- Renta går ned

Økonomene i Statistisk sentralbyrå er ikke i tvil: rentene kommer til å synke i året som kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kraftige renteoppgangen de siste ukene kom overraskende på de fleste økonomiske spåmenn. Nå tar de ny sats, og spår markert nedgang før år 2000.

Gode nyheter

Men noe tid vil det ta. De første månedene av 1999 blir preget av fortsatt høyt rentenivå, deretter går vi mot lysere tider.

Før utgangen av året tror økonomene i Statistisk sentralbyrå at pengemarkedsrenta igjen nærmer seg femtallet, legg på et drøyt prosentpoeng så finner du det sannsynlige rentenivået for boliglån i din bank.
Tallene må selvsagt tas med en klype salt, prognosemakerne har vanskelige tider. Krisene i Russland og Asia, en uforutsigbar oljepris og ditto politikerbudsjetter kan forpurre selv den grundigste analyse.

Dårlige nyheter

Men selv om renta skal ned, er hovedbudskapet fra Statistisk sentralbyrå av den dystre sorten:

Arbeidsløsheten skal igjen opp på 1996/97-nivå.

Konsumprisveksten blir klart høyere neste år.

Veksten i fastlandsøkonomien bremser kraftig opp.

Eller som administrerende direktør Svein Longva sier det:

- Vi ser nå helt klart et omslag i norsk økonomi.

Etter flere år med nedgang i arbeidsløsheten er det slutt. I gjennomsnitt kommer arbeidsløsheten til å ende på 3,3 prosent i år, neste år stiger den til 4 prosent - for så å fortsette til 4,4 prosent i år 2000.

Heller ikke lønnsoppgjørene blir på langt nær så feite som vi har vært vant til. Årets oppgjør og svekket kronekurs bidrar nemlig til økt inflasjon neste år. Det spiser opp mye av lønnsveksten.
Reallønna (lønnsvekst etter at prisstigningen er trukket fra) stiger 1,7 prosent neste år, mot 3,3 i år, mener forskerne.