Renta går ned

HELSINGFORS (Dagbladet): - Renta vil før eller siden gå ned. Spekulantene løper en veldig stor risiko hvis de tror det er penger å hente på å spekulere i den norske krona, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter Bondeviks tyngste uke som politiker er hans budskap til folket at renta vil gå ned når økonomien er stabilisert. Men statsministeren kan ikke si når.

- Betyr det at renta nå har nådd toppen?
- Det vil jeg ikke kommentere, svarer Bondevik.

I løpet av Bondeviks dagstur til Helsingfors i går fikk Dagbladet et intervju med statsministeren som står midt i sin tøffeste kamp så langt som politiker: Kampen for å gjenopprette tilliten til norsk økonomi, og kampen for å redde låntakere unna nye gjeldskriser.

Ansvar

En sliten og ydmyk Bondevik forsikrer at han skal gjøre sitt for å stabilisere økonomien slik at rentene igjen kan gå ned. Bondevik understreker at han føler ansvaret for den vanskelige situasjonen vanlige folk nå står oppe i, svært tungt.

- Jeg føler med alle som blir berørt av renteøkningene. Det skal folk vite. Jeg tar ikke lett på det. De som driver spekulasjon i markedet, de løper en veldig stor risiko. De bør ikke basere seg på at det er penger å hente i å spekulere i den norske krona.
- Situasjonen nå er ikke villet av oss. Vi skal gjøre hva vi kan for å bringe stabiliteten tilbake, slik at det skaper grunnlag for rentenedgang. Men da er vi avhengig av samspill med andre, både i det økonomiske og det politiske miljø, sier Bondevik, som nå ser lysere på muligheten til å få til samarbeid med Arbeiderpartiet.

Bondevik konstaterer at det er uformelle kontakter mellom sentrumspartiene, Ap og andre partier på Stortinget.

- Jeg tror alle partiene ser alvoret i den økonomiske situasjonen. Derfor er de villige til å strekke seg langt for å få i land et ansvarlig budsjett.

- Jeg velger å være optimistisk. Hvordan løsningen blir, kan vi ikke si i dag, sier han.

Tyngste uke

Bondevik bekrefter at den siste uka har vært den tyngste han har opplevd som politiker.

Arbeidspresset de siste dagene har vært så hardt at det seint fredag kveld ble vurdert å avlyse besøket hos det finske søsterpartiet som feirer 40 år, og arbeidslunsjen med statsminister Paavo Lipponen. Reisen ble likevel gjennomført.

Som et hyggelig avbrekk kunne Bondevik overrekke en sparkebukse til Lipponen, bestefaren som selv fikk en datter til sist fredag.

- En som har lederansvar, kan ikke bare vente seg solgangsbris. Man må også tåle at det blåser, selv om det er aldri så ubehagelig. I denne situasjonen tenker jeg på mine forgjengere. Ikke bare Thorbjørn Jagland. Også Gro hadde en tøff periode på begynnelsen av nittitallet.
- Jeg visste at det ville bli tøft, men svingningene har nok vært sterkere enn jeg var forberedt på. Varmen vi ble møtt med i begynnelsen, var i overkant av det jeg forventet, og medfarten vi nå får, er hardere enn jeg hadde regnet med, sier Bondevik.

Nei til krangel

De siste ukene har opposisjonen - unntatt Fremskrittspartiet - konsekvent snakket om styringskrise i landet. Bondevik sier han ikke vil svare på angrepene nå.

- Jeg ønsker ikke å bidra til en krangel om skylddeling slik at det kan oppfattes som ansvarsfraskrivelse. Men jeg gjør meg jo mine tanker og noterer meg ting som sies, sier Bondevik.

Han innrømmer at uka har vært tøff også på grunn av forskjellige uttalelser fra regjeringspartiene.

- Skjønner du nå hvordan det er å bære staur?
- Jeg vil ikke bruke et slik uttrykk. Samholdet i regjeringen er godt, enten folk tror det eller ikke.

Løftebrudd

- Vi holder oppe en god arbeidsvilje. Men den uro som har vært rundt i regjeringspartiene - og som jeg kan forstå - kan naturligvis komme som en tilleggsbyrde. Det er det ingen tvil om. Men partiene er nå klar over at vi må være samkjørte.

- Var det tungt å måtte fortelle velgerne at Voksenåsen-løftene ikke kan holdes nå?
- Ja, det er klart at det var tungt. Men det er en fireårserklæring, vi har ikke lovet å gjøre alt på ett år. Og hvis vi får fortsette, skal vi bestrebe oss på å gjennomføre så mye som mulig i løpet av fireårsperioden.

- Men den økononomiske situasjonen med det sterke presset på krona er nå slik at vi må bruke lenger tid på å gjennomføre noen av sakene enn vi hadde tenkt. Nå er vi nødt til å justere finanspolitikken ved å legge fram et stramt statsbudsjett.

Bondevik bekrefter at «krympingen» av Voksenåsen-erklæringen vil gjøre vondt for alle de tre partiene. Det betyr at alle partiene må ofre viktige hjertesaker.

Han vil ikke kommentere spekulasjonen i VG i går om at kontantstøtten er i fare.

- Jeg vil ikke gå inn på enkeltheter i budsjettet. Men bare si at budsjettet må være tilstrekkelig stramt for å trygge økonomien og velferdssamfunnet, sier Bondevik.
Varmen vi ble møtt med i begynnelsen, var i overkant av det jeg forventet, og medfarten vi nå får, er hardere enn jeg hadde regnet med, sier Bondevik.

GRATULERER: Bestefar Lipponen fikk nylig en datter og ble overrakt sparkebukse av Bondevik.