Renta forblir på 1,5 prosent

Norges Bank rørte ikke styringsrenten i denne omgang, men det kom viktige signaler for hva vi har i vente.

RENTEDOM: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank rørte ikke styringsrenten denne gangen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RENTEDOM: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank rørte ikke styringsrenten denne gangen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 1,50 prosent.

Dette var i tråd med det stort sett alle analytikere og økonomer hadde ventet.

- Aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å være lavere enn tidligere antatt. På den andre siden har inflasjonen vært litt høyere enn ventet og kronen har svekket seg noe. Derfor holdes styringsrenten uendret på dette møtet, sa sentralbanksjef Øystein Olsen.

Styringsrenten er lav fordi prisveksten er lav og rentene ute er svært lave. Samtidig er det stor forskjell mellom styringsrenten og rentene ut til publikum.
  Lave renter enda lengre Vekstutsiktene både hjemme og ute er litt svekket. Kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi vurderes nå å være nær et normalt nivå. Lønnsveksten har avtatt. Det er utsikter til at det tar lengre tid før inflasjonen tar seg opp mot inflasjonsmålet, skriver Norges Bank.

- Analysene tilsier at styringsrenten holdes lav lenger enn tidligere antatt. Det er utsikter til at styringsrenten blir liggende på dagens nivå eller noe lavere det nærmeste året, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Hovedstyret vedtok på møtet at styringsrenten bør ligge i intervallet 1-2 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 19. september 2013, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Lavere rentebane Det ble også lagt frem en ny pengepolitisk rapport. Av den fremgår det at rentebanen kuttes og det blir blant annet pekt på at veksten ser ut til å ha avtatt i flere næringer.

Det mener sjeføkonom Øystein Dørum i DNB øker sannsynligheten betraktelig for rentekutt i andre halvår.

1 av 13 ventet kutt I en undersøkelse gjort av TDN Finans ventet kun én av 13 spurte økonomer rentekutt. Det var sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

Andreassen ville ha rentekutt nå og uttalte til HegnarOnline i forrige uke at vi rett og slett har smurt oss bort. Andreassen mener at Norges Bank er kraftig på etterskudd allerede og at rentekutt alene ikke vil være nok til å rette opp feilene fra i går.

Ønsket kutt Norsk Familieøkonomi ønsket at Norges Bank skulle kutte styringsrenten på rentemøtet i dag. Spesielt i forhold til å stimulere investeringsnivået innen fastlandsøkonomien, og hos små- og mellomstore bedrifter i Norge.