdag 15. oktober, to uker tidligere enn planlagt.

Flere økonomer og analytikere har uttalt at styringsrenten bør senkes, på linje med den praksisen en rekke sentralbanker på begge sider av Atlanteren har ført under den pågående finanskrisa.

YS mener at regjeringens krisepakke som kom søndag var helt nødvendig for å få fart på pengeflyten bankene imellom.

- Jeg forventer at sentralbanksjefen setter ned styringsrenta med ett prosentpoeng onsdag, og at bankene følger opp med å sette ned renta, skriver YS-leder Tore Eugen Kvalheim i en pressemelding.

YS-lederen mener de to tiltakene sammen vil kunne sikre arbeidsplasser som ellers ville gått tapt.

- Det er helt avgjørende at det settes inn virkemidler som bidrar til normal aktivitet og hindrer økonomisk stagnasjon, sier Kvalheim.

Forsiktige
Seks av syv økonomer som DN.no har vært i kontakt med venter at Norges Bank vil kutte renten 0,5 prosentpoeng på rentemøtet førstkommende onsdag. Den siste venter at kuttet blir på 0,25 prosent.
Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen tror Norges Bank vil være forsiktige når de kutter renta.

Han sier til avisen at når Norges Bank har kuttet renta tidligere, har de begynt forsiktig for etter hvert å kutte noe raskere.

I lys av den høye inflasjonen utelukker han ikke at det vil bli tilfellet også denne gangen. Wilhelmsen venter en styringsrente på fire prosent eller lavere ved utgangen av 2009.

Tiltak

Regjeringen og Norges bank holdt i går ettermiddag en pressekonferanse der de presenterte to målrettede tiltak, som de håper vil bidra til ro og tillit i finansmarkedet.

NYE TILTAK: Finansminister Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg og sentralbanksjef Svein Gjedrem la fram tiltak mot finanskrisen på en pressekonferanse i Oslo søndag ettermiddag. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
NYE TILTAK: Finansminister Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg og sentralbanksjef Svein Gjedrem la fram tiltak mot finanskrisen på en pressekonferanse i Oslo søndag ettermiddag. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer


1. Gjennom nye tiltak på 350 milliarder kroner gir staten bankene sikkerhet slik at de kan få nye langsiktige lån.

2. Norges Bank legger ut fastrentelån med to års løpetid særlig rettet inn mot mindre banker.

- Utfordringene vi nå ser i finansmarkedet er et direkte resultat av den internasjonale finanskrisa, sa Stoltenberg i går.

TROR RENTA SETTES NED: - Jeg forventer at sentralbanksjefen setter ned styringsrenta med ett prosentpoeng onsdag, og at bankene følger opp med å sette ned renta,sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim i en pressemelding.