Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Renta heves til 1,5 prosent

Opp 0,25 prosentpoeng, som forventet.

OPP 0,25 PROSENTPOENG: Sentralbanksjef Svein Gjedrem satte opp styringsrenta med 0,25 prosent under Norges Banks rentebeslutning klokka 14.00 i dag. 

Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
OPP 0,25 PROSENTPOENG: Sentralbanksjef Svein Gjedrem satte opp styringsrenta med 0,25 prosent under Norges Banks rentebeslutning klokka 14.00 i dag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Under Norges Banks rentemøte ble det i dag besluttet at den norske styringsrenta heves med 0,25 prosentenheter fra 1,25 prosent til 1,5 prosent.

Dette gjør den norske sentralbanken til den første i Europa som hever renta etter finanskrisa.

- Prisveksten har vært litt høyere enn ventet. Arbeidsledigheten er vesentlig mindre enn vi tidligere anslo. Verdensøkonomien er i en dyp lavkonjunktur, men det er tegn til ny vekst. Aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg raskere opp enn ventet. I forrige møte vurderte hovedstyret å sette opp renten. Utviklingen tilsier at det er riktig å sette opp renta nå, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Økes gradvis
Strategien til Norges Banks hovedstyre er at renta bør ligge i intervallet 1 ¼ til 2 ¼ prosent i tiden fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 24. mars 2010, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

- Analysen i Pengepolitisk rapport 3/09 tilsier at styringsrenta deretter økes gradvis i tiden fremover, sier sentralbanksjef Gjedrem.

- Feilgrep
Renteøkningen i dag kommer for de fleste ikke som noen stor overraskelse. Både flertallet av analytikerne og markedet har lenge spådd en økning, og blant annet viser en undersøkelse utført av TDN Finans, at 9 av 11 økonomer trodde Norges Bank ville sette opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, til 1,5 prosent.

Likevel var ikke alle like positive til tanken om høyere styringsrente.

Ifølge sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-Gruppen er økningen nemlig et feilgrep.

Han sier til na24 at han ser med bekymring på krisetiltakene som gradvis trekkes tilbake verden over.

- Det gir et kraftig sjokk i økonomien når renta kuttes kraftig, og dem med lån får mye mer å rutte med. Denne virkningen er størst i en begrenset periode etter kuttene, sier Andreassen til na24.

RIKTIG BESLUTNING: Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik mener det var riktig av Gjedrem å heve renta i dag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
RIKTIG BESLUTNING: Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik mener det var riktig av Gjedrem å heve renta i dag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Ansvarlig redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen ønsket heller ikke at renta skulle endres i dag. Han skrev på lederplass i dag at gårsdagens ganske kraftige svekkelse av kronekursen viser at markedet plutselig ikke lenger er like overbevist om en renteøkning, ifølge hegnar.no.

- Riktig beslutning
Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik mener derimot at det var riktig av Gjedrem å heve renta.

- Ja, gitt at statsbudsjettet ble så ekspansivt som det ble, og at bankmarkedet ser ut til å fungere normalt, mener jeg at det var riktig beslutning sier hun til Dagbladet.

- Både sjeføkonom Jan Andreassen og Trygve Hegnar mente at Gjedrem burde ventet med å sette opp renta, hvorfor er du uenig med dem?

- Ideelt skulle statsbudsjettet vært strammere, så en kunne sluppet å sette opp renta. Men med det budsjettet, må Norges Bank rette opp skjevheten, sier Holvik.

- De har ikke gjort det så lett for sentralbansjefen?

- Nei, ved å bruke mindre oljepenger, kunne en holdt igjen på renta nå.

IKKE OVERBEVIST: Ansvarlig redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen ønsket ikke at renta skulle heves i dag. På lederplass skriver han at gårsdagens ganske kraftige svekkelse av kronekursen viser at markedet plutselig ikke lenger er like overbevist om en renteøkning.

Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
IKKE OVERBEVIST: Ansvarlig redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen ønsket ikke at renta skulle heves i dag. På lederplass skriver han at gårsdagens ganske kraftige svekkelse av kronekursen viser at markedet plutselig ikke lenger er like overbevist om en renteøkning. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

Bankene avventer
Flere av bankene Dagbladet har vært i kontakt med i dag, sier at de ønsker å avvente situasjonen før de eventuelt setter opp renta selv.

- Vi må først se hva Norges Bank gjør i dag, og deretter sette oss ned og ta stilling til hva vi vil gjøre. Derfor kan vi ikke uttale oss om dette ennå, sier informasjonssjef i Nordea, Thomas Sevang til Dagbladet.

Informasjonssjef i Postbanken, Kristin Paus forteller at også de vil bruke tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre videre.

- Vi avventer og ser hvordan dette vil påvirke  markedsrenta og konkurransesituasjonen, sier Paus.

- Men at styringsrenta går opp et kvart prosentpoeng har ingen umiddelbar virkning på oss, legger hun til.

Informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR, mener at rentemøtet i dag gir signaler om at det økonomiske bildet i landet er snudd.

- Likevel vil vi se an utviklingen i rentemarkedet før vi tar stilling til hva vi skal gjøre, sier hun.

Historisk nivå
Sist gang Norges Bank satte opp styringsrenta var i slutten av juni i fjor. Og siden september i fjor har styringsrenta blitt kuttet med 4,5 prosentpoeng til historisk lave 1,25 prosent. Årsaken til de kraftige rentekuttene har vært et av de viktigste tiltakene mot finanskrisa.

AVVENTER: Informasjonssjef i Postbanken, Kristin Paus sier til Dagbladet at Postbanken vil avvente og se hvordan renteøkningen påvirker markedsrenta og konkurransesituasjonen, før de eventuelt følger etter med renteøkning.  Foto: Postbanken
AVVENTER: Informasjonssjef i Postbanken, Kristin Paus sier til Dagbladet at Postbanken vil avvente og se hvordan renteøkningen påvirker markedsrenta og konkurransesituasjonen, før de eventuelt følger etter med renteøkning. Foto: Postbanken Vis mer

Men nå skal norsk økonomi være på bedringens vei, ifølge konsernsjef Rune Bjerke i DnB NOR, som i forrige uke gikk ut og friskmeldte norsk økonomi

- Utviklingen i norsk realøkonomi er veldig mye bedre enn det vi trodde at den ville bli for bare to kvartaler siden. Jeg trodde virkningene på realøkonomien som følge av finanskrisen ville være sterkere også i Norge, sa Bjerke til Dagens Næringsliv.

Bjerke mener at det økonomiske bildet har endret seg betraktelig det siste halve året.

- Det vi ser er en jevn vekst i boliglånsetterspørselen, tilsvarende rundt sju prosent årlig vekst. Vi ser en forbausende god stabilitet i betjeningsevnen for eksisterende boliglån, men også for kredittkortlån. Det er også et faktum at arbeidsledigheten øker mindre enn forventet, boligprisene går opp og nedgangen i både eksport og investeringer har stoppet opp, sier DnB Nor-sjefen

FRISKMELDT: Konsernsjef i DnB NOR, Rune Bjerke har friskmeldt norsk økonomi. Foto: Morten Holm/Scanpix
FRISKMELDT: Konsernsjef i DnB NOR, Rune Bjerke har friskmeldt norsk økonomi. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media